Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešimai

Karantino metu prašoma padėti mokykloms. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kreipėsi į savivaldybes, prašydama bendradarbiavimo ir pagalbos mokykloms, diegiant nuotolinį mokymą. Kviečiama pasitikėti mokyklomis bei jų vadovais, leisti mokykloms pačioms priimti mokyklos lygmens sprendimus, neapkrauti nebūtinu popierizmu.

Visus reikalingus dokumentus dėl nuotolinio mokymo organizavimo mokyklos yra paskelbusios savo interneto tinklalapiuose. Ten jie pasiekiami mokytojams, mokiniams, jų tėvams, taip pat savivaldybių administracijų vadovams bei specialistams. Mokyklų steigėjams rekomenduojama susikoncentruoti į mokyklų darbą lengvinančią veiklą, telkti pagalbos centrus, galinčius padėti mokykloms įveikti IT trikdžius, suteikti techninę, teisinę ir kitą pagalbą.

Nacionalinė švietimo agentūra šiuo metu perka 15 tūkstančių planšetinių ir 20 tūkstančių nešiojamų kompiuterių mokykloms. Dėl transportavimo aplinkybių visas kompiuterinės įrangos kiekis iškart į Lietuvą neatkeliaus, todėl prašoma pagal galimybes panaudoti savo išteklius, paskolinti vaikams turimus kompiuterius iš mokyklų, o jeigu jų trūktų – savivaldybės lygmeniu pasitelkti į pagalbą įmones ir organizacijas.

Savivaldybių administracijų prašoma telkti mokyklų bendruomenes dirbti nuotolinio mokymo būdu. Konkrečius sprendimus dėl darbo organizavimo įstaigoje, atsižvelgdamas į tai, kokios darbuotojų funkcijos ir kokia apimtimi gali būti vykdomos dėl karantino, turi priimti švietimo įstaigos vadovas. Savivaldybės turi įvertinti galimybę leisti mokyklų vadovams dirbti nuotoliniu būdu, o dėl užduočių ir pavedimų vykdymo susisiekti telefonu arba internetu.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, siekdama laiku gauti informaciją apie nuotolinio mokymo organizavimą ir suteikti mokykloms reikiamą pagalbą, pradėjo organizuoti reguliarius virtualius susitikimus su savivaldybių ir mokyklų atstovais. Ministerija primena, kad naujų klasių komplektavimo terminai ministro sprendimu iš kovo 31 d. nukelti į gegužės 31 d.

 

 

Tūkstančiai mokiniams skirtų planšečių atkeliavo į mokyklas. Nacionalinė švietimo agentūra pasirašė sutartį su viešąjį konkursą laimėjusia „Telia“ dėl 10 tūkst. planšetinių kompiuterių pirkimo. Jie bus aprūpinti „Tele2“ dovanojamomis 100 GB interneto kortelėmis. Iš viso siekiama įsigyti ir savivaldybėms perduoti 35 tūkst. kompiuterių nuotoliniam mokymui mokiniams iš socialiai remtinų šeimų. Sudaromos sutartys dėl dar 12,3 tūkst. kompiuterių, kurių didžioji dalis taip pat turėtų pasiekti savivaldybes artimiausiu metu. Dėl likusių organizuojamos papildomos viešųjų pirkimų procedūros. Visos sutartys bus skelbiamos Viešųjų pirkimų tarnybos interneto svetainėje. Nuotoliniam mokymui skirtus kompiuterius perka Nacionalinė švietimo agentūra, įpareigota Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos. Kompiuteriai turės ir interneto ryšį. Jie bus padalinti savivaldybėms pagal mokinių iš socialiai jautrių šeimų skaičių.

