2020 metų Vinco Kudirkos premija – profesorei Ritai Aleknaitei-Bieliauskienei

Sveikiname muzikos kritikę, muzikologę, profesorę habilituotą mokslų daktarę Ritą Aleknaitę-Bieliauskienę, kuriai paskirta 2020 metų Vinco Kudirkos premija už meninės publicistikos darbus.

10 Iškilios asmenybės Rita Aleknaite Bieliauskiene
Prof. Rita Aleknaitė-Bieliauskienė

Vinco Kudirkos premija yra svarbiausia kasmetinė Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos premija. Prof. habil. dr. Ritos Aleknaitės-Bieliauskienės pateiktų konkursui darbų teminė ir žanrinė aprėptis yra įvairialypė – nuo spaudos istorijos, kompozitorių gyvenimų iki aktualijų publicistikos, nuo knygų ir straipsnių rinkinių iki fotografijų ir filmuotos medžiagos. Komisijos vertinimui buvo pateikti penki jos meninės publicistikos darbai: keturi dokumentiniai filmai „Žmogus su laiko žyme. Kompozitorius Vytautas Laurušas“, „Dainos galia. Chorų dirigentas Lionginas Abarius“, „Žiemgalos dainius. Algimantas Vincentas Raudonikis“, „Scenos ąžuolas. Jonas Stasiūnas“ ir monografija „Žiemgalos dainius. Algimantas Vincentas Raudonikis“. Šie darbai užpildė didelę spragą retai pasirodančių kūrinių apie muzikus kūrėjus, iškilias šalies kultūros asmenybes.

 

Rita Aleknaitė Bieliauskienė gimė 1945 m. vasario 20 d. Panevėžio dramos teatro pirmosios kartos aktoriaus ir režisieriaus Jono Aleknos (1917–1964) bei farmacininkės Irenos Fridmanaitės-Aleknienės (1915–2001) šeimoje. 1967 m. baigė Lietuvos konservatoriją (prof. Olgos Šteinberg fortepijono klasę). 1973–1977 m. studijavo Lietuvos mokslų akademijos Istorijos instituto aspirantūroje. 1964 –1966 m. dirbo koncertmeistere Lietuvos konservatorijoje, 1961–1967 m. grojo Lietuvos radijo komiteto orkestre, Lietuvos filharmonijos simfoniniame orkestre ir Lietuvos kameriniame orkestre, Ukrainos (Kijevo), Gruzijos ir Armėnijos simfoniniuose orkestruose, akompanavo solistams. 1983–1988 m. dėstė Lietuvos konservatorijoje.

 

10 Prof. Ritos Aleknaitės Bieliauskienės apdovanojimas. LŽS nuotrauka 1
Vinco Kudirkos premijos diplomas – prof. Ritai Aleknaitei-Bieliauskienei. LŽS nuotr.

1990 m. apgynė humanitarinių mokslų (01 H) daktaro disertaciją „Daugianacionalinis muzikinis gyvenimas kaip pilnatviškas vieningos asmenybės vystymo faktorius“. 1966–2008 m. dirbo Vilniaus pedagoginiame institute (vėliau – universitete). 2008 m. universiteto Senatas, išklausęs R. Aleknaitės-Bieliauskienės pateiktą socialinių mokslų, edukologijos (07 S) mokslo darbų apžvalgą „Asmenybės ugdymo muzikos menų paradigma: aktualus šiandienos diskursas“, pripažino šį darbą atitinkančiu habilitacijos procedūros reikalavimams. Nuo 2008 m. rudens R. Aleknaitė-Bieliauskienė pradėjo dėstyti M. Romerio universitete, kur tais pačiais metais jai buvo suteiktas profesoriaus pedagoginis vardas.

