Dirbtinis intelektas – tarp mitų ir tikrovės

Pokalbis su VDU prof. Tomu Krilavičiumi

Įvaizdis ir galimybės

17 Dirbtinis intelektas VDU programuotoja
Programuotoja

„Daugeliui dirbtinis intelektas asocijuojasi su filmų brukamais protingais, tačiau pavojingais robotais-mašinomis, keliančiais grėsmę žmonių egzistencijai, tačiau oficiali sąvoka gana greitai nuleidžia ant žemės“, – teigia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Informatikos fakulteto profesorius Tomas Krilavičius ir paaiškina, kad dirbtinis intelektas (DI) – tai sistemos, kurios demonstruoja sumanų elgesį. Tai kompiuterių mokslo šaka, orientuota į kūrimą mašinų, kurios gali imituoti rutininį, kūrybiškumo nereikalaujantį elgesį.

„Dirbtinis intelektas gali padėti išspręsti daug įvairių uždavinių, ypač tokių, kuriuose atliekami panašūs, pasikartojantys veiksmai, reikalaujantys mažai kūrybingumo, pavyzdžiui, balso įrašų transkribavimas, nesklandumų ir gedimų identifikavimas, tikslesnis skalbimo mašinos ar kavos aparato valdymas, prekių poreikio prognozavimas, krovinių pervežimo sąnaudų prognozavimas, geriausio maršruto parinkimas ir pan. Tokių sprendimų taikymas leidžia žmonėms dirbti labiau kūrybiškus darbus, priimti sprendimus, o rutinines veiklas palikti mašinoms, taip išvengiant nuobodulio ir pervargimo sukeltų klaidų“, – konkrečius pavyzdžius vardina mokslininkas.

 

Tomas Krilavičius yra ne tik VDU Informatikos fakulteto Taikomosios informatikos katedros vedėjas, bet ir Baltijos pažangių technologijų instituto vyriausiasis mokslininkas, NATO Mokslo ir technologijų organizacijos darbo grupės, dirbančios su dirbtiniu intelektu, narys. VDU Informatikos fakultetas yra tarp pirmaujančių, tyrinėjančių dirbtinį intelektą. Profesorius T. Krilavičius teigia, kad dirbtinio intelekto sritis dar nepasiekė savo galimybių ribos ir joje tikrai yra ką tirti. VDU Informatikos fakultete veikia Intelektualių sistemų laboratorija, įtraukta į Europos dirbtinio intelekto tyrimų laboratorijų konsorciumą CLAIRE (www.claire-ai.org). Joje atliekami įvairūs dirbtinio intelekto moksliniai ir taikomieji tyrimai bei projektiniai darbai. VDU Informatikos fakulteto atstovai doc. dr. Darius Amilevičius ir prof. dr. Tomas Krilavičius dalyvavo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos suburtoje ekspertų grupėje, sukūrusioje Lietuvos dirbtinio intelekto strategiją.

 

VDU Informatikos fakulteto dekanė doc. dr. Daiva Vitkutė-Adžgauskienė vardija ir kitus fakulteto pasiekimus: „Fakulteto mokslininkai dalyvauja The Human Brain FP7 projekte, Lietuvių kalbos teksto sintaksinės-semantinės analizės informacinės sistemos viešųjų paslaugų vystymo projekte SEMANTIKA 2 ir kituose su DI tyrimais susijusiuose projektuose.“ Mokslinių tyrimų ir taikomuosiuose projektuose aktyviai dalyvauja ir fakulteto studentai, kurie įvertinami ir už universiteto ribų. „Už dirbtinio intelekto tematikos darbus Lietuvos mokslų akademijos aukštųjų mokyklų studentų mokslinių darbų konkurso nugalėtojomis tapo VDU studentės – Monika Briedienė ir Dovilė Kuizinienė. Kiti VDU studentai – Karolis Lašas ir Gabrielė Kasputytė buvo apdovanoti už geriausią stendinį pranešimą tarptautinėje konferencijoje „Duomenų analizės metodai programinėms sistemoms“.

VDU Informatikos fakultetas taip pat bendradarbiauja su Lietuvos įmonėmis, kuriant įvairius sprendimus, naudojančius DI, pavyzdžiui, kartu su UAB „TokenMill“ kuria kalbos technologijų sprendimus, su „Ooniq“ taiko DI savitarpio draudime ir pan.

