Trumpųjų aukštos biologinės vertės maisto tiekimo grandinių kūrimas regionuose

Apsirūpinimas vietinės gamybos produktais tapo ypač aktualus visuotinio karantino grėsmės akivaizdoje. Nepalankiai klostantis sąlygomis ir siekiant lokalizuoti užkrato židinius gali prireikėti karantinuoti atskirus Lietuvos rajonus ar net miestus. 7 Dalius Serafinas Lazdijai pavasarisŠiame kontekste tampa itin aktualūs mokslininkų pasiūlymai švelninti globalaus liberalizmo socialines, ekologines bei ekonomines pasekmes Lietuvoje.

Dar 2012 metais prof. Vladimirui .Novosadui ir prof. Daliui Serafinui lankantis Seime pas tuometinį Seimo narį akademiką Benediktą Juodką ir diskutuojant apie galimus sprendimus, siekiant orientuojant esamą Lietuvos ekonomikos modelį į socialinių problemų sprendimą, akademikas B. Juodka pasiūlė aptartų kompleksinių priemonių visumą pavadinti „Socialiai orientuotos žaliosios ekonomikos“ (SOŽE) plėtros programa.

 

Buvo manoma, kad tuo metu valdančiai Socialdemokratų partijai šios programos įgyvendinimas labiausiai tiktų prie jos deklaruojamų vertybių ir ideologijos, tačiau taip neatsitiko. Dabartinės Vyriausybės programos įgyvendinimo plane nemažai nuostatų tinka SOŽE įgyvendinimui, tačiau sprendimai ir jų įgyvendinimo darbai daromi lėtai, trūksta veiksmų koordinacijos.

Sprendžiant aktualiausias valstybės problemas, šios programos sumanytojai pasiūlė įgyvendinti pilotinius projektus iš pradžių bent dvejose savivaldybėse – Rietavo ir Lazdijų. Kol kas šie projektai vykdomi visuomeniniais pagrindais. Abejose savivaldybėse situacija yra skirtinga, tačiau veikimo principai ir tikslai iš esmės nesiskiria. Siekiama, panaudojant vietinius žmonių, gamtos ir infrastruktūros išteklius bei koordinuojant esamą finansinę paramą, sukurti ekosistemą SOŽE programos židiniams atsirasti.

 

2019 m. lapkričio 14  d. LR žemės ūkio ministras A. Palionis išleido įsakymą Nr.3D-621 „Dėl tarpinstitucinės darbo grupės sudarymo“. Vienais iš tokios veiklos iš iniciatorių tapo Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos valdybos pirmininkė Dalia Matukienė ir Lietuvos mokslininkų sąjungos tarybos narys, VU profesorius Dalius Serafinas

2020 m. vasario 27 d. Lazdijų rajono merės Ausmos Miškinienės kvietimu, savivaldybės tarybos posėdžių salėje įvyko išvažiuojamasis darbo grupės posėdis. Jame aptarti viešosios įstaigos „Centrinės perkančios organizacijos“ (CPO.LT) darbai, siekiant gerinti centralizuotus maisto produktų viešuosius pirkimus. Buvo nagrinėjami praktiniai pavyzdžiai ir problemos, su kuriomis susiduria perkančiosios organizacijos ir tiekėjai, norėdami parduoti ar įsigyti vietinės gamybos preke bei paslaugas per centralizuotą viešųjų pirkimų sistemą. Tačiau pavienės iniciatyvos proveržio nesukurs, kol nebus sistemos, jungiančios atskiras skirtingų sričių ir lygių problemas. Sisteminiam veikimui atsirasti būtinas aktyvus mokslininkų įsitraukimas.

 

Darnaus vystymosi tikslų kontekste toks sisteminis veikimas leistų spręsti ne tik finansines viešojo valdymo problemas, bet ir pagerintų socialinę situaciją regionuose, paskatintų vietinės ekonomikos plėtotę ir pagerintų ekologinę situaciją.

Vietinės gamybos ir vartojimo lokalizavimas ypač aktualus ne tik šių dienų visuotinio karantino grėsmės kontekste. Todėl kviečiame visus Lietuvos mokslininkus sutelkti savo žinias ir pastangas, siūlant kaip įveikti esamus ir ateities išbandymus. Kviečiame Lietuvos mokslininkus koordinuotai modeliuoti įvairius vykstančius procesus ir siūlyti moksliniais tyrimais pagrįstus inovatyvius veiklos modelius bei technologijas, kurios apimtų tiek socialines, tiek ir technologines inovacijas: inovatyvius valstybės valdymo ir savivaldos procesus, ekonomikos pokyčių (pakilimo, recesijos ir kt.), sveikatos išsaugojimo, sveikos gyvensenos metodologijų įgyvendinimo, aukštos pridėtinės vertės produktų kūrimo ir vartojimo valdymo procesus.

 

Prof. Dalius Serafinas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.