Susitikimas su Seimo Pirmininku

Seimo Pirmininkas prof. dr. Viktoras Pranckietis pakvietė susitikti visuomeninių organizacijų, asociacijų, susivienijimų atstovus aptarti prasidėsiančią Seimo pavasario sesiją.

4 Susitikimas su Pranckiečiu
Iš kairės: prof. Alvydas Baležentis, Seimo Pirmininkas prof. Viktoras Pranckietis,
LMS pirmininkas prof. Jonas Jasaitis, LMS „Salduvės“ skyriaus pirmininkas prof.
Vaclovas Tričys

„Mano vienas svarbiausių tikslų – tai, kad būtų išgirstos ir į Seimo darbotvarkę patektų įvairios idėjos. Tikiuosi, kad šie susitikimai bus proga kiekvienam atnešti savo mintis, klausimus ir pasiūlymus ir diskutuoti apie galimus sprendimus. Tai bus atvirų durų valandos parlamento ir visuomenės dialogui“, – teigė Viktoras Pranckietis.

 

Susitikimas įvyko Seimo lankytojų centre (Gedimino pr. 60) vasario 28 d. Susitikti su Seimo pirmininku atvyko Lietuvos mokslininkų sąjungos (LMS) tarybos nariai: vicepirmininkas prof. dr. Alvydas Baležentis, „Salduvės“ skyriaus pirmininkas prof. dr. Vaclovas Tričys ir LMS pirmininkas prof. dr. Jonas Jasaitis. Seimo Pirmininkui iš anksto buvo pateikti klausimai, susiję su neseniai įvykusiame Visuotiniame Lietuvos mokslininkų suvažiavime priimta rezoliucija:

1) mokslininkų galimybė aktyviai dalyvauti, kuriant ir įgyvendinant valstybės strategiją;

2) mokslininkų, neužimančių etatinių pozicijų mokslo įstaigose bei regionuose dirbančių išradėjų ir inovacijų kūrėjų potencialo panaudojimas Lietuvos ekonomikai stiprinti.

 

Dalykiško pokalbio metu aptarta, kad būtina sustiprinti valstybės valdymo ir mokslo institucijų atstovų bendradarbiavimą, įtraukti akademinės bendruomenės atstovus į svarbiausių strateginių problemų nagrinėjimą ir efektyvių sprendimų paiešką, nepaliekant šių klausimų nagrinėjimo vien biurokratinių struktūrų, etatinių patarėjų ir kitų tarnautojų nuožiūrai. Tai žmonių išteklių išsaugojimas Lietuvoje, švietimo ir aukštojo mokslo studijų pertvarka, naujų technologijų pritaikymas, mažinant klimato kaitą, regioninės politikos ir savivaldos pertvarka. Priminta, kad viena iš skaudžiausių prastai perengtos „optimizacijos“ pasekmių yra nemažo būrio mokslininkų eliminavimas iš akademinės bendruomenės, tuo padarant didžiulę žalą valstybei. Būtina skubiai parengti priemones, kurios padėtų susigrąžinti šį kvalifikuotų specialistų potencialą, pasirūpinti, kaip sutelkti atokiuose regionuose dirbančių kūrėjų pastangas, padėti įgyvendinti jų idėjas, suteikti jiems techninę ir finansinę pagalbą.

Seimo Pirmininkas labai palankiai sutiko Lietuvos mokslininkų sąjungos pasiūlymus ir pasiūlė artimiausiu metu juos aptarti platesniame kontekste, dalyvaujant šakinių ministerijų (Energetikos, Ekonomikos ir inovacijų, Švietimo, mokslo ir sporto bei kt.) atstovams.

„Mokslo Lietuvos“ inf.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.