Lietuvos Respublikos Seimo pranešimai

Seimas pritarė lietuvių kalbos plėtros skaitmeninėje terpėje ir kalbos technologijų pažangos gairėms. Seimas bendru sutarimu pritarė nutarimo „Dėl Lietuvių kalbos plėtros skaitmeninėje terpėje ir kalbos technologijų pažangos 2021–2027 m. gairių patvirtinimo“ projektui. Valstybinei lietuvių kalbos komisijai siūloma pavesti atlikti Lietuvių kalbos plėtros skaitmeninėje terpėje ir kalbos technologijų pažangos 2021–2027 metų gairių įgyvendinimo stebėseną.

Lietuvių kalbos plėtros skaitmeninėje terpėje ir kalbos technologijų pažangos 2021–2027 m. gairės parengtos siekiant užtikrinti visavertį lietuvių kalbos vartojimą skaitmeninėje terpėje, įtvirtinti ir palaikyti lietuvių kalbos statusą informacinėje visuomenėje, apsaugoti lietuvių kalbą nuo vadinamojo skaitmeninio išnykimo, sudaryti galimybes kitakalbiams integruotis į Lietuvos visuomenę ir mažinti lietuviškai kalbančios bendruomenės atskirtį globalioje žinių visuomenėje. Šie siekiai numatomi įgyvendinti gausinant skaitmeninius kalbos išteklius, plėtojant kalbos technologijas ir viešąsias paslaugas, atitinkančias informacinės visuomenės lūkesčius ir poreikius.

Gairės yra valstybinės kalbos politikos strateginis dokumentas, kuriame numatomos veiklos kryptys, uždaviniai ir priemonės, kaip daugiakalbėje skaitmeninėje aplinkoje išsaugoti kalbinę ir kultūrinę tapatybę kaip pagrindinę demokratinės visuomenės raidos ir lygiateisio lietuvių kalbos vartojimo sąlygą, užtikrinančią visavertį Lietuvos piliečių dalyvavimą Lietuvos ir Europos Sąjungos socialiniame, politiniame ir kultūriniame gyvenime.

 

Neteisėtai atimtos mokslininkų pensijos turi būti nedelsiant atstatytos. Seimo narė Gintarė Skaistė kreipėsi į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį, prašydama į šios sesijos darbų programą įtraukti įstatymo projektą dėl pensinio amžiaus mokslininkų pensijų perskaičiavimo. Dar 2020 m. birželio 3 d. Konstitucinis Teismas (KT) prieštaraujančiomis Konstitucijai pripažino kai kurias Mokslininkų valstybinių pensijų laikinojo įstatymo nuostatas, kuriomis diskriminuojami pensinio amžiaus sulaukę mokslininkai.

Dabar galiojančią Mokslininkų valstybinių pensijų laikinojo įstatymo nuostatą, kad į daktaro arba habilituoto daktaro stažą neįskaičiuojama mokslininko veikla, vykdoma po to, kai asmeniui sukanka 65 metai – KT pripažino kaip diskriminuojančią dėl amžiaus. Teismas taip pat pripažino, kad Konstitucijai prieštarauja dar viena įstatymo norma, kai valstybinė pensija yra neskiriama arba nemokama, kol asmuo turi draudžiamųjų pajamų.

„Konstitucinis Teismas, kaip diskriminuojančią dėl amžiaus, pripažino dabar galiojančio įstatymo nuostatą, kad mokslinio darbo stažas yra skaičiuojamas tik iki 65 metų amžiaus. Tačiau tikrai nėra jokio skirtumo, kai žmogus tą patį darbą dirba ir po 65 metų amžiaus. Todėl šiandien kreipiausi į Seimo Pirmininką, prašydama kuo skubiau įtraukti šį įstatymo projektą į šios sesijos darbų programą, kad Seimas galėtų ištaisyti minėtus nesutapimus. Tam, kad būtų pasirengta mokslininkų pensijų perskaičiavimui jau nuo kitų metų pradžios, būtina šias pataisas priimti kuo skubiau“, – teigė dr. G. Skaistė.

 

Dalyvauti Seimo rinkimuose. Lietuvos Respublikos Prezidentas dr. Gitanas Nausėda ir Seimo Pirmininkas prof. Viktoras Pranckietis paragino visus balso teisę turinčius žmones nelikti abejingiems ir aktyviai dalyvauti Seimo rinkimuose. Seimo Pirmininkas atkreipė dėmesį, kad Seimas gali išpildyti tiek Lietuvos lūkesčių, kiek balso teisę turinčių ateis atiduoti savo balso. „Seimas yra tautos nuosavybė, būkime visi atsakingi už šią nuosavybę. Mūsų atstovams Seime yra skirta 141 vieta Seimo salėje, kurioje Seimo nariai bursis į frakcijas ir koalicijas, kad nustatytų ir įgyvendintų Lietuvos kryptį. Bet čia ateina žmonės, kuriuos mes visi renkame dabar. Tad, jei į rinkimus ateitų balsai tų, kurie dažniausiai tyli, jie galėtų būti išgirsti. Ateikite ir atsiveskite abejojančius, nes ne be reikalo istorines Seimą apgynusias barikadas puošė užrašas „Lietuvos širdis“. Aktyviai dalyvaudami rinkimuose galime išrinkti Lietuvai geriausią širdį“, – teigė Seimo Pirmininkas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.