Vydūno draugijos Garbės pirmininkas

Kovo 22-sios rytą iš mūsų tarpo netikėtai pasitraukė Vydūno draugijos Garbės pirmininkas, humanitarinių mokslų daktaras Vaclovas Bagdonavičius – filosofas,  literatūrologas, Mažosios Lietuvos kultūros tyrėjas, knygų ir daugelio straipsnių apie Vydūną autorius, vydūnistikos pradininkas.

Su Vydūnu Vacys susipažino dar etnokultūrinio sąjūdžio kilimo laikais, Vydūno gimimo 100-metį pasitiko jau Vydūno šviesoje, ir nuo tada Vydūno gyvenimo ir kūrybos tyrinėjimas, jo idėjų sklaida buvo svarbiausia visos Vacio veiklos sritimi, nepaisant gūdžios sovietmečio tamsybės. Atgimimo laikais šiai veiklai atsivėrė naujos galimybės.  1988 m. V. Bagdonavičiaus iniciatyva ir pastangomis buvo įkurta Vydūno draugija, kurios svarbiausias tikslas buvo Vydūno idėjų sklaida. Šiai draugijai Vacys vadovavo 23 metus, o nuo 2011 m. liko jos garbės pirmininkas. Vacio iniciatyva ir pastangomis iš Detmoldo 1991 m. buvo pargabenti Vydūno palaikai.  Kasmetinių Draugijos vasaros stovyklų darbu atgaivintos Bitėnų kapinaitės, tapusios Mažosios Lietuvos panteonu.

Vacys buvo šių stovyklų iniciatorius ir organizatorius – tikra jų, kaip ir visos Draugijos, siela ir įkvėpėjas. Jo ir Draugijos pastangomis Vydūnas buvo ne tik prikeltas iš užmaršties, bet ir tapo Lietuvoje visuotinai žinomas, o tautos sąmonėje kaip tautos dvasios žadintojas jau užima jam priderančią garbingą vietų greta kitų tautos kūrėjų. Įvertinant Vacio nuopelnus Lietuvos kultūrai, jis 2014 m. Vyriausybės buvo apdovanotas Valstybine Jono Basanavičiaus premija už reikšmingiausius darbus ugdant tautinę savimonę, Vydūno idėjų sklaidą bei Mažosios Lietuvos kultūros paveldo įamžinimą.

Vacio Bagdonavičiaus netikėta mirtis yra didžiulė netektis Vydūno draugijai, taipogi ir Lietuvos kultūrai. Jo per dešimtmečius sukauptos žinios buvo enciklopedinės, jis buvo tikra duomenų bazė apie Vydūną. Paguoda yra Vacio gausus rašytinis palikimas, bet ne visos žinios ir ne visa jo patirtis užrašyta. Sakoma, nėra nepakeičiamų žmonių, bet šiuo atveju tikrai nėra kito tokio Vydūno žinovo. Lieka tik viltis, kad jo pradėta vydūnistika neužges, kad atsiras jaunų žmonių turinčių klausą, Vacio žodžiais tariant, “Vydūno gaidai”, kurie tęs pradėtus darbus.

Tomas Stanikas

 

7 In Memoriam Vacys Bagdonavičius pirmoji nuotrauka
Vacys Bagdonavičius Jonaičiuose, 1968 m. atidengiant atminimo lentą Vydūnui.
7 In Memoriam Vacys Bagdonavičius paskutinė nuotrauka
Renginyje Vilniuje (2019-12-19)

P. S. Tarp šių nuotraukų – daugiau kaip pusė šimto metų, skirtų Vydūno gyvenimo ir kūrybos tyrinėjimui ir jo idėjų sklaidai.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.