Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešimai

Trys institutai jungiami į vieną centrą. Vyriausybė pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymui sujungti Lietuvos socialinių tyrimų centrą, Lietuvos teisės institutą ir Lietuvos agrarinės ekonomikos institutą į Lietuvos socialinių mokslų centrą. Patvirtintas reorganizavimo sąlygų aprašas ir Lietuvos socialinių mokslų centro įstatai. Lietuvos socialinių tyrimų centras institutų teises ir pareigas perims nuo 2021 m. sausio 1 d. Centro, kaip ir kitų valstybinių mokslinių tyrimų institutų, savininko teises ir pareigas įgyvendins Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Numatomos devynios Centro mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros kryptys: visuomenės raida ir socialinė nelygybė; socialinė politika, gerovės valstybė ir darbo rinka; demografinės struktūros ir procesai; regionų socialinė ir ekonominė raida; teisinės sistemos darna; asmens teisių įgyvendinimas ir apsauga; neteisėtas elgesys ir jo kontrolės bei prevencijos priemonės; apsirūpinimas maistu ir išteklių ekonomika; ekonominė ir žemės ūkio politika.

Paramą studijoms Lietuvoje galės gauti daugiau studentų, atvykusių iš Baltarusijos. Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius pasirašė įsakymą dėl studijų vietų Baltarusijos Respublikos piliečių studijoms Lietuvoje skaičiaus didinimo. „Skirdami paramą studijoms Lietuvoje, solidarizuojamės su Baltarusijos žmonėmis šiuo jiems sudėtingu metu. Didesnis baltarusių studentų paraiškų skaičius rodo, kad tokia pagalba jiems yra svarbi ir reikalinga“, – sako ministras.

 

Baltarusijos piliečiams, priimtiems studijuoti į Lietuvos valstybinių aukštųjų mokyklų valstybės nefinansuojamas studijų vietas, skiriama Lietuvos valstybės parama pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų kainai padengti. Studijų kaina valstybės lėšomis bus dengiama visą studijų laikotarpį. Kasmet konkurso tvarka šią paramą galės gauti iki 110 studentų pagal priėmimo į aukštąsias mokyklas rezultatus. Aukštosios mokyklos informuos studentus apie paskirtą paramą. Lėšos bus pervestos aukštosioms mokykloms. Parama baltarusių studijoms Lietuvoje skiriama įgyvendinant Lietuvos Vyriausybės nustatytą Pagalbos Baltarusijos žmonėms planą.

 

Ministerija paaiškina dėl sporto veiklos vaikams. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija primena, kad, remiantis Vyriausybės spalio 21 d. nutarimu, nuo spalio 26 d. iki lapkričio 8 d. neformaliojo švietimo teikėjai, kurie vykdo vaikų neformalųjį švietimą, turi tai daryti nuotoliniu būdu, o jei neįmanoma to užtikrinti – veikla stabdoma. Įstaigos, kurios vykdo treniruotes, taip pat varžybas aukšto meistriškumo sportininkams (profesionaliai sportuojantiems vaikams), gali veiklą (išskyrus neformalųjį švietimą) organizuoti užtikrindamos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Ministerija pažymi, kad, saugant visų mūsų sveikatą, svarbu riboti skirtingų vaikų kontaktinį bendravimą. Tad visas neformalaus švietimo veiklas, tarp jų – dienos ar ilgesnio laikotarpio stovyklas, mokinių ekskursijas ir edukacines programas, patariama nukelti į kitas mokinių atostogas arba organizuoti nuotoliniu būdu.

 

Neįgaliems studentams siūloma mokėti beveik 520 eurų siekiančią stipendiją. Vyriausybė pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymui didinti finansinės paramos neįgaliems studentams prieinamumą. Seimui bus siūloma pakeisti Mokslo ir studijų įstatymą, jame numatant studentams, kuriems nustatytas 45 procentų ar mažesnis darbingumo arba sunkus ar vidutinis neįgalumo lygis, skirti 519,87 euro per mėnesį. Seimui pakeitus Mokslo ir studijų įstatymą, jame būtų reglamentuotas finansinės paramos neįgaliems studentams skyrimo pagrindas, dydis ir sąlygos.

Tai leistų centralizuoti finansinės paramos neįgaliems studentams teikimą. Vietoje šiuo metu mokamų keturių skirtingų išmokų neįgaliajam būtų mokama viena stipendija. Ją administruotų viena institucija – Valstybinis studijų fondas, sumažėtų neįgaliems studentams tenkanti administracinė našta ir padidėtų stipendijos prieinamumas. Būtų panaikintas finansinę paramą neįgaliems studentams teikiančių valstybės institucijų funkcijų dubliavimas, užtikrintas racionalesnis valstybės lėšų naudojimas.

 

Valstybinio studijų fondo duomenimis, 2019 m. tikslines išmokas gavo 472 studentai, socialines stipendijas – 484 studentai. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, 2019 m. tikslinė išmoka specialiesiems poreikiams tenkinti paskirta 620 studentų, o 241 studentas gavo tikslines išmokas studijų išlaidoms iš dalies kompensuoti. Siūloma, kad Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimai dėl finansinės paramos neįgaliems studentams įsigaliotų 2022 m. rugsėjo 1 d. Parengta pagal ministerijos Komunikacijos skyriaus pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.