Energetikos technologijų įmonė NDB teigia, kad jos branduolines atliekas naudojančios deimantinės baterijos galės tarnauti tūkstančius metų

Mobilaus telefono akumuliatorius, veikiantis devynerius metus. Beveik šimtmetį veikiantis automobilio akumuliatorius. Širdies ritmo reguliatorius, veikiantis 28 000 metų.

Šiuos siurrealistinius teiginius paskelbė Kalifornijoje įsikūrusi Energetikos technologijų kūrimo įmonė, kuri teigia, kad sėkmingi ankstyvųjų bandymų rezultatai, kuriant nano deimantų akumuliatorius ir baterijas, priartina juos prie tokių neįtikėtinų prognozių realizavimo.

Šių revoliucinių baterijų pagrindas –  radioaktyvios branduolinės atliekos. Iš atominių elektrinių įrenginių lieka didžiuliai kiekiai branduolinių atliekų. Jos labai toksiškos, išlieka tūkstančius metų, jas brangu saugiai utilizuoti.

NDB, teigia, kad gali saugiai panaudoti šias atliekas, ir jos generuotų energiją nano-deimantų baterijose. Tai galima pasiekti perdirbant grafito branduolines atliekas  – paverčiant jas deimantais. Kol deimanto kristalo apgaubtas radioaktyvus grafitas suyra, jis sąveikauja su anglies atomų gardele ir kuria nedidelę elektros srovę.

Priklausomai nuo energijos panaudojimo spartos, tokia baterija, kurios niekada nereiktų įkrauti, tarnautų visą gaminio naudojimo laiką, ir dar ilgiau.

Ji gali būti naudojama įprastiems mobiliesiems prietaisams, medicinos įrangai, palydovams ir galėtų tiekti energiją sunkiai pasiekiamose ir atokiose vietovėse.

Nors įmonė dar neturi pagaminusi prototipo, tačiau teigia turinti įrodymų, kad tokia technologija galima ir mato praktiškai neribotą pritaikymą.

 

„Įsivaizduokite, kad jums kelias dienas nereikia įkrauti telefono akumuliatoriaus. O dabar įsivaizduokite kad ir savaitę, mėnesį… O jeigu taip dešimtmečius? Štai ką galime padaryti naudodami šią technologiją“, teigia įmonė.

„Pagrindinis šios koncepcijos principas iš tikrųjų nėra naujas. Radioizotopų naudojimas kaip energijos šaltinis nėra naujiena. Mes turime branduolinę mediciną, kur pacientai gydomi kontroliuojama radiacija, ir tai duoda veiksmingų rezultatų. Turime branduolinius povandeninius laivus ir lėktuvnešius. Žinoma, tai kitos procesai ir masteliai, tačiau technologija jau naudojama dešimtmečius“.

 

Bet šie įmonės NDB teiginiai ekspertų buvo sutikti skeptiškai.

„NDB kalba apie tiek mažos, tiek ir didesnės galios baterijas, tačiau kol nepamatysime jų charakteristikų, teiginiai bus migloti, o kol nematysime veikiančių prototipų ir įrodymų, tai bus tik teiginiai“, – sakė technikos specialistas Lozas Blainas. „Naujojo atlaso“ rašytojas.

Energetikos specialistas Stevenas Novella iš leidinio „Neurologica“ kelia klausimą, kaip baterijos pasieks pakankamą galios, kad būtų tokios efektyvios, kaip teigia kūrėjai. „Visa tai skamba puikiai, tačiau nematėme kritinės charakteristikos – koks yra šių prietaisų galios tankis? Panašių projektų, kuriuose naudojamas radioaktyvus kuras, duomenys rodo, kad galios tankis yra labai mažas, daug mažesnis nei cheminių baterijų, tokių kaip ličio jonų. NDB inžinieriai pripažįsta, kad jų pasiektas galios tankis yra maždaug toks pat kaip ir kitų branduolinių deimantų technologijų, o tai labai mažai“.

 

NDB teigia, tikisi pagaminti veikiantį prototipą greičiau nei per dvejus metus.

kristalas

 

 

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.