Kaip Lietuvai sekasi laikytis UNESCO rekomendacijų?

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijai UNESCO prieš trejus metus atnaujinus „Rekomendaciją dėl mokslo ir mokslininkų“, Lietuva buvo pirmoji iš 195 šalių, kurių vyriausybės pasirašė susitarimą laikytis šios rekomendacijos. LMT logoDabar įsivertinsime, kaip sekasi laikytis numatytų principų. UNESCO ir Lietuvos mokslo tarybos iniciatyva suformuota darbo grupė rengia atitikimo šios rekomendacijos principams apžvalgą.

Rekomendacijoje pabrėžiama, kad valstybės turi skirti ypatingą dėmesį mokslo bendruomenių stiprinimui, siekti, kad moksliniai tyrimai būtų atliekami atsakingai ir kokybiškai, spręsti protų nutekėjimo problemą. Akcentuojamos žmogaus teisės ir etikos principai, aptariamas mokslininkų įsitraukimas ir mokslo žinių panaudojimas, sprendžiant nacionalinės politikos klausimus. Plačiau apibrėžtas mokslininko statusas. Mokslas suprantamas kaip visuomenės gerovės dalis.

„Rekomendacija dėl mokslo ir mokslininkų valstybėms yra gairės laikytis tam tikro tarptautinio standarto ir įrankis stebėti savo pažangą, sprendžiant mokslo politikos klausimus nacionaliniu lygiu. Įvertinę, kaip laikomės šių principų, turime galimybę pamatyti, kaip kuriama Lietuvos mokslo ateitis“, – sako Lietuvos mokslo tarybos mokslinė sekretorė ir Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos narė dr. Reda Cimmperman.

 

Per artimiausius mėnesius valstybės, viešojo ir privataus sektorių institucijų, dalyvaujančių mokslo politikos formavime ir įgyvendinime, atstovų darbo grupė vykdys šios rekomendacijos 10 principų taikymo Lietuvoje stebėseną. Iki metų pabaigos turi būti parengta atitikimo rekomendacijoms analizė ir pateikti siūlymai, kuriuos Lietuvos mokslo ir inovacijų politikos srities veiksmus reikėtų išplėsti ir papildyti.

Į darbo grupę įtraukti atstovai iš Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos, Lietuvos mokslo tarybos, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Lietuvos mokslų akademijos, Jaunosios akademijos, Lietuvos Respublikos Prezidentūros, Mokslo ryšių biuro Briuselyje LINO, startuolio „Caszyme“, Šiaulių universiteto Lyčių studijų centro, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Vilniaus universiteto, Vyriausybės strateginės analizės centro, Vytauto Didžiojo universiteto, Žinių ekonomikos forumo ir kt.

UNESCO rekomendacija dėl mokslo ir mokslininkų buvo priimta 2017 m. Ji pakeitė nuo 1974 m. galiojusią „Rekomendaciją dėl mokslininkų statuso“. Rekomendacija skelbiama Lietuvos mokslo tarybos svetainėje. Parengė Giedrė Kojelytė, LMT Visuomenės informavimo specialistė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.