Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo tarybos kreipimasis

2020 03 02

Lampss logoGerbiamieji universitetų ir kolegijų bendruomenių nariai,

pranešame jums, kad Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas (LAMPSS), kartu su mokytojų profesinėmis sąjungomis pradėjo derybas dėl naujos švietimo šakos kolektyvinės sutarties. Kadangi dabar galiojančioje švietimo šakos sutartyje atsispindi tik minimalus mūsų poreikių tenkinimas, LAMPSS kelia papildomus reikalavimus. Sieksime, kad nauja sutartis galiotų ne tik akademiniams, bet ir visiems šakos darbuotojams. Jeigu turite pastabų dėl šių reikalavimų ar kokių įžvalgų, kurios galėtų padėti mums derybose, siųskite į LAMPSS tarybos arba „Mokslo Lietuvos“ el. svetainę.

Iš anksto jus informuojame, kad prireiks ne tik profsąjungų, bet ir visų kitų aukštųjų mokyklų bendruomenių narių pagalbos. Tik pernykštis įspėjamasis streikas aukštosiose mokyklose išjudino iki tol beviltiškai įstrigusią šakos kolektyvinę sutartį.

 

Švietimo, mokslo ir sporto viceministrei Jolantai Urbanovič

Vadovaudamiesi Darbo kodekso 188 straipsnio 4 dalimi ir Švietimo šakos kolektyvinių derybų posėdžio protokolo 2020 m. vasario 25 d. nutarimu, prisistatome kolektyvinėms deryboms dėl vienos Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties ir deleguojame du atstovus – Sigitą Vaitkevičių ir Astą Lapinskienę. Pridedame reikalavimus naujai rengiamai kolektyvinei sutarčiai:

1. Didinti švietimo sistemos finansavimą iki 6 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) 2025 m., skiriant aukštojo mokslo sektoriui 1,4 proc. BVP, siekiant aukštesnės švietimo kokybės.

2. Nuo 2021 m. kasmet didinti dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų etatinį (bazinį) darbo užmokestį ne mažiau kaip 15 proc., kad 2025 m. šių darbuotojų vidutinis etatinis darbo užmokestis pagrindinėje darbovietėje sudarytų 200 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio.

3. Nuo 2021 m. kasmet didinti studijas ir mokslą aptarnaujančių darbuotojų etatinį (bazinį) darbo užmokestį ne mažiau kaip 15 proc., kad 2025 m. šių darbuotojų vidutinis etatinis darbo užmokestis pagrindinėje darbovietėje sudarytų 150 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio.

4. Mokslo ir studijų institucijų kolektyvinėse sutartyse, o jų nesant – kituose vidaus dokumentuose, apibrėžti, kas yra kviestinis dėstytojas, mokslo darbuotojas, ir sutarti, kokia tvarka jie būtų priimami į darbą, kokią didžiausią procentinę dalį jie sudarytų tarp visų dirbančių dėstytojų ir mokslo darbuotojų. Jei kolektyvinė sutartis aukštojoje mokykloje nesudaryta arba joje šis klausimas neaptartas, laikoma, kad, praėjus metams nuo sutarties įsigaliojimo, kviestinių dėstytojų negali būti priimta.

5. Aukštojo mokslo pedagoginio darbuotojo finansavimą ir mokėjimą už darbą susieti su darbuotojo mokslinio etato ir pedagoginio etato dalimis. Mokslinio darbo ir pedagoginio darbo dalis nustatyti jungtinėje mokslinio ir pedagoginio darbo sutartyje, atsižvelgiant į darbuotojo mokslinio ir pedagoginio darbo krūvio proporciją. Pedagoginio darbo sutarties dalyje nustatyti tik pedagoginius atestacijos kriterijus, o mokslinius perkelti į mokslinės darbo sutarties dalį.

6. Aukštoji mokykla darbuotojui už dalyvavimą darbo grupėse, komisijose ir komitetuose (jeigu tai nepriklauso pagal pareigas) privalo mokėti darbo užmokestį pagal patirtas darbo sąnaudas (laiką ir atliktą darbą).

7. Daktaro mokslinį laipsnį turintis ir pedagogų rengime dalyvaujantis darbuotojas, tenkinantis bazinius kvalifikacinius pedagoginiam darbuotojui keliamus reikalavimus, gali pradėti eiti eksperto ir metodininko pareigas, nepriklausomai nuo darbo stažo mokykloje trukmės.

8. Panaikinti diskriminacinius reikalavimus publikacijoms nacionaliniuose leidiniuose, nes tai išstumia lietuvių kalbą iš mokslo sferos ir kenkia tokiems dalykams, kaip lingvistika, dialektologija, ir daugeliui kitų humanitarinių ir socialinių mokslo sričių trukdo plėtoti tvarios regionų raidos politiką.

9. Skiriant papildomą finansavimą aukštojo mokslo plėtotei pagal sutartį, atsižvelgti į socialinės partnerystės lygį (kolektyvines sutartis, vidaus demokratiją, santykius su darbdaviu) ir skirti procentą mažiau, jeigu aukštoji mokykla šito nesiekia.

10. Lėšas šakos kolektyvinės sutarties įgyvendinimui, jos įgyvendinimo stebėsenai ir priežiūrai Švietimo, mokslo ir sporto ministerija profesinėms sąjungoms skiria per reikminius tyrimus.

11. Keisti valstybinių mokslininkų pensijų bazės dydį nuo 2021 m., jas indeksuojant 20 proc. Mokėti šias pensijas, nepriklausomai nuo esamų mokslininkų darbinių santykių ir darbo pagal autorines sutartis (laikantis Konstitucinio Teismo 2007 m. spalio 22 d., 2010 m. balandžio 20 d., 2012 m. vasario 6 d. išaiškinimų).

 

LAMPSS tarybos pirmininkas  prof. dr. Sigitas Vaitkevičius

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.