VU studentai pakartojo sėkmės istoriją – tapo geriausia šių metų „iGEM“ konkurso komanda

Lapkričio 13-22 dienomis Lietuvos vardas plačiai nuskambėjo didžiausiame tarptautiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“. Jau šešerius metus prestižiniame konkurse dalyvaujanti „Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda, laimėjo didįjį konkurso prizą ir  tapo geriausia 2020-ųjų „iGEM“ konkurso  komanda pasaulyje.

IGEM2020komandaVU studentai pralenkė daugiau kaip 250 stipriausių pasaulio universitetų komandų, tarp kurių – ir Masačusetso technologijos institutą (MIT), Harvardo bei William and Mary universitetus. Be didžiojo konkurso prizo komanda taip pat pelnė aukso medalius bei buvo nominuota 8-iose papildomų prizų kategorijose, iš kurių nugalėtojais buvo paskelbti dviejose, tarp kurių – ir geriausias aplinkosaugos srities projektas.

Šių metų „Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda konkurse pristatė projektą „FlavoFlow“, kuriame nagrinėjama egzogeninių žuvų infekcijų tema. Skaičiuojama, jog Flavobacterium genties bakterijų sukeltos infekcijos žuvų ūkiuose vos per 72 valandas gali nusinešti apie 70 % auginamos produkcijos. Dėl šios priežasties tampa itin svarbu kuo tiksliau ir greičiau identifikuoti ligos sukėlėją.

 

Komanda, ieškodama šios problemos sprendimo būdų, sukūrė greitą detekcijos įrankį ankstyvai ligų diagnostikai žuvų ūkiuose. Kartu, siekdami padėti pagrindus įvairiapusiams problemos sprendimams, „Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda didelį dėmesį skyrė ir egzogeninių žuvų infekcijų gydymo bei prevencijos platformų kūrimui.

Toks projekto įvertinimas – milžiniškas pasiekimas Lietuvai. Nuo 2013-ųjų metų, kada konkurso dalyvių skaičius perkopė 200, tai pačiai komandai du kartus laimėti konkurso nėra pavykę. Tačiau šiemet „Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda perrašė ne vien Lietuvos gyvybės mokslų, bet kartu ir iGEM konkurso, istoriją – didįjį prizą laimėjo dukart. Komanda tikisi, jog šis laimėjimas ne tik skatins didesnį visuomenės įsitraukimą į gyvybės mokslų pasaulį, bet kartu kvies užsienio kompanijas investuoti į gyvybės mokslų sritį Lietuvoje.

 

Prie VU studentų komandos sėkmės konkurse nuolat prisideda ir moderniųjų biotechnologijų kompanija „Thermo Fisher Scientific“, aprūpinanti komandą eksperimentams reikalingais reagentais, gaminamais Vilniuje. Taip pat šios kompanijos finansinė parama padeda įgyvendinti kitus, visuomenės edukacijai skirtus komandos projektus.

Lietuviai „iGEM“ konkurse dalyvauja nuo 2015 metų. Jau pirmaisiais dalyvavimo metais VU studentų komanda pelnė aukso medalius ir vieno iš penkių geriausių projektų nominaciją mokslo pažangos srityje.  2017-ųjų komanda laimėjo pagrindinį konkurso prizą kaip ir šiemet. Praėjusiais metais „Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda laimėjo aukso medalį bei buvo nominuota tarp geriausių komandų net keturiose kategorijose.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.