Japonijoje išmėginamas naujas skraidantis elektrinis automobilis

Dešimtmečių senumo svajonė skristi taip pat, kaip važiuoti greitkeliais, gali būti ne tokia jau ir iliuzinė.

 

skydrive
2020 m. rugpjūčio mėnesio nuotraukoje – bandomasis pilotuojamo skraidančio automobilio skrydį „Toyota“ bandymų poligone Japonijoje. Nuotr.: „SkyDrive“ / „CARTIVATOR 2020

Japonijos „SkyDrive Inc.“ atliko sėkmingą, nors kol kas ir trumpą bandomąjį skrydį su vienu vairuotoju-pilotu.

 

Ką tik paskelbtame vaizdo įraše automobilis, kiek panašus į motociklą, pakilo nuo žemės kelis metrus ir keturias minutes skraidė aptvertoje teritorijoje.

 

„SkyDrive“ vadovas Tomohiro Fukuzawa teigė tikintis, kad skraidantį automobilį bus galima paversti realiu gaminiu jau 2023 metais, tačiau jis pripažino, kad saugumas yra kritinis dalykas.

„Iš daugiau nei 100 pasaulyje vykdomų skraidančių automobilių projektų tik nedaugeliui pavyko skristi, viduje esant žmogui “, – sakė jis, „tikiu, kad daugelis žmonių norės juo važiuoti bei skristi ir jaustis saugūs “.

Kol kas mašina gali skristi tik 5-10 minučių, tačiau jei skrydis truktų bent 30 minučių, ji jau turėtų daugiau galimybių būti panaudota neilgoms kelionėms miestuose ar jų apylinkėse.

Skirtingai nei lėktuvai ir sraigtasparniai, elektrinio vertikalaus kilimo ir nusileidimo transporto priemonės (angl. eVTOL, electric Vertical Takeoff and Landing) teoriškai gali pasiūlyti greitą asmeninę kelionę.

Joms nereikia oro uostų, pilotų samdymo išlaidų, jos galėtų lengvai išvengti transporto spūsčių bei skristi autonomiškai.

Akumuliatorių talpa, oro eismo kontrolė ir infrastruktūros problemos yra vieni pagrindinių iššūkių realizuojant tokių transporto priemonių eismą.

 

„Daug kas dar turi įvykti“, – teigia Carnegie Mellon universiteto Robotikos instituto profesorius Sanjivas Singhas, kuris Pitsburge įkūrė įmonę „Near Earth Autonomy“, taip pat kuriančią vertikalus pakilimo transporto priemones.

„Jei jos kainuotų daug, niekas jų nepirks. Jei skris tik 5 minutes, niekas jų nepirks. Ir jei nukris iš dangaus, taip pat niekas jų nepirks”.

 

„SkyDrive“ projektas prasidėjo kaip savanorių projektas, kurį 2012 metais finansavo kelios Japonijos įmonės – automobilių gamintoja „Toyota Motor Corp.“, elektronikos kompanija „Panasonic Corp.“ ir vaizdo žaidimų kūrėja „Bandai Namco“.

Prieš trejus metus parodomasis skrydis praėjo nesėkmingai, tačiau projektas gavo papildomą 37 mln. JAV dolerių finansavimą, įskaitant ir iš Japonijos Plėtros banko.

Japonijos vyriausybė deda nemažai vilčių į tokias transporto priemones, planuodama kad jau iki 2030-ųjų turėtų būti pradėtas jų komercinis naudojimas, pabrėždama galimybes pasiekti atokesnes vietoves ir panaudoti stichinių nelaimių metu.

Ekspertai lygina skraidančių automobilių idėjas su laikais, kai po brolių Raitų skrydžio pradėjo kurtis aviacijos pramonė, ar automobilių pramonė – nuo Ford T modelio.

Elektrines vertikalaus kilimo ir nusileidimo transporto priemones taip pat kuria ir pradiniais pasiekimais jau gali pasigirti „Lilium“ iš Vokietijos, JAV įmonė „Joby Aviation“, taip pat „Wisk“, bendra „Boeing Co.“ ir „Kitty Hawk Corp.“ įmonė.

„Kitty Hawk“ generalinis direktorius Sebastianas Thrunas teigė, kad prireikė laiko, kol lėktuvai ir mobilieji telefonai laimėjo pripažinimą, o šio metu tokioje stadijoje yra savaeigiai automobiliai.

„Tačiau laikas tarp technologijų sukūrimo ir jų praktinio panaudojimo elektriniams vertikalaus kilimo automobiliais gali būti ganėtinai trumpas, nes tai būtų labai patraukli transporto priemonė“, – teigia jis.

 

TechPlore

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.