Devintieji Andriaus Sniadeckio skaitymai

Andriaus Sniadeckio skaitymai kilo kaip Lietuvos mokslo istorikų sumanymas atgaivinti primirštos asmenybės nuopelnus mokslui ir kultūrai.

21 Birutė Railienė prie A. Sniadeckio portreto
Iš kairės: dr. Birutė Railienė, Kazimieras Karpičius, Rimvydas Baranauskas, dr. Neringa
Markauskaitė ir dr. (HP) Rūta Janonienė Vilniaus paveikslų galerijoje prie Aleksandro
Juozapo Slendzinskio 1843 metais nutapyto Andriaus Sniadeckio portreto

Tai buvo 2012 m. lapkričio 30 d. Prisiminta, kad prieš daugelį metų Vilniaus universitete lapkričio 30-ąją būdavo švenčiamas profesoriaus Andriaus Sniadeckio gimtadienis. Šios tradicijos nutarėme laikytis ir rengdami šiuos skaitymus. Juos rengiame lapkričio 30-ąją arba kuo artimesnį šiai datai penktadienį. Laikomės dar vieno pažado – skaitymus rengiame vietose, istoriškai susijusiose su Andriaus Sniadeckio veikla.

 

Vilniaus universiteto profesorius Andrius Sniadeckis, žymus XIX a. chemikas ir medikas, į Vilnių atvyko 1797 m., būdamas 29-erių, ir buvo paskirtas Vilniaus universiteto Chemijos katedros vedėju. Ilgainiui tapo vienu populiariausių profesorių universitete, buvo mėgstamas ir pageidaujamas Vilniaus gydytojas. A. Sniadeckis normino chemijos terminiją, parašė pirmąjį Vilniaus universitete parengtą „Chemijos vadovėlį“, kuris buvo ir pirmasis chemijos vadovėlis lenkų kalba. Parašė traktatą apie organines būtybes, išdėstydamas vieną pirmųjų organinės chemijos pradmenų teoriją Europoje. Visą likusį gyvenimą profesorius dirbo ir kūrė Vilniuje bei savo sodyboje Baltupyje (dabar – Ašmenos r., Baltarusija).

21 Birutė Railienė Sniadeckis Vilniaus universitete
Vilniaus universitete, dr. Neringa Markauskaitė ir dr. Birutė Railienė. Vikos Petrikaitės nuotr.

Kiekvienais metais per renginius „Lectiones Andreae Sniadecki“ lankytojai apie profesoriaus veiklą sužinodavo vis daugiau. Į lietuvių kalbą buvo išverstas „Chemijos vadovėlis“ (iš lenkų kalbos vertė Emilija Ivaškevič ir Mudis Šalkauskas), paskaita apie alchemiją ir chemijos istoriją (iš lotynų kalbos vertė Irena Katilienė), satyrinis veikalas medicinos tema apie juromaniją (iš lenkų kalbos vertė Emilija Ivaškevič), ištraukos iš darbų apie medicininį požiūrį į mitybą (iš lenkų kalbos vertė Emilija Ivaškevič), fizinį vaikų lavinimą (iš lenkų kalbos vertė Aistis Žalnora) bei satyrinės A. Sniadeckio prozos ištraukos (iš lenkų kalbos vertė Emilija Ivaškevič, Brigita Speičytė ir Nida Timinskaitė).

Satyrinių filosofinių kūrinių motyvais buvo suvaidintas absoliučiai išskirtinis ir vienintelis aktoriaus ir režisieriaus Rolando Kazlo spektaklis „Juromanija“: vienos baisios ligos istorija, diagnostika ir gydymas pagal Andrių Sniadeckį. Vienu didžiausių A. Sniadeckio nuopelnų gyvybės mokslams įvertinimu buvo filosofinio traktato apie organinių būtybių teoriją vertimas į lietuvių (vertė Irena Katilienė) ir anglų (vertė Kšyštofas Mazurekas) kalbas 2018 m. Abiejų knygų vertimą ir leidybą finansavo mecenatai – bendrovė „Thermo Fisher Scientific“ ir Vilniaus universitetas.

 

Andriaus Sniadeckio portretai

Šių metų skaitymų programoje – leidinys „Andriaus Sniadeckio portretai“. Sudarytojos – dr. Neringa Markauskaitė ir dr. Birutė Railienė. Leidinys buvo sumanytas prieš kelerius metus, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre minint A. Sniadeckio 250-ąsias gimimo metines. Per 2018 metų skaitymus buvo pristatyta A. Sniadeckio portretų paroda, kurią rengė Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos darbuotoja dr. Neringa Markauskaitė. Neilgai trukus, pradėta puoselėti mintis išleisti mokslininko portretų katalogą, todėl buvo sumanyta šią parodą plėsti.

 

21 Birutė Railienė Andriaus Sniadeckio portretai virselis
Leidinys „Andriaus Sniadeckio portretai“.
Viršelį kūrė dailininkė Miglė Datkūnaitė

Kataloge publikuojami 45 tapybos, skulptūros ir grafikos kūriniai, fotografijos ir spaudiniai, kurie primena su A. Sniadeckio veikla siejamas XIX–XX a. kultūros įstaigas ir draugijas. Į katalogą nesiekėme surinkti visų spaudoje skelbtų portretų, norėjome atspindėti svarbesnius leidinius ir iliustracijas, kurios tarsi šmėkštelėję romantiškojo laiko atšvaitai atskleistų portretų pirminius vaizdus ir jų improvizacijas.

