Geologų profesinis garbės ženklas

Šiemet Geologo dieną (balandžio paskutinį sekmadienį) geologų bendruomenė pasitiko džiugia žinia – įsteigtas Antano Giedraičio geologijos fondo garbės ženklas „Auksinis geologo plaktukas“.

9 Geologų nuotrauka Grigelis
2020 m. kovo 13 d. Antano Giedraičio geologijos fondo valdyba paskyrė pirmuosius
apdovanojimus. A. Uždanavičiaus nuotr.

Lietuva turi šimtametes krašto geologinių tyrimų tradicijas, tačiau beveik iki pat XX a. žemės gelmių tyrimus dažniausiai atlikdavo dėl įvairių priežasčių į mūsų kraštą iš kitų šalių trumpesniam ar ilgesniam laikui atvykę mokslininkai arba pedagogai tyrėjai. Kalnakasybos inžinierius, geologas Antanas Giedraitis (1848–1909) buvo pirmasis mokslininkas, gimęs ir augęs Lietuvoje, Maišiagalos apylinkėse, Karvio dvarelyje, senoje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) didikų šeimoje.

Baigęs studijas Šveicarijoje, jis keletą metų tyrinėjo buvusios LDK teritoriją, ypač didelį dėmesį skirdamas kvartero ir kreidos periodų nuoguloms. Vėliau tapo Rusijos geologijos komiteto bendradarbiu. Daug metų dirbo geologu Rytų Sibire, Turkestane, tačiau neatitrūko ir nuo savo gimtojo krašto. 1895 m. išleido stambų veikalą, skirtą Lietuvos geologijos klausimams, o XX a. pradžioje grįžęs į Lietuvą, vėl vykdė čia geologinius tyrimus.

 

Antano Giedraičio vardu pavadintą geologijos fondą 1994 m. įkūrė žinomi Lietuvos geologai: A. Grigelis, V. Juodkazis, V. Kadūnas, V. Narbutas, J. Paškevičius ir P. Suveizdis. 2019 m. fondo steigėjai nutarė įsteigti profesinio pasižymėjimo garbės ženklą, kuriuo būtų apdovanojami geologijos krypties pedagogai, mokslininkai, verslininkai už nuopelnus Lietuvos geologijai bei mokslo ir kultūros puoselėjimą.

2020 m. vasario 13 d. sutartimi A. Giedraičio geologijos fondas perduotas valdyti Geologijos įmonių asociacijai. Perėmusi jo valdymą, Geologijos įmonių asociacija sudarė fondo valdybą, pavesdama jai organizuoti apdovanojimo garbės ženklu „Auksinis geologo plaktukas“ procesą: atrinkti nominacijas, skelbti kvietimą teikti kandidatūras apdovanojimui, atrinkti ir paskelbti laureatus.

Siekiant, kad šis procesas vyktų profesionaliai ir skaidriai, į valdybą buvo pakviesti ir joje sutiko dalyvauti geologų bendruomenėje gerai žinomi asmenys iš visų pagrindinių geologinių įstaigų ir visuomeninių organizacijų: Albertas Bitinas (Gamtos tyrimų centras), Robert Mokrik (Lietuvos mokslų akademija), Eugenija Rudnickaitė (Vilniaus universiteto Geomokslų institutas), Jonas Satkūnas (Lietuvos geologijos tarnyba), Vaida Šeirienė (Lietuvos geologų sąjunga). Geologijos įmonių asociacijai valdyboje atstovauja jos prezidentas Saulius Gegieckas ir du tarybos nariai – Antanas Marcinonis ir Alvydas Uždanavičius.

9 Geologų auksinis plaktukas Grigelis
Garbės ženklas „Auksinis geologo plaktukas“. Dailininkės Miglės Datkūnaitės dizainas (2019)

Pirmajame posėdyje fondo valdyba patvirtino darbo reglamentą, apsvarstė ir išrinko pirmuosius garbės ženklo „Auksinis geologo plaktukas“ laureatus. Kandidatus apdovanojimui pasiūlė fondo steigėjai ir valdytojas. Darbo reglamente numatyta, kad tokie apdovanojimai bus organizuojami ne rečiau kaip kas dveji metai. Pranešimas apie kandidatūrų teikimą bus skelbiamas iki kiekvienų metų gruodžio 1 d. Kandidatūras apdovanojimui galės siūlyti Geologijos įmonių asociacija, Lietuvos geologų sąjunga, Lietuvos mokslų akademija, Lietuvos geologijos tarnyba, mokslo ir mokymo įstaigos bei verslo įmonės, taip pat ir Fondo steigėjai.

 

Garbės ženklą gauti galės tik fiziniai asmenys. Apdovanojant bus taikomi tokie svarbių pasiekimų geologijos mokslo, verslo ir mokymo sferose sampratą atitinkantys atrankos kriterijai:

1) atlikti vienkartiniai, didelę reikšmę geologijos mokslo ir verslo pažangai turintys darbai: parengtos ir išleistos mokslo studijos; vykdomi stambūs ir inovatyvūs geologinio verslo projektai; vykdoma efektyvi akademinė veikla, orientuota į specialistų rengimo kryptingumą ir kokybės didinimą;

2) vykdoma reikšminga ilgalaikė veikla, užtikrinanti geologijos mokslo, mokymo ir verslo pažangą atskirose srityse;

3) vykdoma reikšminga Lietuvos geologijos paveldo išsaugojimo, viešinimo ir populiarinimo veikla.

Laureatų pagerbimo ir garbės ženklo „Auksinis geologo plaktukas“ įteikimo ceremoniją numatoma vykdyti kasmetiniame Geologo dienos paminėjimo renginyje. Laureatų vardai bus skelbiami žiniasklaidoje.

 

Saulius Gegieckas

Autorius yra inžinierius geologas, Geologijos įmonių asociacijos prezidentas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.