 

Dar studijų metais daugelis studentų įsidarbina

Studentai net tik mokosi teorinių dalykų, bet ir derina studijas su darbu. D. Vitkutė-Adžgauskienė pasakoja, kad Baltijos pažangių technologijų institutas (BPTI), atliekantis taikomuosius dirbtinio intelekto tyrimus, bendradarbiaujant su verslu, saugumo ir gynybos sistema, jau 10 metų įtraukia VDU Informatikos fakulteto studentus į savo veiklą – nuo praktikos iki įdarbinimo. Už gerus rezultatus, atliekant tyrimus, aktualius BPTI, VDU Informatikos fakulteto studentams kasmet yra skiriamos stipendijos. Šiemet BPTI stipendija buvo skirta Militai Songailaitei – VDU matematikos ir jos taikymų programos trečiakursei, kuri gretutinėse studijose studijuoja ir Informatikos sistemų programoje.

Tikslinga praktika ir darbas dar studijų metais – ne vienintelis VDU Informatikos fakulteto studijų privalumas. „VDU informatikos studijos labiau orientuotos į plataus profilio informatikų, kurių labai trūksta, rengimą. Informatikų dabar reikia praktiškai kiekvienai įmonei. Informatikas turi suprasti technologijas, jų derinius, valdymo dėsnius. Vien programavimas – siaura specialybė, o rinkai reikalingi daug platesnio profilio ekspertai“, – tikina VDU Informatikos fakulteto dekanė ir papildo, kad DI tematika VDU Informatikos sistemų bakalauro ir Taikomosios informatikos magistro studijų programose egzistuoja jau daugelį metų.

17 VDU dirbtinis intelektas. Asoc. nuotr.
Dirbtinis intelektas

„Studijų metu studentai išmoksta taikyti įvairius DI metodus, tokius kaip dirbtiniai neuroniniai tinklai, metodus, skirtus vaizdo, kalbos ar šnekos analizei, FinTech, InsurTech, MarTech, taip pat metodus, naudojamus gynybos ar saugos sektoriuose. Taikyti dirbtinio intelekto sprendimus studentai išmoksta visose Informatikos sistemų programos specializacijose, tačiau norintys į šią sritį įsigilinti ir kurti naujus dirbtinio intelekto sprendimus, gali rinktis Dirbtinio intelekto sistemų specializaciją“, – patikslina VDU Informatikos fakulteto Taikomosios informatikos katedros vedėjas prof. dr. T. Krilavičius.

 

Matematinės žinios – būtinos

VDU Matematikos ir statistikos katedros doc. dr. Sigita Urbonienė teigia, kad matematika – vienas iš dalykų, kuris prisideda prie DI sėkmės. „Dirbtinis intelektas yra sritis, kurioje persipina statistiniai, tikimybiniai, informatikos ir kiti metodai, tad, norint įsigilinti į mašininio mokymo ir giliojo mokymo algoritmų pagrindus, sugebėti juos sėkmingai taikyti, matematinės žinios yra būtinos. Todėl nuo 2020 metų matematikos ir jos taikymo programoje siūloma Dirbtinio intelekto matematikos specializacija“, – pasakoja docentė.

Kad matematinės žinios yra būtinos, patvirtina ir VDU Informatikos fakulteto „Taikomosios matematikos“ magistrantūros studijų programos pirmakursis Karolis Lašas: „Baigiamajame bakalauro darbe taikiau dirbtinio intelekto metodus, į kuriuos gilinausi, skaitydamas reikiamą literatūrą. Labai gelbėjo dar „Matematikos ir jos taikymo” studijų programoje lankytos paskaitos, skirtos dirbtiniam intelektui.” Vaikinas šiuo metu dirba duomenų analitiku ir planuoja šioje sferoje gilinti žinias.

 

Bakalauro studijų programos „Matematika ir jos taikymas“ trečiakursė Milita Songailaitė pasakoja, kad, studijuodama gretutinėje „Informatikos sistemų“ programoje pasirinko dirbtinio intelekto paskaitas, o pastarosios tapo vienu iš didžiausių atradimų universitete: „Kaip ir pats dirbtinio intelekto mokslas, šios paskaitos nebuvo lengvos, tačiau dėstytojas leido patiems sugalvoti projektą, skirtą dirbtinio intelekto taikymui, ir tai man padėjo gilinti paskaitose įgytas žinias.“ M. Songailaitė užsimena, kad po bakalauro studijų mokslus norėtų tęsti ir ateityje: „Norėčiau specializuotis dirbtinio intelekto, matematinių modeliavimų ar mechanikos inžinerijos srityse. Visos šios sritys reikalauja matematikos ir informacinių technologijų žinių, todėl džiaugiuosi, kad mano pagrindinių ir gretutinių studijų programų pasirinkimai puikiai tinka.“

Informatikos fakulteto studentai, įgiję dirbtinio intelekto metodų taikymo žinių, gali sėkmingai dirbti įvairiose srityse – medicinoje, gynyboje ir kitose srityse, kuriose būtinas DI taikymas, kurti naujus sprendimus.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.