Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešimai

Geriausiems abiturientams trečius metus skiriamos Signatarų stipendijos. Dvi dešimtys geriausių šalies abiturientų, pasirinkusių studijas Lietuvos aukštosiose mokyklose, skatinami Signatarų stipendijomis. Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius pasirašė įsakymą dėl šių stipendijų skyrimo. Iš 20 stipendijų 12 skiriama didžiausius konkursinius balus surinkusiems pirmakursiams, nusprendusiems studijuoti  universitetuose, 8 stipendijos – įstojusiems į kolegijas.

Iš universitetų studentams paskirtų 12 stipendijų daugiausia – keturias – gaus Vilniaus universiteto pirmakursiai, trys paskirtos pasirinkusiems studijas Lietuvos sveikatos mokslų universitete, dvi iškeliaus į Vytauto Didžiojo universitetą, po vieną atiteks ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto, Kauno technologijos universiteto ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto pirmakursiams. Iš kolegijoms skirtų 8 stipendijų daugiausia – trys – atitenka Vilniaus kolegijos pirmakursiams, po vieną gaus šiemet įstojusieji į Kauno, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos, Marijampolės, Utenos ir Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijas.

20 Signatarų stipendijų nuo 2018 m. skiriama kasmet abiturientams, įstojusiems į Lietuvos universitetus ir kolegijas su geriausiais konkursiniais balais. Kandidatų atranką vykdo LAMA BPO. Kandidatai stipendijoms atrenkami 8 studijų krypčių grupėse. Menų ir sveikatos mokslų studentams atitenka 2, socialinių mokslų, verslo ir viešosios vadybos studijoms – 2, teisės ir humanitariniams mokslams – 2, žemės ūkio, veterinarijos ir sporto studijoms – 3, matematikos ir informatikos mokslams – 3, fiziniams ir gyvybės mokslams – 3, inžinerijos ir technologijų mokslams – 2, ugdymo mokslų studijoms – 3 stipendijos.

Vyriausybė įsteigė Signatarų stipendijas 2018 m., siekdama pagerbti 1918 m. vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto Signatarų atminimą ir paskatinti geriausius Lietuvos abiturientus studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose. Šiemet Signatarų stipendijos skiriamos trečią kartą. Signatarų stipendijos dydis – 190 eurų kas mėnesį nuo pirmo kurso iki studijų pabaigos.

Šalia Signatarų stipendijų geriausiems Lietuvos studentams nuo 1995 m. skiriamos vardinės Lietuvos Respublikos prezidentų stipendijos. Kazio Griniaus, Antano Smetonos, Aleksandro Stulginskio, Jono Žemaičio ir Algirdo Brazausko stipendijas kasmet gali gauti 30 Lietuvos universitetų ir kolegijų studentų.

 

Lietuvos sporto centrui perduotas buvęs LEU futbolo stadionas. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, siekdama sudaryti modernias sąlygas sporto veiklai vystyti buvusiame Lietuvos edukologijos universiteto futbolo stadione Vilniuje, jį perdavė Lietuvos sporto centrui. Stadioną numatoma iš esmės atnaujinti.

Stadioną perdavus Lietuvos sporto centrui, jo teritorijoje jau atlikti geologiniai tyrimai. Šiuo metu baigiama studija dėl 4,5 tūkst. vietų stadiono plėtros galimybių. Toks vietų skaičius, pagal UEFA reikalavimus, prilygsta trečios kategorijos stadiono reikalavimams. Gavus studijos rezultatus, bus rengiamas stadiono rekonstravimo investicinis projektas, vėliau paskelbtas architektūrinis konkursas, rengiamas techninis projektas, atliekami rekonstravimo darbai.

Numatoma, kad atnaujintas stadionas vartus galėtų atverti 2023 metais.

 

Mokyklų skaitmenizacijai – 14 mln. eurų. Vieno mokinio krepšelyje tam bus skiriama 40 eurų. Iki šiol ši suma siekė tik 5,9 euro per metus. Tokiam Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymui pritarta Vyriausybės posėdyje. Šios lėšos bus skiriamos aprūpinti vaikus reikalingomis skaitmeniniu turiniu priemonėms, mokymosi platformomis. Įgyvendinant Lietuvos ateities ekonomikos DNR planą, savivaldybėms bus paskirstoma po 40 eurų kiekvienam mokiniui: iš jų 2020 m. 4 mėnesiams bus skiriama po 10 eurų mokiniui, 2021 metams – po 30 eurų mokiniui. Šios lėšos bus įdėtos į klasės krepšelį ir naudojamos švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatytus reikalavimus atitinkantiems skaitmeniniams mokymo(si) ištekliams, priemonėms ir informacinių ir komunikacinių technologijų įrangai įsigyti, taip pat mokytojų skaitmeninio raštingumo kompetencijai tobulinti pagal skaitmeninio raštingumo programas, atitinkančias švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatytus reikalavimus. Informacinių ir komunikacinių technologijų įrangai įsigyti gali būti skiriama iki 30 procentų lėšų.

