Studijų keitimas buvo drąsus sprendimas

Aktyvi, bendraujanti asmenybė, besistengianti į daugelį situacijų žiūrėti pozityviai, retkarčiais mėgstanti pabūti viena su savo mintimis – taip apibūdinama Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Mechanikos fakulteto Gamybos inžinerijos trečiojo kurso studentė Greta Petraitytė, kuri sako, kad studijų keitimas buvo drąsus, tačiau sėkmingas išbandymas.

14 Studentės sprendimo istorija Greta Petraitytė Alekso Jauniaus nuotrauka
VGTU studentė Greta Petraitytė. Alekso Jauniaus nuotr.

Paklausta, kas lėmė iš pirmo žvilgsnio ne dažnu atveju merginų pasirenkamą studijų kryptį, Greta pirmiausia prisimena savo pirmąjį bandymą pasirinkti tinkamą specialybę. „Būdama vienuoliktoje klasėje, žinojau, kad stosiu į matematikos šakos studijų kryptį. Stodama svarsčiau tarp dviejų variantų – taikomosios ir finansų draudimo matematikos. Vis dėlto pasirinkau pirmuoju numeriu taikomąją matematiką ir buvau tikra, kad būsiu patenkinta, kadangi matematika buvo mano arkliukas“, – pasakoja Greta. Tačiau, vos pradėjusi studijuoti, ji pajuto, kad šios studijos nedomina. Vis atrodė, kad pasirinktas kelias – ne jai. Taigi ryžosi priimti nelengvą sprendimą – nutraukti pasirinktas studijas.

 

„Grįžau į gimtąją Palangą ir pradėjau dirbti. Pusmetį dėliojausi mintis, ilgai svarsčiau, kurioje kitoje studijų kryptyje galėčiau išbandyti savo jėgas. Buvo visokių minčių, netgi svarsčiau vėl grįžti į taikomąją matematiką. Tačiau apsisprendžiau antrą kartą ant to paties grėblio nelipti. Pasirinkta inžinerijos kryptis mano gyvenime atsirado visai netikėtai. Buvau iš tų jaunų žmonių, kurie tikrai neplanavo būti inžinieriais. Pirmasis dalykas, kurio atsisakiau mokykloje, buvo fizika. Tačiau niekada nesakyk niekada“, – teigia G. Petraitytė.

Gretos apsisprendimą pasukti inžinerijos link nulėmė draugo, tuo metu dirbusio inžinieriumi, pasakojimai apie savo kasdienę darbinę veiklą ir patirtį. Merginai buvo netikėta, kad, klausantis draugo apie jo darbe praleidžiamą laiką, kilo nenumaldomas noras pasukti tuo pačiu keliu. „Atėjus stojimo laikotarpiui, atsidariau VGTU puslapį, išnagrinėjau daugelį studijų programų. Labiausiai įsiminė Gamybos inžinerijos programa, todėl ją ir pasirinkau teikti pirmuoju numeriu.“

 

Geram inžinieriui viena svarbiausių savybių – kritinis mąstymas

Nuolat tobulėjantys technologiniai procesai, vis platesnis ir efektyvesnis naujų medžiagų naudojimas, sparčiai augantis procesų robotizavimas ir pramonės skaitmenizacija leidžia manyti, kad inžinerijos specialistų poreikis ateityje turės milžinišką paklausą.

Gretos manymu, pagrindinės savybės, kurias privalo turėti geras inžinierius, yra kritinis mąstymas, problemos matymas kitu kampu, kaip galimybė kažką patobulinti. „Ne mažiau svarbios inžinieriui savybės yra atidumas ir kruopštumas, tačiau šių dviejų savybių aš pati dar mokausi. Esu įpratusi viską daryti greitai, todėl skubėdama padarau daug klaidų ir tenka darbą atlikti iš naujo“, – teigia studentė.

