Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešimai

Europos Sąjungos šalyse uždarytos beveik visos švietimo įstaigos. Europos Sąjungos šalys griežtina priemones, skirtas įveikti koronaviruso protrūkį, ir viena po kitos stabdo veiklą švietimo įstaigose, pradeda kurti nuotolinio mokymo modelius. Paskutinė šalis, kuri pradeda taikyti griežtas priemones, – Švedija šiandien uždaro universitetus, kolegijas, profesines mokyklas ir vidurines mokyklas.

Šiuo metu švietimo įstaigos Europos Sąjungoje prieinamos tik Suomijos darželinukams ir pradinukams bei Švedijos pradinių klasių mokiniams. Visoje Europoje aptariamos ir mokymosi nuotoliniu būdu galimybės. Virtualių mokymosi instrumentų ir platformų pritaikymas ir apimčių didinimas kelia iššūkį, tačiau ir skatina šalis bendradarbiauti dalinantis patirtimi, atverti savo nuotolinio mokymo išteklius kitoms valstybės narėms.

Praėjusią savaitę aukšto lygio Europos Sąjungos švietimo ministrų vaizdo konferencijos metu atkreiptas dėmesys, kad būtina ne tik laikytis pateiktų rekomendacijų dėl higienos reikalavimų, kelionių, renginių atšaukimo, bet ir ieškoti būdų, kaip suteikti paramą tėvams, auginantiems mažus ir ugdymo įstaigų šiuo metu lankyti negalinčius vaikus.

ES šalyse darbdaviai skatinami sudaryti lankstų darbo grafiką, galimybę tėvams dirbti iš namų ar gauti nedarbingumo pažymėjimus, priežiūros ir ligos pašalpas.

 

 

Atnaujintas profesinio mokymo įstaigų tinklo pertvarkos planas. Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius patvirtino atnaujintą profesinio mokymo įstaigų tinklo pertvarkos planą. Pertvarkant šį tinklą, siekiama kelti profesinio mokymo kokybę, sudarant mokiniams geresnes sąlygas mokytis, įgyti darbo rinkoje paklausią profesinę kvalifikaciją, plėsti profesinio mokymo programų pasirinkimą ir neformaliojo profesinio mokymo pasiūlą.

„Svarbu, kad profesinio mokymo įstaigos atlieptų realius darbdavių ir besimokančiųjų lūkesčius, kad kuo daugiau baigusiųjų įsidarbintų pagal savo profesiją. Todėl siekiame sutelkti išteklius ir pasiūlyti kuo įvairesnių, lankstesnių mokymo formų. Keičiasi demografinė situacija, darbo rinka, besimokančiųjų poreikiai – profesinis mokymas privalo juos tenkinti“, – sako viceministras Arūnas Plikšnys.

Profesinio mokymo įstaigų tinklo pertvarkos plano projektą sausio 31 d. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija buvo pateikusi viešam svarstymui. Planas patvirtintas atsižvelgiant į mokyklų bendruomenių, savivaldybių ir socialinių partnerių siūlymus. Atnaujintame pertvarkos plane numatyta, kad nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. Lietuvoje veiks 57 profesinio mokymo įstaigos, šiuo metu jų yra 61.

 

 

Aptartos profesinio mokymo įstaigoms karantino metu kylančios aktualijos. Profesinio mokymo pasiruošimas nuotoliniam darbui įsibėgėja. Kovo 24 d. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai, į vaizdo konferenciją pakvietę Lietuvos profesinio mokymo įstaigų asociacijos narius, kartu su jais aptarė karantino metu profesinio mokymo įstaigoms aktualius klausimus. „Svarbiausia karantino metu vykdant profesinį mokymą nuotoliniu būdu surasti mokiniams, mokytojams ir kitiems darbuotojams, taip pat visuomenei naudingiausius sprendimus tiek saugumo, tiek finansų prasme, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Arūnas Plikšnys. – Profesinės mokyklos gali prisidėti ir prie bendrų šiuo metu visai šaliai aktualių problemų sprendimo, pavyzdžiui, siuvimo programas turinčios mokyklos gali siūti apsaugines kaukes, kurių šiuo metu trūksta.“

Karantino metu pedagoginiai profesinio mokymo įstaigų darbuotojai dirba nuotoliniu būdu, o kaip organizuoti nepedagoginių darbuotojų darbą, sprendžia mokyklos vadovas. Ministerija siūlo tai daryti pagal situaciją, pasirenkant palankiausią darbuotojui variantą.

Per vaizdo konferenciją patikslinta, kad karantino metu fizinio kontakto reikalaujančios profesinio mokymo programos dalys, tokios kaip praktika ir kvalifikaciniai egzaminai, nevykdomos, o profesinis mokymas pameistrystės forma, kurią organizuoja darbdavys, gali vykti, jei darbdavys užtikrina saugias darbo sąlygas. Sustabdytas profesinis mokymas laisvės atėmimo vietose, kadangi jose dėl karantino atidėtos mokymosi ir kvalifikacijos tobulinimo veiklos.

Turinčios neapgyvendintų bendrabučių profesinės mokyklos raginamos prisidėti prie bendrų šiuo metu visuomenei aktualių problemų sprendimo, suteikdamos savivaldybėms galimybę juos panaudoti karantino reikmėms. Savivaldybėms tokiu atveju reikėtų perduoti visą pastatą, ne atskiras patalpas.

Karantino metu profesinio mokymo įstaigos ne tik vykdys nuotolinį mokymą, joms pasiūlyta taip pat vykdyti neformalaus švietimo ir suaugusiųjų mokymo priemones.

 

 

Informacija sporto projektų vykdytojams dėl koronaviruso. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, kartu su Švietimo mainų paramos fondu reaguodama į koronaviruso pandemiją pasaulyje ir vadovaudamasi Vyriausybės nurodymais dėl Lietuvoje paskelbto karantino, visus sporto projektų vykdytojus informuoja, kad nuo 2020 m. kovo 13 d. iki balandžio 13 d. imtinai suplanuoti renginiai, treniruotės, seminarai ir kiti užsiėmimai turi būti atšaukti arba perkelti į kitą laiką.

Visiems Sporto rėmimo fondo lėšomis finansuojamų projektų vykdytojams rekomenduojama:

karantino metu vykdyti veiklas nuotoliniu būdu, jei tai įmanoma pagal veiklos pobūdį;

pratęsti projektų įgyvendinimo terminą (sutarties laikotarpį), bet ne ilgiau nei iki 2022 m. gruodžio 31 d.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.