Susitikimas Lietuvos mokslo taryboje

Lietuvos mokslininkų sąjungos prašymu sausio 9 d. Lietuvos mokslo taryboje įvyko Lietuvos mokslininkų sąjungos (LMS), Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) atstovų susitikimas su Lietuvos mokslo tarybos (LMT) atstovais.

1 Susitikimas Lietuvos mokslo taryboje
Susitikimas Lietuvos mokslo taryboje. Iš kairės: LAMPSS tarybos pirmininkas, prof. Sigitas Vaitkevičius, LMS pirmininkas, prof. Jonas Jasaitis, LAMPSS vicepirmininkė, doc. Asta Lapinskienė, dr. Justina Poškienė, LMT pirmininkas, prof. Romas Baronas ir kt. Lauro Stacevičiaus nuotr.

Dalyvavo Tarybos pirmininkas prof. Romas Baronas, pirmininko pavaduotoja dr. Justina Poškienė, mokslinė sekretorė dr. Reda Cimmperman, Mokslo politikos ir analizės skyriaus vedėjas dr. Eugenijus Stumbrys. Lietuvos mokslininkų sąjungą atstovavo pirmininkas, prof. Jonas Jasaitis ir tarybos narys, Visuotinio Lietuvos mokslininkų suvažiavimo rezoliucijų rengimo redakcinės komisijos vadovas, prof. Vygintas Gontis. LAMPSS‘ui atstovavo tarybos pirmininkas, prof. Sigitas Vaitkevičius ir vicepirmininkė, doc. dr. Asta Lapinskienė. Pasitarime dalyvavo Laikinosios LR Seimo ir akademinės bendruomenės bendradarbiavimo grupės vadovas, Seimo narys Lauras Stacevičius.

 

Susitikime aptartas Visuotinio mokslininkų suvažiavimo rezoliucijų turinys ir galimybės įgyvendinti šiame suvažiavime išsakytus reikalavimus. LMS ir LAMPSS‘o atstovus ypatingai domino galimybės atkurti pirmines LMT funkcijas, kurios buvo numatytos, Mokslininkų sąjungai kuriant   Lietuvos mokslo tarybą, t. y. šių dienų poreikiams pritaikant jos koncepciją, pradėtą įgyvendinti 1991 metais. Buvo akcentuota, kad LMT veiklai bei visai mokslo visuomenės savivaldai ir savireguliacijai buvo labai pakenkta, keičiant Lietuvos mokslo tarybos funkcijas 2009 metais, kai jos veikla buvo apribota, paliekant jai iš esmės tik vieną funkciją, pertvarkant LMT į administracinę instituciją – mokslo projektus finansuojančią įstaigą. Būtina Lietuvos mokslo tarybai sugrąžinti jos svarbiausias funkcijas – atstovavimą visai akademinei bendruomenei, valstybei svarbių mokslinių tyrimų planavimą ir jų ekspertinį vertinimą. 1991 m. priimtas Mokslo ir studijų įstatymas nustatė ir suteikė aiškiai apibrėžtus įgaliojimus atstovauti visai mokslo ir studijų sistemai tik vienai demokratiškai suformuotai institucijai – Lietuvos mokslo tarybai.

 

Lietuvos mokslo tarybos vadovai informavo apie jos parengtus dokumentus, kuriais kreipiamasi į Prezidentą, Vyriausybę ir Seimą dėl mokslo finansavimo ir dėl 2021–2030 metų nacionalinio pažangos plano projekto.

Suprantama, kad kardinaliems mokslo organizavimo, vertinimo ir finansavimo pokyčiams turi būti gerai pasirengta, todėl sutarta tokius trišalius susitikimus rengti pastoviai bei nuolat keičiantis naujausia informacija. Su LMT parengtų dokumentų projektais akademinė bendruomenė bus supažindinama, skelbiant šią medžiagą ir „Mokslo Lietuvoje“. LMS informacija

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.