 

Darbinė patirtis – dviejose gamybos įmonėse

Greta yra ne tik stropi studentė, bet jau turi ir darbinės patirties. Ji pasakoja, kad pirmosios darbo patirties įgijo dar paauglystėje, dirbdama padavėja. Kalbant apie profesinę patirtį, didelį įspūdį padarė praktika, atlikta įmonėje UAB „Mars Lietuva“. „Praktikos metu atliekant užduotis, teko bendrauti su operatoriais, žmonėmis iš gamybos, technikos, kokybės skyrių. Tai leido artimiau pažinti visą įmonę ir suprasti gamybos procesus. Praktikos metu buvo suteikta laisvė kurti naujas idėjas ir jas vykdyti. Iškeltos praktikantų idėjos ir pastebėtos problemos buvo kruopščiai analizuojamos su vadovais“, – pasakoja Greta.

Šiuo metu Greta dirba gamybos vadybininke įmonėje UAB „Elmoris“, kuri yra lyderė Baltijos šalyse pagal užsukamų metalinių dangtelių gamybą, lakuotos ir litografuotos skardos pakuočių gamybai tiekimą. Merginos darbo specifika yra susijusi su gamybos broko ataskaitų rengimu, technologijų vedimu į sistemą, gamybos auditavimu. Greta prisideda ir prie įvairių vykdomų projektų, tokių kaip Lean diegimas gamyboje.

 

Studijų pasiekimai ir patirtys „Women Go Tech“ projekte

Kalbėdama apie pasiekimus studijų metu, Greta vienu didžiausių savo pasiekimų laiko UAB „Mars Lietuva“ atliktą praktiką: „Jos metu pamačiau gamyboje vykstančius procesus visai kitu kampu. Tai nestandartinių (angl. „Out of Box“) problemų sprendimas, apgalvojant įvairiausius alternatyvius sprendimus, sprendžiant iškilusią problemą.

Nebijanti iššūkių ir turinti drąsos Greta yra save išbandžiusi ir „Women Go Tech“ projekte. „Šio projekto metu įgavau pradinių žinių Lean ir Six Sigma praktikose, kurios taikomos gamybos tobulinimo srityje. Šiuo metu įgytas žinias po truputį pritaikau ir savo darbe. Vykstant „Women Go Tech“, dalyvavau įvairiose sesijose, kurios buvo susijusios ne tik su inžinerija, bet ir su IT sritimis. Šio projekto metu susidomėjau duomenų mokslu, tad svarstau apie šios krypties magistrantūrą“, – pasakoja trečiakursė.

 

Ateities planuose – magistro studijos

Paklausta apie ateities planus, Greta sako, kad gamyba yra ta sritis, kurioje ji mato save, tačiau dar tiksliai nežino, gal ateityje pasuks ir kitu keliu, nors dabar yra patenkinta savo pasirinkimu.

Pasakodama apie laisvalaikį, Greta užsimena, kad anksčiau skaitymui skirdavo daug daugiau laiko, tačiau šiuo metu mažiau tenka laisvalaikio knygoms, nes didžiąją laiko dalį užima studijos ir darbas. Ji rekomenduotų keletą knygų: Norman Doidge „Save keičiančios smegenys“, Laurent Gounelle „Dievas visada keliauja incognito“. Tiems, kuriuos domina susipažinti su  Lean pradmenimis, Greta siūlytų perskaityti Samuel Obara ir Darril Wilburn knygą „TOYOTA“ pagal „TOYOTĄ“. Tai „Toyotos“ lyderių mąstymas apie metodus, sukėlusius pramonės revoliuciją.“

 

Taip pat ir sportas, ypač bėgimas, visada buvo Gretos mėgstamiausias užsiėmimas. Deja, po kelio sąnario traumos mergina nebegali dažnai juo mėgautis, todėl šiuo metu ieško alternatyvų, kuriomis galėtų pakeisti šią sporto šaką.

 

Kristina Lazickienė

Autorė yra VGTU Ryšių su visuomene projektų vadovė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.