Smalininkų seniūnija – apie muziejų

Smalininkai, vienas mažiausių miestų Lietuvoje, pradėjęs kurtis po Melno sutarties, prie Nemuno ir Šventosios upės, kaip pasienio kontrolės punktas tarp valstybių, dar yra vadinamas Mažosios Lietuvos rytiniais vartais.

Stonys Justinas
Materialiojo paveldo ir senovinės
technikos muziejaus įkūrėjas dr. Justinas Stonys

Praeitame šimtmetyje čia buvo gerai išvystyta infrastruktūra, veikė siaurasis geležinkelis, vyko laivyba Nemuno upėje, buvo sutvarkyti sausumos keliai. Kai ką dar galima pamatyti ir šiandien, pavyzdžiui, geležinkelio stoties pastatą, pylimą, ant kurio buvo nutiesti geležinkelio bėgiai iki senojo uosto, ir patį uostą bei jame gražiausią Europoje vandens matavimo stotį. Miesto centre išvystame kultūros paveldo saugomus pastatus, akmenimis grįstas gatves, ilgiausią ir seniausią Ąžuolų alėją.

 

Nors Smalininkuose yra daug istorijos ir kultūros paveldo vietų, tačiau lankomiausias yra Senovinės technikos muziejus, kurį įkūrė ir puoselėja buvęs Vilniaus Gedimino technikos universiteto docentas Justinas Stonys. Muziejuje įvairaus žmonių amžiaus grupėms vykdomos edukacinės programos, eksponuojami technikos raidą nusakantys daiktai, pateikiami įvairūs istoriniai šaltiniai, nepamirštama literatūra, organizuojami kasmetiniai renginiai „Muziejų naktys“. Mokslo metų pabaigoje iš įvairių Lietuvos miestų ir kaimų čia plūsta moksleiviai pasisemti istorijos. Netrūksta lankytojų ir iš užsienio valstybių.

 

7 pav. Vidaus ekspozicijos
Senovinės technikos muziejuje – vidaus ekspozicijos

Kad lankytojai pajustų gamtos grožį, muziejaus įkūrėjo iniciatyva tvarkoma dalis miesto teritorijos, ten esantis tvenkinys ir medžiai suteikia lankytojams poilsį ir geras emocijas. Seniūnija, matydama tai, džiaugiasi ir didžiuojasi, turėdama smalininkietį doc. Justiną Stonį, kuris gražiomis idėjomis prisideda prie Smalininkų miestelio garsinimo, jo gyventojų kultūrinės ir pažintinės veiklos plėtojimo. Seniūnija pagal išgales prisideda prie muziejaus gyvavimo ir linki jam geros kloties.

 

Ramūnas Alminas

Autorius yra Smalininkų seniūnijos seniūnas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.