Jurgis Algirdas Bielinis-Bieliakas (1933–2020)

Jurgis Algirdas Bielinis-Bieliakas gimė 1933 m. liepos 8 d. Narsiečiuose, Kauno rajone.

9 In memoriam Jurgis Bielinis
Jurgis Algirdas Bielinis-Bieliakas

Baigęs Kauno politechnikumą, studijavo Kauno politechnikos institute (dabar – KTU) ir įgijo inžinieriaus elektriko specialybę. Daug metų dirbo UAB „Azotas“, įmonėje „Medtechnika“, Kauno radijo gamykloje. Gyvendamas Jonavoje, o vėliau Raudondvaryje, J. A. Bielinis-Bieliakas buvo aktyvus visuomenininkas: užsiėmė kraštotyrine veikla, propagavo blaivybę, buvo Kauno knygnešių draugijos pirmininkas.

Kaip ir jo garsiajam seneliui Jurgiui Bieliniui (1846–1918) ir dėdei Kiprui Bieliniui (1883–1965), jam teko platinti draudžiamą spaudą. Knygnešio vaikaitis platino Sąjūdžio laikraščius tarp SSRS kariškių, gabeno juos į Maskvą. Per 1991 metų sausio įvykius J. A. Bielinis-Bieliakas Maskvoje padėjo organizuoti daugiatūkstantinį mitingą Lietuvos valstybei palaikyti.

 

Knygnešio Jurgio Bielinio atminties išsaugojimas buvo viso jo gyvenimo rūpestis.  Bielinių sodyboje, Purviškių kaime prie Suosto, jis rūpinosi išsaugoti su knygnešio veikla susijusį legendinį akmenį, o 1989 m., kartu su aktyviais biržiečiais, pastatė bene pirmąjį sovietmečio metų koplytstulpį, skirtą Jurgio Bielinio, jo žmonos Onos ir brolio Andriaus atminimui įamžinti (koplytstulpio autorius – Leonas Juozonis). 1990 m. J. A. Bielinis-Bieliakas kartu su kitais biržiečiais surado Mitkų kaimo kryžių, po kuriuo prieš mirtį buvo sukniubęs didysis Knygnešys. Dailininko A. Kmieliausko restauruotas kryžius dabar yra pagrindinis Bistrampolio dvaro koplyčios altoriaus akcentas.

J. A. Bielinis-Bieliakas nenuilsdamas rūpinosi savo dėdės Kipro Bielinio raštų leidimu, dosniai dalino tas knygas mokykloms ir bibliotekoms, bendradarbiavo su istorikais, žurnalistais ir įvairių žinynų autoriais, pateikdamas pagrindinius savo giminės gyvenimo įvykius ir atsiminimus.

 

Sunkią netekties valandą reiškiame nuoširdžią užuojautą velionio artimiesiems ir bendražygiams. Tegul Jurgio Algirdo pilietinės, patriotinės tautinės idėjos ir vertybės visada išlieka mūsų atmintyje. Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga ir Lietuvos Sąjūdžio Kauno taryba. Parengė dr. Raimundas Kaminskas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.