Vilniaus Gedimino technikos universiteto bibliotekoje paroda, skirta prof. habil. dr. Prano Baltrėno 80-ies metų jubiliejui

Paroda skirta apžvelgti profesoriaus, kuris yra vienas iš oro užterštumo kontrolės ir mažinimo technologijų kūrimo Lietuvoje pradininkų, Aplinkos apsaugos katedros ir Aplinkos apsaugos instituto įkūrėjas bei ilgametis mokslo darbuotojas, pasiekimus, išradimus, įsimintinus gyvenimo įvykius.

17 Baltrėnas savo darbų parodoje
Profesorius habil. dr. Pranas Baltrėnas savo darbų parodoje. Vilnius Tech nuotr.

Profesoriaus  P. Baltrėno iniciatyva Vilniaus Gedimino technikos universitete 1993 m. įkurta Aplinkos apsaugos katedra. Jos atsiradimą lėmė opios aplinkosaugos problemos, jų gausa pasaulyje ir Lietuvoje. Tai oro tarša pagrindiniais teršalais, paviršinių ir gruntinių vandenų teršimas buities, pramonės ir žemės ūkio, gamybos įmonių nuotekomis, užterštumas naftos produktais, žemės ūkyje naudojamais chemikalais, pavojingų atliekų susidarymas, neracionalus gamtos išteklių naudojimas ir kitos priežastys. Katedra pradėjo veiklą nuo trijų etatinių mokslo darbuotojų, pasikviesdama į pagalbą įvairių mokslo sričių darbuotojus iš kitų mokslo įstaigų.

 

Prof. Edmundas Kazimieras Zavadskas biografinėje knygoje „Prasmingai pragyventi metai. Profesorius habilituotas daktaras Pranas Baltrėnas“ pabrėžia prof. habil. dr. P. Baltrėno unikalią savybę – niekada nebūti tik stebėtoju: „Universitetui pasisekė savo gretose turėti iškilų išradėją, mokslininką. Jis niekada nebuvo ir nėra abejingas stebėtojas. Profesorius visada aktyvus, iniciatyvus ir labai produktyvus visų universiteto procesų dalyvis. Jis yra Sibiro užgrūdintas ištvermės ir entuziazmo pavyzdys jaunesniems universiteto kolegoms. Džiaugiuosi, kad likimas suvedė su P. Baltrėnu. Profesoriaus gyvenimo kelias ir daugiametė patirtis išties labai pamokanti. Jis pademonstravo didelę aistrą mokslui ir meilę gyvenimui. Jo pavyzdys paneigia visuomenėje formuojamus stereotipus apie amžiaus ribas.“

Pagrindinė prof. habil. dr. P. Baltrėno veiklos kryptis – oro užterštumo teoriniai ir eksperimentiniai tyrimai, aplinkos apsaugos technologijos. Profesoriaus indėlis į oro taršos mažinimo technologijų kūrimą yra labai svarus ir vertingas. Sukurta daug orą valančių įrenginių, kuriuose pritaikytos šiuolaikinės technologijos ir inovacijos. Naujausias iš jų – naujos kartos daugiakanalis ciklonas, kuris ypač efektyviai išvalo smulkias daleles iš oro ir gali dirbti agresyviomis sąlygomis, kuriomis neveiksmingi kiti oro valymo įrenginiai.

17 Baltrėno apdovanojimai
Apdovanojimai

Didelio susidomėjimo sulaukė profesoriaus sukurtas naujos kartos plokštelinis biofiltras, kuriame, pasitelkiant mikroorganizmus, iš oro valomi cheminiai teršalai, veiksmingai sumažinami nemalonūs kvapai. Daug darbo skirta, kuriant ir bandant mažus bioreaktorius, kuriuos galima diegti mažuose ūkiuose arba namuose ir svariai prisidėti prie tvarios aplinkos išsaugojimo.

Apie prof. habil. dr. Prano Baltrėno gyvenimą, mokslinę ir organizacinę veiklą, jo įnašą į Lietuvos aukštojo mokslo ir švietimo ugdymą, pasiektus rezultatus ir kolegų atsiliepimus skaitykite knygoje „Prasmingai pragyventi metai. Profesorius habilituotas daktaras Pranas Baltrėnas“ (Biografijos puslapiai ir 2010–2020 m. bibliografinė rodyklė (2020). Vilnius: VGTU leidykla „Technika“). Vilnius Tech virtualioje bibliotekoje galite rasti ir daugiau šaltinių apie prof. habil. dr. P. Baltrėno mokslinę veiklą.

Paroda Vilnius Tech bibliotekoje antrame aukšte veiks iki spalio 30 d.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.