Baltarusijos demokratinei opozicijai – prestižinė Sacharovo premija

Spalio 23 d. Europos Parlamento pirmininkų sueiga nutarė skirti šių metų Sacharovo premiją už minties laisvę Baltarusijos demokratinei opozicijai. Premija bus įteikta gruodžio 16 d.

Paskelbdamas nugalėtoją, Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli pasakė: „Sveikinu Baltarusijos demokratinės opozicijos drąsą, atkaklumą ir ryžtą. Jie stiprūs ir vieningi kovodami su daug stipresniu priešininku. Jų pusėje yra tai, ko brutali jėga negali įveikti, – tiesa. Noriu pasakyti jums, mielieji laureatai: likite stiprūs ir nepasiduokite. Žinokite, kad mes esame su jumis.”

 

Baltarusijos demokratinei opozicijai atstovauja Koordinavimo taryba – narsių žinomų šalies visuomenės veikėjų iniciatyva. Baltarusija krečiama politinės krizės nuo rugpjūčio 9 d. surengtų ginčijamų prezidento rinkimų, po kurių kilo protestai prieš Aleksandro Lukašenkos režimą, o valdžia ėmė brutaliai susidoroti su protestuotojais.

Spalio 22 d. Europos Parlamentas priėmė rekomendacijas Europos Sąjungos Tarybai dėl atnaujintų Europos Sąjungos ir Baltarusijos santykių, kurias parengė europarlamentaras Petras Auštrevičius. Parlamentas tvirtai remia Europos Sąjungos ir jos valstybių sprendimą nebelaikyti A. Lukašenkos teisėtu Baltarusijos prezidentu ir ragina jį taikiai atsistatydinti.

 

Prestižinę Sovietų Sąjungos disidento Andrejaus Sacharovo vardu pavadintą premiją už minties laisvę Europos Parlamentas skiria kasmet. Ji buvo įsteigta 1988-aisiais, siekiant pagerbti asmenis ir organizacijas, ginančias žmogaus teises. Laureatus išrenka Europos Parlamento pirmininkas ir politinių frakcijų lyderiai (Pirmininkų sueiga). Premijos dydis – 50 tūkst. eurų. 2019 m. Sacharovo premija skirta Kinijoje kalinamam uigūrų aktyvistui Ilham Tohti.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.