Lietuvos matematikų draugijos konferencija

Gruodžio 4 d. Šiaulių universitete nuotoliniu būdu įvyko 61-oji Lietuvos matematikų draugijos konferencija. Lietuvos mokslo istorikų ir filosofų bendrijos nariai – prof. Juozas Banionis (VDU) ir doc. Judita Puišo (KTU) skaitė pranešimus konferencijos sekcijoje „Matematikos istorija ir didaktika“ Prof. Juozo Banionio pranešimo tema – „Lietuviškų matematikos studijų preliudija: Aukštieji kursai Kaune“. Šie kursai, veikę Kaune 1920–1922 m., tapo ne tik lietuviško universiteto preliudija, bet ir pavertė laikinąją sostinę universitetiniu miestu. Lietuvių šviesuomenės iniciatyva surengtuose aukštuosiuose kursuose buvo numatyti šeši skyriai, aprėpiantys humanitarinius, socialinius ir gamtos mokslus. Pastarųjų mokslų gyvavimą liudijo matematikos–fizikos skyrius, kuriame atsirado galimybė lietuviškai studijuoti matematiką.

 

Juditos Puišo (KTU) pranešimas „Moralės statistika“ buvo skirtas apžvelgti Zigmanto Sierakausko (Zygmunt Erasm Gasper Jozef Sierakowski) – 1863 m. sukilimo vado – mokslinę veiklą. Z. Sierakauskas, baigęs Žitomiro gimnaziją, 1845 m. įstojo į Sankt Peterburgo universitetą, kur studijavo matematiką, o vėliau istoriją, geografiją, statistiką ir teisę. 1859 m., baigęs studijas Generalinio štabo akademijoje, gavo štabo kapitono laipsnį ir buvo įdarbintas Generalinio štabo departamento Statistikos skyriuje.

Dirbdamas šiame skyriuje, Z. Sierakauskas sudarė keliasdešimties metų caro kariuomenės bausmių ir nusikaltimų statistiką. 1860 m. Generalinio štabo siuntimu Z. Sierakauskas dalyvavo Tarptautiniame statistikos kongrese Londone, kuriame pasisakė moralės statistikos ir karinės sistemos klausimais

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.