23-ioji Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Aplinkos apsaugos inžinerija“

Šių metų gegužės 8 d. Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) surengta kasmetinė jaunųjų mokslininkų konferencija, telkianti jaunuosius mokslininkus, vykdančius aplinkos inžinerijos ir artimų sričių tematikos mokslinius tyrimus, skatinanti jų bendradarbiavimą ir tyrimų rezultatų sklaidą.

11 Aplinkos konferencija VGTU
Akimirka iš praėjusiais metais vykusios konferencijos. VGTU nuotr.

Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros rengiama konferencija surengta jau 23-iąjį kartą. Jos dalyvius pasveikino ir jai vadovavo konferencijos organizacinio komiteto pirmininkas, Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros vedėjas doc. dr. Raimondas Grubliauskas. Kalbėdamas apie šių dienų globalias problemas, jis džiaugėsi matydamas daugybę jaunų ir išradingų konferencijos dalyvių. Jau keleri metai iš eilės VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedra ir Aplinkos apsaugos institutas organizuoja Pasaulinei Žemės dienai skirtą kasmetinę jaunųjų mokslininkų konferenciją. Kasmet konferenciją rengdavome kovo 20 d., kai minima Žemės diena, tačiau šių metų konferencija buvo kiek kitokia. Jos data pasikeitė dėl pasaulį netikėtai užklupusio koronaviruso ir konferencija surengta nuotoliniu būdu.

 

Aplinkos inžineriją drąsiai galima vadinti šiuolaikinio jaunimo kryptimi, nes pastebima, kad aplinkosaugos, ekologijos, gamtos ir išteklių tausojimo idėjos labiausiai paplitusios tarp jaunesnių kartų atstovų. O studijuojantis jaunimas yra labai didelis potencialas. Gabūs studentai, jauni tyrėjai, net moksleiviai, dirbdami su mokslininkais, drąsiai ir kūrybiškai interpretuoja gaunamas žinias, randa neįprastus jų taikymo būdus. Jiems tik reikia suteikti erdves, kuriose galėtų dirbti, ir pagalbą, kad jų idėjos neužgestų, žengiant pirmuosius žingsnius.

Nemažai šios konferencijos dalyvių studijuoja aplinkos inžinerijos krypties bakalauro studijų programose, magistratūroje ir doktorantūroje. Universitete aplinkos inžineriją studijuojantis jaunimas turi geras sąlygas išbandyti ir įgyvendinti idėjas, kurias pristatė savo pranešimuose.

Tačiau konferencijoje dalyvauja ne tik studentai. Džiaugiamės, kad prisijungė įvairių Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai, skatinami aktyvių mokytojų. Labai tikimės, kad sukurta kūrybiška atmosfera sužadino jų norą prisidėti prie aplinkosaugos problemų sprendimo.

 

Konferencijos plenarinio posėdžio pradžią paskelbė doc. dr. Raimondas Grubliauskas. Jo dalyvių laukė telekomunikacijų srities reguliavimo ir saugumo eksperto dr. Evaldo Stankevičiaus pranešimas apie 5G ryšį, kurį akademinė bendruomenė vertina labai prieštaringai. Pasibaigus šiam posėdžiui, konferencijos dalyviai išklausė 6 žodinius pranešimus, kuriuos skaitė VGTU, KTU ir LSMU atstovai.

Konferencijoje buvo gausu pranešėjų, kurie šiame renginyje dalyvauja jau ne vienerius metus. Kaip stebėtojai galėjo dalyvauti visi, besidomintys jaunųjų mokslininkų atliekamais tyrimais. Nagrinėtos ne tik Lietuvai aktualios aplinkosaugos problemos, susijusios su klimato kaita, antropogenine tarša, žiedine ekonomika. Jaunųjų mokslininkų ir moksleivių pateiktuose pranešimuose buvo aptarta tiek mokslinė, tiek ir praktinė tyrimų vertė. Pranešėjai rėmėsi savo tyrimų ir modeliavimo rezultatais. Iš viso buvo 79 dalyviai, pradedant mokytojais ir moksleiviais, baigiant docentais ir profesoriais, atvykusiais iš Lietuvos aukštųjų mokyklų ir mokslinio tyrimo institutų bei centrų. Pateikti 37 pranešimai, iš kurių 18 parengė VGTU atstovai.

 

Po žodinių pranešimų vyko viktorina „Pasaulinė Žemės diena“, kurioje dalyvavo 40 dalyvių. Stendinius parnešimus parengė 30 konferencijos dalyvių, iš kurių net 7 pranešimai buvo parengti moksleivių, atvykusių iš Vilniaus Žemynos gimnazijos, Švenčionėlių progimnazijos, Juodšilių „Šilo“ gimnazijos ir Gargždų ,,Vaivorykštės“ gimnazijos. Susipažinti su dalyvių stendiniais pranešimais ir balsuoti už labiausiai patikusį buvo galima VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto socialinių tinklų puslapyje. Daugiausiai balsų – net 259 – surinko VGTU Aplinkos inžinerija studijų programos magistrantė Ligita Bikelytė už pranešimą „Vilniaus miesto gatvių sąšlavų tyrimai ir vertinimas“. Antrąją vietą pelnė Švenčionėlių progimnazijos moksleivės Orinta Kalinovskaja ir Paulina Šalcaitė, gavusios 209 balsus už pranešimą „Elektros srovės gavimas natūraliomis sąlygomis“. Konkurso ir viktorinos „Pasaulinė Žemės diena“ laureatai buvo apdovanoti VGTU prizais. 23-iosios Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencijos mokslinis komitetas įvertino dalyvių parengtus straipsnius. Geriausi jų atrinkti spausdinti recenzuojamame mokslo žurnale, referuojamame tarptautinėse duomenų bazėse.

 

Organizuojamos mokslinės konferencijos ne tik gilina fundamentinius ir taikomuosius mokslinius tyrimus, bet ir stiprina ryšius tarp aukštųjų mokyklų, mokslo institutų ir mokyklų. Todėl tikimės, kad dar ne kartą susitiksime „gyvai“ VGTU rengiamuose renginiuose. Iki kitų susitikimų!

 

Doc. dr. Raimondas Grubliauskas, doc. dr. Dainius Paliulis

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.