Algirdas Kaučikas (1948 09 29 − 2019 12 13)

2019 m. gruodžio 13 d. mirė matematikas, ilgametis Lietuvos edukologijos universiteto docentas Algirdas Kaučikas. Lietuvos mokslas ir matematikų bendruomenė neteko kuklaus žmogaus, puikaus algebros specialisto.

2 in memoriam KaučikasA. Kaučikas gimė 1948 m. rugsėjo 29 d. buv. Skaudvilės (dabar Šilalės) raj. Gedeikių kaime darbininkų Petro ir Onos (Šedbaraitės) Kaučikų šeimoje. Tėvams persikėlus gyventi į Tauragę, Algirdas mokėsi Tauragės pirmojoje vidurinėje mokykloje (nuo 2013 m. – Tauragės Martyno Mažvydo progimnazija). Mokyklai tuomet vadovavo Bronius Šimkevičius. Direktorius pats labai daug dirbo ir to paties reikalavo iš kitų. Jo pastangomis mokykla įsikūrė Dariaus ir Girėno g. esančioje pilyje. Mokykloje buvo įkurta pirmoji respublikoje politechninio mokymo sistema, o jos dirbtuvėse moksleiviai gamino įvairius darbo įrankius: plaktukus, grąžtus ir kt. Fizikų būrelio nariai mokyklą papuošė veidrodžiais, veikė jaunųjų gamtininkų sodas ir daržas. Mokinių darbai net buvo eksponuojami tuometinėje liaudies ūkio pasiekimų parodoje Maskvoje.

1965 m. naujojo direktoriaus A. Masanduko ir matematikos mokytojo, vėliau Tauragės garbės piliečio titulą pelniusio mokytojo R. Barščiausko (beje, baigusio Vilniaus valstybinį pedagoginį institutą) pastangomis buvo įkurta pirmoji matematikos profilio klasė, labai daug dėmesio skyrusi asmenybės ugdymui. Jos auklėtiniai prisimena kartu statytus spektaklius, organizuotus turistinius žygius. Kalbėdamas apie pašaukimą, mokytojas R. Barščiauskas yra sakęs. kad mokytojas turi būti asmenybė, galinti duoti mokiniams daugiau, negu pagal jo pareigybę priklauso. Stojant į aukštąją mokyklą, R. Barščiausko parašytas penketas (tuo metu aukščiausias įvertinimas) buvo geriausia rekomendacija.

1966 m. baigęs vidurinę mokyklą sidabro medaliu, Algirdas Kaučikas įstojo į Vilniaus universiteto Matematikos-mechanikos fakultetą, o nuo 1968 m. tęsė studijas Maskvos M. Lomonosovo universitete, kur tuo metu būdavo išskiriamos vietos ir kitų respublikų universitetų studentams. 1973 m. jame baigęs studijas, Algirdas įstojo į šio universiteto aspirantūrą, kur jam vadovavo viena žymiausių rusų matematikos istorikių profesorė Izabela Bašmakova.

Po aspirantūros studijų, 1976 m. A. Kaučikas pagal paskyrimą pradėjo dirbti VU Kauno fakulteto Finansų ir apskaitos katedros asistentu, o 1979 m. Maskvoje apgynė disertaciją ,,Diofantas ir neapibrėžtinė analizė Europos XIII–XVI amžiaus matematikų darbuose“. Vėlesni A. Kaučiko tyrimai buvo skirti algebrai ir skaičių teorijai. Jaunasis mokslininkas nagrinėjo nekomutatyviuosius žiedus, Brauerio grupės analogus.

Tuometiniame Vilniaus valstybiniame pedagoginiame institute Algirdas Kaučikas pradėjo dirbti nuo 1977 m. rugsėjo, iš pradžių Matematinės analizės katedros asistentu, nuo 1980 m. – šios katedros vyr. dėstytoju. 1983 m. jam suteiktas docento pedagoginis vardas.

Ne kartą A. Kaučikas kėlė savo, kaip dėstytojo, kvalifikaciją Vokietijos Erfurto, Lenkijos Vroclavo universitetuose, vadovavo VVPI Jaunųjų mokslininkų sąjungai, stažavosi Latvijos ir Lietuvos jaunųjų matematikų kūrybinėse stovyklose. Nevengė ir pedagoginio darbo vidurinėse mokyklose: dirbo matematikos mokytoju Vilniaus A. Vienuolio vidurinėje mokykloje, vėliau – Vytauto Didžiojo gimnazijoje. Jis skaitė teorinius algebros ir spec. kursus VVPI studentams, šefavo Lietuvos matematikos mokytojų veiklą, organizavo ir teikė užduotis Lietuvos jaunųjų matematikų olimpiadoms, buvo jų žiuri nariu, skaitė pranešimus tarptautinėse ir respublikinėse matematikų konferencijose, paskelbė daug straipsnių Lietuvos ir užsienio prestižiniuose matematikos žurnaluose, buvo Lietuvos matematikų draugijos narys.

Nuo 2009 m. A. Kaučikas pradėjo dirbti Mykolo Riomerio universiteto Socialinės informatikos fakulteto Matematinio modeliavimo katedroje, tuo pat metu iki metų pabaigos eidamas antraeiles pareigas ir Vilniaus pedagoginiame universitete (nuo 2013 m. – Lietuvos edukologijos universitete). Jis parengė metodinę priemonę „Matematinė analizė [Elektroninis išteklius]: funkcija, riba, tolydumas“ (2008), su bendraautore O. Navickiene – elektroninį vadovėlį „Finansų matematika“ (2013).

Šviesus Algirdo – tikro matematiko, doro, sąžiningo, principingo ir pareigingo dėstytojo, paprasto, draugiško, geranoriško ir nuoširdaus žmogaus atminimas išliks bendradarbių ir jo mokinių širdyse. Lietuvos edukologijos universiteto Alumnų draugija reiškia gilią užuojautą Algirdo giminėms, artimiesiems ir buvusiems bendradarbiams dėl šios ankstyvos netekties. Atsisveikinimas su Algirdo Kaučiko palaikais įvyko 2020 m. sausio 18 d.

P. S. Algirdas Kaučikas mirė staiga, vienoje iš Pašilaičių mikrorajono parduotuvių, ištikus širdies infarktui. Kadangi velionis su savimi tuo metu neturėjo asmens dokumentų, užsitęsė jo tapatybės nustatymas ir giminių paieška. Lietuvos Vidaus reikalų ministerijos darbuotojų, Matematikos draugijos narių ir LEU alumnų pastangomis pavyko surasti velionio giminaičius. Velionio palaikai palaidoti Karmėlavos kapinėse, šalia jo tėvų. LEU Alumnų draugija dėkoja visiems, prisidėjusiems prie problemos sprendimo, už jų pilietiškumą ir geranorišką pagalbą. Parengta pagal LEU Alumnų draugijos pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.