Dėl ekstremalios padėties valdymo paramos komandos suformavimo

2020-03-24                      Su koronavirusu susijusios problemos yra tikrai ne tik medicininės. Čia reikia:

1) viešojo valdymo priemonių paketo;

2) visuomenės informavimo dalykiškos programos (o ne gąsdinimo);

3) nuoseklių ilgalaikių teisėsaugos veiksmų, suvaldant neatsakingai besielgiančius ir linkusius nusikalsti, tiek platinant užkratą, tiek bandančius pasipelnyti iš susirgusių ir jų artimųjų ir pan.;

4) mokslinės veiklos programos, kuriant vakciną ir antivirusinius bei imuninę sistemą stiprinančius vaistus, preparatus, priemones ir įrangą;

5) moralinio visuomenės sutelkimo, vertybių sistemos vaidmens atkūrimo, nes krizės visada parodo visuomenės būklę. Pakrikusiai bei susipainiojusiai bendruomenei jos padaro daugiausia nuostolių.

LMS, kartu su LMT pasiūlė 14 mokslininkų grupę, kurioje šalia medikų yra socialinių mokslų specialistai (psichologai, sociologai, viešojo valdymo specialistai ir kt.), gamtos ir technologinių mokslų atstovai, kelių mokslo ir studijų institucijų bei mokslo centrų vadovai.

Tokio pobūdžio situacijos neįmanoma suvaldyti tik draudimais ir baudimais. Visuomenė turi žinoti ne tik tai, kas draudžiama, bet ir kas leidžiama bei skatinama. Ši padėtis gali labai pasitarnauti, siekiant diegti sveiką gyvenseną ir stiprinti pilietinę savivoką, telkiant visuomenę, stiprinant pasitikėjimą savimi ir valstybės institucijomis. O svarbiausia – turime užkirsti kelią mėginantiems pasipelnyti, pasinaudojant sudėtinga situacija, arba bandantiems iš esmės suvaržyti konstitucines piliečių teises, siūlant įvesti ypatingąją padėtį ir perduodant valstybės valdymą piliečių nerinktoms administracinėms ar net karinėms struktūroms.

 

 

LMS pirmininkas                                                    Jonas Jasaitis

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.