 

Būdų apsirūpinti kompiuteriais ieško pačios mokyklos ir savivaldybės. Ministerija dėkoja aktyviai įsitraukusioms NVO organizacijoms. Viena jų – Lietuvos „Junior Achievement“ – kartu su kitais partneriais interneto puslapyje  sukūrė platformą, kurioje kompiuterius gali pasisiūlyti padovanoti verslininkai, privatūs asmenys. Bendrovė „Telia“ anksčiau projektui „Mokykla namuose“ dovanojo beveik 500 naujų planšetinių kompiuterių bei SIM korteles su 50 GB mobiliųjų duomenų mėnesiui. Prie šios iniciatyvos prisijungė Treatwell“, „TeleSoftas“, „Tesonet“, „Inventi“, UAB „Bayer“, „SEB“ bankas, Europos socialinio fondo agentūra, „Metasite Business Solutions“, „Shopify“, „CG Trader“, kitos įmonės, privatūs asmenys.

Iki šiol jau įsigyta 33 tūkst. planšetinių kompiuterių. Taip pat nupirkta 1365 nešiojami kompiuteriai, dar apie 700 nešiojamų kompiuterių planuojama įsigyti kitą savaitę. Iš viso mokiniams iš socialiai jautrių šeimų planuojama perduoti apie 35 tūkst. įrenginių.

 

 

Patvirtinti 2020 m. priėmimo į aukštąsias mokyklas skaičiai. Numatoma, kad 2020 m. valstybės lėšomis į aukštąsias mokyklas bus priimta 16,5 tūkst. pirmakursių: iš jų 10,3 tūkst. – į universitetus ir 6,2 tūkst. – į kolegijas. Tai 25 proc. daugiau, nei buvo numatyta pernai. Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius patvirtino preliminarius 2020 m. priėmimo į bakalauro ir vientisąsias studijas skaičius pagal studijų kryptis ir jų grupes, o menų ir pedagoginėms studijoms – pagal studijų programas.

 

Matematikos, informatikos, fizinių, inžinerijos ir technologijos mokslų studijoms universitetuose ir kolegijose skiriama 5 335 valstybės finansuojamos vietos, verslo ir viešajai vadybai – 2 600, sveikatos mokslams – 1 790, socialiniams mokslams – 2 550, humanitariniams mokslams – 1 235, menams – 844, ugdymo mokslams – 585, veterinarijos ir žemės ūkio mokslams – 450, gyvybės mokslams – 430, teisei – 430, sportui – 120 valstybės finansuojamų studijų vietų. Numatoma valstybės finansavimą skirti 200 stojančiųjų į pedagogikos profesines studijas.

 

 

Pagrindinė brandos egzaminų sesija vyks birželio 22 d. – liepos 21 d. Pirmasis priėmimo etapas į aukštąsias mokyklas truks iki rugpjūčio 18 d., papildomas priėmimas – iki rugsėjo 4 d. Pagrindinės brandos egzaminų sesijos rezultatai bus skelbiami iki rugpjūčio 5 d. Brandos atestatus mokyklos galės išduoti nuo rugpjūčio 7 d. Brandos atestatui gauti reikia dviejų išlaikytų egzaminų: lietuvių kalbos ir literatūros, ir vieno laisvai pasirenkamo. Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinis ir mokyklinis brandos egzaminai vyks birželio 29 d., anglų kalbos – liepos 1 d., matematikos – liepos 3 d. Užsienio kalbos egzaminų kalbėjimo dalis vyks birželio 22–25 d. Pakartotinė egzaminų sesija bus vykdoma nuo liepos 22 d. iki rugpjūčio 4 d. Apeliacijų ir pakartotinės sesijos rezultatų skelbimo terminas – rugpjūčio 17 d.

 

Bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas prašymų registravimas vyks nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 18 d. Bendrasis priėmimas bus vykdomas dviem etapais. Pagrindinio etapo metu kvietimai studijuoti bus paskelbti rugpjūčio 25 d., studijų sutartys pasirašomos rugpjūčio 26–28 d. Papildomas priėmimas prasidės nuo rugpjūčio 31 d. ir baigsis rugsėjo 11 d. Aukštosioms mokykloms siūloma studijų pradžią pirmojo kurso studentams pavėlinti iki rugsėjo 14 d. Parengta pagal ministerijos Komunikacijos skyriaus pranešimus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.