Su paukščiais išskrido… In memoriam habil. dr. Onai Kondratienei

1931 09 25 – 2020 09 15

16 In memoriam Ona KondratieneŠių metų rugsėjo 15 d. netekome žymios mokslininkės, garsios geologės ir palinologės, kvartero periodo sluoksnių stratigrafijos specialistės, aktyvios visuomenininkės ir nuoširdžios kolegės habil. dr. Onos Kondratienės.

Ona Kondratienė-Zinkevičiūtė užaugo Juodausių kaime netoli Ukmergės. Mokėsi garsioje Ukmergės Antano Smetonos gimnazijoje, vėliau Vilniaus S. Nėries vidurinėje mokykloje. 1950 m. pradėjo geologijos studijas Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultete. Prof. Juozo Dalinkevičiaus paraginta, susidomėjo sporų ir žiedadulkių tyrimo senuose sluoksniuose metodu ir jo taikymu stratigrafijoje. Baigusi universitetą, studijas pratęsė aspirantūroje Lietuvos mokslų akademijos Geologijos ir geografijos institute. 1960 m. apgynė daktaro disertaciją „Lietuvos neopleistoceno stratigrafija ir paleogeografija, remiantis palinologiniais duomenimis“.

 

O. Kondratienės mokslinė karjera prabėgo Geologijos institute ir buvo skirta kvartero stratigrafijos, tarpledynmečių paleogeografijos tyrimams. Remiantis jos atliktų tyrimų duomenimis, buvo aprašytos atskirų kvartero laikotarpių paleogeografinės sąlygos, apibūdinti jų skiriamieji bruožai, o stratigrafinėse schemose išskirti nauji sluoksnių stratonai. Ilgamečių tyrimų duomenis mokslininkė susistemino 1996 m. išleistoje monografijoje „Lietuvos kvartero stratigrafija ir paleogeografija, remiantis paleobotaninių tyrimų duomenimis“. Ja remdamasi, 1998 m. mokslininkė apgynė habilituoto daktaro disertaciją. Mokslinių tyrimų išvadas paskelbė 9 knygose ir 120 mokslinių straipsnių.

Ona Kondratienė buvo ne tik plačios pasaulėžiūros mokslininkė, besidominti įvairiausiomis mokslinėmis temomis, bet ir nenuilstanti visuomenininkė bei gera mama. Daug širdies ir laiko ji atidavė geologų etnografiniam ansambliui „Apynys“. Rengė šventes, aktyviai dalyvavo Atgimimo Sąjūdžio, vėliau Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) partijos, taip pat „Caritas“ organizacijos veikloje. Onutė, kaip ją vadino kolegos, kartu su savo šviesios atminties vyru, taip pat geologu dr. Alfonsu Kondratu užaugino dukrą Viktoriją ir sūnų Laimutį, labai mylėjo ir didžiavosi trimis savo vaikaitėmis, spėjo pasidžiaugti net keturiomis provaikaitėmis.

 

Geologų bendruomenė Oną Kondratienę visada prisimins kaip nepaprasto darbštumo, niekada nenuilstančią kolegę, visada randančią laiko mokslinėms diskusijoms ir konsultacijoms, žavinčią visus savo neišsenkama energija.

Dr. Dalia Kisielienė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.