 

Visa profesorės šeima taip pat yra atsidavusi muzikai: vyras Vladas Bieliauskas – klarnetistas, ilgametis Nacionalinio simfoninio orkestro artistas, sūnus Vykintas Baltakas-Bieliauskas –kompozitorius ir dirigentas (Belgijoje ir Vilniuje), dukra Rita Balta (Bieliauskaitė) – muzikė, dainininkė (Vokietija), sūnus Darius gyvena Vilniuje.

 

Nuo 1964 m. R. Aleknaitė-Bieliauskienė reiškiasi ir kaip muzikos kritikė. 1976–1986 m. rengė ir vedė televizijos muzikos laidas, radijo muzikos laidas vaikams. 1970–1988 m. su pertrauka dirbo Lietuvos filharmonijoje, kur 1974 m. įkūrė Muzikos vaikams ir jaunimui skyrių ir iki 1980 m. jam vadovavo. 1985–1986 m. dirbo Lietuvos filharmonijos direktoriaus pavaduotoja. 1980–1985 m. – Lietuvos kultūros ministerijos Meno reikalų valdybos vyriausiąja inspektore.

 

Lietuvos visuomenei profesorė yra perskaičiusi per 1000 paskaitų. 2003–2006 m. kartu su „Ryto“ draugija surengė „Tėvynės pažinimo“ pamokas beveik visose lietuviškose Pietryčių Lietuvos regiono mokyklose ir gimnazijose. Kurį laiką darbavosi žurnale „Pianistai“, nuo 2006 m. buvo šio žurnalo redaktorė. Parašė nemažai radijo ir televizijos laidų scenarijų ir juos įgyvendino, suorganizavo daugybę koncertų jaunimui, muzikos pasakų-popiečių vaikams, parašė B. Borisovo miuziklo „Muzikos šalyje“ (1985) libretą. Profesorė yra išleidusi daug monografijų ir kitų knygų apie iškilius Lietuvos ir išeivijos menininkus ir atlikėjus.

 

Nuo 2015 m. prof. R. Aleknaitė-Bieliauskienė ėmėsi vadovauti Medardo Čoboto Trečiojo amžiaus universiteto vokaliniam ansambliui „Ave Musica“. Jos vadovaujamas ansamblis yra labai aktyvus šio universiteto edukacinės veiklos dalyvis, gieda šv. Mišių liturgijoje įvairiose Lietuvos bažnyčiose, koncertuoja Vilniaus ir kitų miestų renginiuose, pasirodo tarptautiniuose mėgėjų meno festivaliuose, respublikinėse kamerinių ir vokalinių ansamblių šventėse. Ansamblis parengė nemažai kūrinių, skirtų aktualioms Lietuvos muzikinio ir kultūrinio gyvenimo temoms – Vydūno, Stanislovo Moniuškos, Juozo Naujalio metams paminėti. XVIII tarptautiniame mėgėjų meno festivalyje „Paribio daina“, kurį organizavo tarptautinė visuomeninė organizacija „Gervėčių klubas“ (pirmininkas – Alfonsas Augulis) ir Lietuvos gudų visuomeninių organizacijų susivienijimas, R. Aleknaitės-Bieliauskienės vadovaujamas ansamblis „Ave Musica“ užėmė pirmąją vietą ir buvo apdovanotas diplomu. Vertinimo komisijos pirmininko prof. Tado Šumsko nuomone, tai buvo labiausiai muzikiniu požiūriu subrendęs kolektyvas. Šiam konkursui profesorė parengė ir vokalinį I. Bražiūnienės ir A. Špoko duetą, kuris buvo pripažintas geriausiu festivalio duetu, o 2019 m. Respublikinėje vokalinių ansamblių šventėje-konkurse „Šventosios gaida“, vykusioje Taujėnų dvare, šis duetas pelnė antrąją vietą. Linkime profesorei geros sveikatos ir gražių, ilgų bei kūrybingų gyvenimo metų. Parengta pagal Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Medardo Čoboto Trečiojo amžiaus universiteto informaciją. Vokalinis ansamblis „Ave Musica“ ir LEU alumnai

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.