Portretų katalogo ekspozicija pradedama XIX a. tapyba ir skulptūra, grafikos kūriniais ir spaudinių iliustracijomis. Ekspoziciją pratęsia XX a. tapybos, grafikos darbai ir spaudiniai. Ji baigiama Vilniaus universiteto Mažosios aulos galerijoje esančiu A. Sniadeckio skulptūriniu biustu.

 

Leidinyje skelbiami du straipsniai: Birutės Railienės – apie A. Sniadeckio gyvenimą ir akademinę veiklą ir Neringos Markauskaitės – apie A. Sniadeckio portretų ikonografiją, kurią ji aptaria kaip tapybos, skulptūros ir grafikos kūrinių, knygų iliustracijų raišką. Leidinį papildo vardų ir kūrinių saugotojų rodyklės. Dėkojame leidinio komandai: redaktoriams dr. Artūrui Judženčiui, dr. Giedrei Miknienei ir Krzysztofui Mazurekui, maketuotojai Audronei Stasiukaitytei, vertėjai Justinai Reštikaitei, dailininkei Miglei Datkūnaitei; recenzentėms akad. dr. (hp) Rūtai Janonienei ir dr. Redai Griškaitei už patarimus ir pastabas.

 

Leidinyje publikuojami A. Sniadeckio portretai, saugomi tiek Lietuvos muziejuose ir bibliotekose, tiek ir kitų valstybių atminties institucijose bei asmeninėje mūsų bičiulio Rimvydo Baranausko kolekcijoje. Yra ir staigmenų, apie kurias sužinosite pavartę leidinį. Apie įdomiausius katalogo eksponatus, jų kultūrinę aplinką vaizdo siužete pasakoja menotyrininkė dr. Neringa Markauskaitė, menotyrininkė akademikė dr. (HP) Rūta Janonienė, istorikas Kazimieras Karpičius ir mecenatas, mokslo istorikas Rimvydas Baranauskas.

 

Andriaus Sniadeckio stipendija

Kaip jau minėjome, paties svarbiausio A. Sniadeckio kūrinio – „Organinių būtybių teorijos“ – lietuviškas ir angliškas vertimai buvo paskelbti, gavus bendrovės „Thermo Fisher Scientific“ paramą. Ši bendrovė – didžiausia pasaulyje kompanija, siūlanti produktus ir paslaugas mokslui. Kompanija kuria, gamina ir pasaulio rinkose platina produktus gyvybės mokslų tyrimams ir diagnostikai. Šie produktai naudojami visame pasaulyje, tiriant genų sandarą, raišką ir įvairovę, kuriant naujus įgimtų, paveldimų ir užkrečiamųjų ligų diagnostikos metodus. „Thermo Fisher Scientific“ vadovas Algimantas Markauskas Andrių Sniadeckį įvardijo kaip organinės chemijos pagrindų pionierių, vieną iš biochemijos mokslo Europoje ir pasaulyje pradininkų. Įmonė, kuri pasaulyje atlieka pažangiausius biocheminius tyrimus, įvertino ir mokslo tradicijos, mokslinės idėjos istorijos svarbą.

 

Visas jėgas Andrius Sniadeckis skyrė jaunosios kartos, šviesiausio jos žiedo – studentijos – ugdymui. Savo idėjų tęstinumą jis matė jaunų, gabių pasekėjų veikloje. Šią
A. Sniadeckio estafetę, pradėtą prieš beveik du šimtus metų, atgaivino mūsų garbioji mecenatė bendrovė „Thermo Fisher Scientific“, pagerbdama Andriaus Sniadeckio akademinį palikimą ir jo asmenybę. 2018 m. bendrovės sumanymu buvo įkurta ir pirmą kartą įteikta prof. Andriaus Sniadeckio vardo stipendija. Ji teikiama kasmet per Andriaus Sniadeckio skaitymus.

 

2020 m. bendrovės „Thermo Fisher Scientific“ sumanymu prof. Andriaus Sniadeckio stipendija skirta Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro bei Chemijos ir geomokslų fakulteto studentėms Guodai Radavičiūtei (I studijų pakopa, Farmacijos programa, IV kursas) ir Adelei Tiuchtaitei (I studijų pakopa, Biochemijos programa, IV kursas). Džiaugiamės, kad prof. Andriaus Sniadeckio mokslinis paveldas ne tik plačiau prisimenamas kultūros ir mokslo istorikų bendruomenės, bet ir domina jaunimą. Nuoširdžiai sveikiname stipendininkes!

 

Devintuosius „Lectiones Andreae Sniadecki“ skaitymus baigsime Andriaus Sniadeckio citata iš knygos „Organinių būtybių teorija“: „Kiekvienas skaitantis mano veikalą pastebės, kad šio puikaus mokslo detalėms reikia dar daug darbo ir eksperimentų. Neįmanoma vienam žmogui visais jais užsiimti, bet jaunimas gali rasti progų pasirodyti ir išgarsėti.“

 

Projektą „Andriaus Sniadeckio portretai“ finansavo Lietuvos kultūros taryba, parėmė bendrovė „Thermo Fisher Scientific“, Rūta ir Rimvydas Baranauskai. Vaizdo siužetą sukūrė Vika Petrikaitė (Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka) Vaizdo siužeto partneriai – Lietuvos nacionalinis dailės muziejus ir Vilniaus universitetas. Vaizdo siužetą rasite Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos internetinės svetainės naujienų skyrelyje.

 

Dr. Birutė Railienė

Autorė yra šių skaitinių sumanytoja ir rengėja, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos darbuotoja

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.