Mokslo naujovės Lietuvos žemės ūkiui

Lietuvos žemės ūkio produkcijos gamintojai sparčiai diegia naujoves savo ūkiuose. 2 31Šiuos procesus skatina Europos Sąjungos vykdomos žemės ūkio politikos priemonės, orientuotos į naujovių diegimą. Viena iš svarbiausių priemonių, skatinančių spartesnį inovacijų diegimo procesą ūkiuose, yra Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritis „Parama EIP veiklos grupėms kurti ir jų veiklai vystyti“.

Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas, bendradarbiaudamas su UAB „ART21“ ir penkiais ūkininkų ūkiais bei trimis žemės ūkio bendrovėmis, vykdė projektą „Efektyvus ūkio valdymas“ ir siekė bendro tikslo – skatinti pažangių technologijų ir inovacijų diegimą, didinant augalininkystės efektyvumą, kurti ir diegti tvaraus ūkininkavimo modelius, užtikrinant subalansuotą žemės ūkio vystymąsi. Buvo siekiama mažinti neigiamą ūkininkavimo poveikį aplinkai ir spręsti dirvožemio erozijos problemas.

 

5 Irena Kriščiukaitienė projekto komanda
Projekto vykdytojai. Stovi (iš kairės): dr. Virginia Namiotko, Linas Didžiulevičius, dr. Virgilijus Skulskis, Dmitrijus Radinas ir dr. Laurynas Jukna. Sėdi (iš kairės) dr. Aistė Galnaitytė ir dr. Irena Kriščiukaitienė

Pirmiausia, vykdant projektą, inovatyviomis priemonėmis – dronu ir hiperspektrine kamera –atliekant aerodistancinius tyrimus, buvo įvertinti konkretaus ūkio rodikliai: dirvožemio savybės, reljefas ir aplinkos sąlygos. Kitame projekto etape buvo sukurta ekonominių, vadybinių ir aplinkosauginių rodiklių sistema, skirta ūkio valdymui gerinti. Gautų technologinių ir ekonominių duomenų pagrindu nustatyta dirbamos žemės plotų struktūra ir našumas, parinktas optimalus ūkio modelis, rekomenduotini auginti augalai, žemės apdirbimo būdai, technikos poreikis ir jos techniniai parametrai bei investicijų poreikis. Baigiamajame etape parengta tvaraus ūkininkavimo metodika, apimanti vadybines, finansines ir technines priemones, atsižvelgiant į tausų gamtos išteklių naudojimą.

 

Modernių ūkio valdymo priemonių ir technologijų diegimas gerins ūkio vadybą, didins efektyvumą ir mažins neigiamą ūkininkavimo poveikį aplinkai ne tik projekte dalyvaujančiuose ūkiuose, bet ir ūkiuose, kurie aktyviai dalyvavo šiam projektui viešinti skirtose lauko dienose. Tikėtina, kad šio projekto rezultatai bus naudingi visam Lietuvos žemės ūkiui, nes jie viešai prieinami Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto tink­lalapyje (https://www.laei.lt/?mt=inovaciju-perdavimas&straipsnis=1524).

Straipsnį parengė: dr. Irena Kriščiukaitienė, dr. Virginia Namiotko ir dr. Aistė Galnaitytė, Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.