Doc. dr. Juozas Kalpokas 1943 08 02 – 2019 12 16

Gruodžio 16 d., eidamas 77-uosius, mirė ilgametis Lietuvos mokslininkų sąjungos (LMS) skyriaus „Tribologija“ narys, Kauno technologijos universiteto docentas emeritas dr. Juozas Kalpokas.

1 In memoriam Juozas Kalpokas portretinėJ. Kalpokas gimė 1943 m. rugpjūčio 2 d. Kėdainių rajone, Varkolių kaime, valstiečių šeimoje. 1951–1962 m. lankė Kėdainių miesto 2-ąją vidurinę mokyklą. Tais pačiais metais pradėjo studijuoti Kauno politechnikos institute (KPI; dabar – Kauno technologijos universitetas), kurį sėkmingai baigė 1967 m. gruodį, įgydamas mašinų gamybos technologijos, metalo pjovimo staklių ir įrankių inžinieriaus specialybę.

Nuo 1968 m. vasario 1 d. pradėjo dirbti pagal paskyrimą KPI Mašinų gamybos technologijos katedroje asistentu. 1970–1973 m. studijavo KPI aspirantūroje. 1974 m. apgynė technikos mokslų kandidato (nuo 1992 m. – daktaro) disertaciją „Elektromechaninio sukietinimo režimų įtaka liekamiesiems įtempimams ir nuovargiui“. 1981 m. J. Kalpokui buvo suteiktas pedagoginis docento vardas. Dalyvavo daugybėje mokslinių konferencijų. Jo mokslinio darbo kryptys buvo: paviršiaus patvarumo didinimas, EMA detalių apdirbimo tyrimai, paviršinio detalių sluoksnio tyrimai, lazerinis detalių apdirbimas, tribologija.

Dirbdamas universitete, J. Kalpokas dėstė mašinų gamybos technologiją, mechaninių ir surinkimo cechų projektavimą, lazerines technologijas ir kitus studijų dalykus, vadovavo kursiniams ir diplominiams (baigiamiesiems) projektams. Kartu su bendraautoriais parašė vadovėlį „Remonto technologija“, mokomąją knygą „Geležinkelio riedmenys“, parengė daugiau nei 60 mokslinių straipsnių, apie 30 mokymo ir metodinių priemonių. Yra dviejų išradimų autorius.

 

Nuo 1994 m. keletą metų dirbo Lietuvos žemės ūkio universiteto (dabar – Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija) Mašinų gamybos ir serviso katedroje. Čia dirbdamas, dėstė surinkimo technologijų pažangius metodus ir mašinų gamybos technologinių procesų kompiuterizavimą. Tuo laiku Lietuvos žemės ūkio universitete, bendradarbiaujant su kitais Lietuvos universitetais ir institutais, dirbančiais tribologijos srityje, subrendo mintis įkurti LMS skyrių „Tribologija“. Tai buvo padaryta 1996 m., doc. Juozui Kalpokui aktyviai dalyvaujant skyriaus įkūrime ir tolesnėje jo veikloje.

Velionis J. Kalpokas aktyviai bendradarbiavo su Lietuvos mašinų gamybos pramonės įmonėmis, vykdydamas ūkiskaitinius darbus. Stažavosi Didžiosios Britanijos, Rusijos ir kituose universitetuose, įvairiose Lietuvos įmonėse ir projektavimo institutuose.

J. Kalpokas buvo ne tik puikus savo srities specialistas, pareigingas darbuotojas, bet ir geras, nuoširdus žmogus, draugas, todėl jį labai gerbė ir mėgo kolegos bei studentai.

1968 m. Juozas Kalpokas susituokė su Rita Preikšaite. Išaugino sūnų Vytį.

Docento Juozo Kalpoko atminimas ilgai išliks visų jį pažinojusių širdyse. Šią netekties valandą reiškiame gilią užuojautą velionio artimiesiems, draugams ir bendradarbiams. Doc. Juozas Antanas Bražiūnas, mokslinio darbo vadovas (KTU), prof. Juozas Padgurskas, LMS skyrius „Tribologija“, VDU ŽŪA

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.