Bendrojo ugdymo mokyklų turinio ir priemonių skaitmenizavimui numatoma sukurti bendrą katalogą, iš kurio kiekviena mokykla galės išsirinkti, ko jai labiausiai reikia.

 

Lietuvos energetikos institutas ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras taps viešosiomis įstaigomis. Dar du valstybiniai mokslinių tyrimų institutai bus pertvarkyti iš biudžetinių į viešąsias įstaigas. Tokiam Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymui pritarė Vyriausybė. Teisinio statuso pakeitimas leis efektyviau vykdyti valstybei, visuomenei ir verslui svarbius fundamentinius bei taikomuosius mokslinius tyrimus ir panaudoti jų rezultatus pramonėje. Pertvarkius institutus iš biudžetinių į viešąsias įstaigas, bus užtikrinta mokslinių tyrimų ir eksperimentinės veiklos kokybė, sudarytos sąlygos operatyviau panaudoti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros rezultatus bendradarbiaujant su ūkio subjektais, socialiniais partneriais, efektyviau vykdyti valstybei, visuomenei ir verslui svarbius fundamentinius bei taikomuosius tyrimus, eksperimentinės plėtros darbus, diegti mokslinių tyrimų rezultatus praktikoje kuriant atžalines įmones, didinti mokslinių tyrimų komercializavimą, stiprinti mokslo ir verslo bendradarbiavimą.

 

Mokymosi ir socialinės stipendijos profesinių mokyklų moksleiviams. Profesiniame mokyme nuo šių metų rugsėjo steigiamos mokymosi ir socialinės stipendijos, kurias galės gauti ne tik profesinių mokyklų mokiniai, bet ir I–IV klasių gimnazistai šalia mokslų gimnazijoje pasirinkę atskirus profesinio mokymo modulius. „Pirmą kartą suvienodiname stipendijų ir kitos paramos skyrimo principus aukštųjų ir profesinių mokyklų studentams, nors jų dydžiai ir skiriasi: jos bus skiriamos ir už mokymosi pasiekimus. Tai dar vienas žingsnis atnaujinant profesinį mokymą, darant jį lankstesnį, patrauklesnį besimokantiems“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Mokymosi stipendija galės būti skiriama už mokymosi pažangą ir pasiekimus ir mokama kas mėnesį, jos dydis galės siekti nuo 19,5 euro (0,5 BSI) iki 117 eurų (3 BSI). Mokiniai taip pat galės būti skatinami už dalyvavimą įvairiose veiklose
(socialinėje-pilietinėje, savanoriškoje ir nevyriausybinių organizacijų, kultūrinėje, sportinėje ir kt.), profesinio meistriškumo konkursuose, dalykinėse olimpiadose bei konkursuose. Kartą per metus už dalyvavimą šiose veiklose mokinys galės gauti vienkartinę mokymosi stipendiją, kurios dydis sieks nuo 19,5 euro (0,5 BSI) iki 195 eurų (5 BSI).

Socialinė stipendija galės būti skiriama mokiniams, turintiems teisę gauti socialinę pašalpą arba esantiems iš šeimos, auginančios tris ir daugiau vaikų. Ją taip pat galės gauti mokiniai, turintys specialiųjų ugdymosi poreikių, išskyrus mokinius, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka jau skiriamas maitinimas ir kita materialinė parama. Ji bus mokama kas mėnesį ir sieks 117 eurų (3 BSI). Kita materialinė parama – iki 117 eurų (3 BSI) – galės būti teikiama mokiniams, kurių materialinė būklė tapo sunki dėl jų pačių ligos, artimųjų ligos ar mirties, stichinės nelaimės ar turto netekimo. Stipendijas galės gauti profesinių mokyklų mokiniai, kurie mokosi valstybės finansuojamose vietose pagal programas ar jų modulius, siekdami įgyti pirmąją kvalifikaciją. Nauja stipendijų skyrimo tvarka galios naujai skiriamoms stipendijoms ir materialinei paramai.

Profesinio mokymo populiarumas šiemet itin išaugo. Siekiantieji įgyti profesinį išsilavinimą sudarė 1,5 tūkst. daugiau sutarčių nei pernai: šiemet – 21,1 tūkst., pernai – 19,6 tūkst. Beveik 400 gimnazistų pasinaudojo šiemet pirmą kartą sudaryta galimybe įgyti profesijos žinių dar besimokant mokykloje.

Parengta pagal ministerijos Komunikacijos skyriaus pranešimus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.