Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešimai

Profesijos mokytojui iš Lietuvos – tarptautinis pripažinimas. Europos Komisijos rengiamame Europos profesinių gebėjimų savaitės Meistriškumo profesinio mokymo srityje apdovanojimų konkurse geriausiu 2020 m. profesijos mokytoju pripažintas Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos profesijos mokytojas ekspertas Vitalijus Kabelis. Mokytojo entuziastingas mokymo stilius įkvepia mokinius siekti meistriškumo automobilių techninės priežiūros ir remonto srityje. Inovatyvūs mokymo metodai, naujausių technologijų taikymas padeda auginti aukštos kvalifikacijos jaunus specialistus.

Tai jau ne pirmas šio profesijos mokytojo laimėjimas tarptautinėje erdvėje. V. Kabelis yra pelnęs antrąją vietą „Euroskills“ profesinio meistriškumo konkurse, o nuo 2012 m. yra šio profesinio meistriškumo konkurso ekspertas. Mokytojo parengti mokiniai taip pat sėkmingai dalyvauja tarptautiniuose profesinio meistriškumo konkursuose ir juose laimi prizines vietas.

Europos Komisija organizuoja Europos profesinių gebėjimų savaitės Meistriškumo profesinio mokymo srityje apdovanojimus jau penkerius metus. Pretendentus apdovanojimams gali teikti visos Europos šalys. Daugiau informacijos: https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/awards-vet-excellence-2020_en

 

 

Galimybė mokyti kelis dalykus. Dar 608 mokytojai galės įgyti kito dalyko ar pedagoginės specializacijos kompetencijų ir mokyti ne vieno, o bent dviejų dalykų. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos kartu su Europos socialinio fondo agentūra paskelbtą konkursą laimėjusios aukštosios mokyklos, kurių projektai surinko daugiausia balų, – Vytauto Didžiojo universitetas ir ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas – mokytojams perkvalifikuoti gaus 1,5 mln. eurų iš Europos Sąjungos investicijų.

„Mokytojai, galėdami mokyti kelių dalykų, išplės savo profesinės veiklos lauką, turės galimybę vesti daugiau pamokų vienoje mokykloje. Tai jiems garantuos didesnį stabilumą ir išaugusį atlyginimą. Tai ypač aktualu mažesnėse mokyklose, kuriose atitinkamų dalykų pamokų per savaitę yra labai mažai, kad susidarytų mokytojui pakankamas krūvis“, – pažymi A. Monkevičius, laikinai einantis švietimo, mokslo ir sporto ministro pareigas.

 

Pedagogus rengiančios aukštosios mokyklos galėjo teikti paraiškas studijų programų ar mokomojo dalyko moduliams finansuoti. Per dvejus metus papildomo dalyko kompetencijų Europos Sąjungos lėšomis galės įgyti 472 mokytojai Vytauto Didžiojo universitete ir 136 mokytojai ISM Vadybos ir ekonomikos universitete. Vytauto Didžiojo universitete mokytojai galės įgyti kito mokomojo dalyko, taip pat ikimokyklinės ir priešmokyklinės pedagogikos bei pradinio ugdymo pedagogikos ir ankstyvojo užsienio kalbos mokytojo kvalifikaciją. ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas mokytojams suteiks galimybę įgyti ekonomikos ir verslumo mokomojo dalyko žinių.

 

 

Patvirtinti 2021 m. konkursinio balo skaičiavimo principai. Kitais metais stosiantiesiems į universitetus ir kolegijas konkursinio balo skaičiavimo principai išlieka panašūs kaip 2020 m. Laikinai einantis pareigas švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius patvirtino konkursinę eilę stosiantiesiems į aukštąsias mokyklas 2021 m. Vienintelė naujovė – stojant į sporto programas, didinama sporto pasiekimų reikšmė. Kaip ir anksčiau, stojančiųjų į aukštąsias mokyklas konkursinis balas skaičiuojamas pagal keturių mokomųjų dalykų rezultatus, išskyrus menų ir sporto studijas. Mokomųjų dalykų sąrašas skiriasi priklausomai nuo studijų programos, į kurią pretenduojama. Skirtingų dalykų įvertinimai turi skirtingą svorį. Stojant į sporto studijų krypčių grupės studijų programas, vietoje pagrindinio dalyko imami sporto pasiekimai. 2021 m. stosiantiesiems į sporto studijų programas už sporto pasiekimus bus skiriama 0,4 konkursinio balo, o kitiems trims dalykams – po 0,2 balo. Pernai už sporto pasiekimus ir antrąjį dalyką buvo skiriama po 0,3, o likusiems dviem dalykams – po 0,2 balo.

 

Stosiantiesiems į menus konkursinis balas bus skaičiuojamas tik iš stojamojo egzamino. Stosiantiesiems į pedagogines studijas bus privalomas motyvacijos vertinimas. Kai kurių nacionalinių ir tarptautinių olimpiadų laureatams, profesinių mokyklų absolventams, baigusiems mokyklą su pagyrimu arba turintiems vienerių metų darbo stažą, turintiems brandos darbo ne žemesnį negu 9 įvertinimą, atlikusiems ilgalaikę savanorystę, taip pat baigusiesiems karinius mokymus arba atlikusiems privalomąją karo tarnybą bus pridedami papildomi balai. Ministerija primena, kad 2021 m. pretenduojantieji gauti valstybės finansavimą studijoms turės būti išlaikę bent tris valstybinius brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos ir vieną laisvai pasirenkamą, jų minimali išlaikymo riba – 16 balų. Išimtis – menų studijos, stojantiems į jas matematikos egzamino laikyti nereikia.

 

Kaip ir anksčiau, 2021 m. stojant į aukštąsias mokyklas taip pat bus atsižvelgiama į mokomųjų dalykų metinių įvertinimų vidurkį. Į universitetus galės būti priimami stojantieji, kurių penkių privalomų mokytis dalykų įvertinimų vidurkis bus ne mažesnis negu 7, į kolegijas – ne mažesnis negu 6. Daugiau informacijos apie 2021 m. priėmimo į aukštąsias mokyklas sąlygas galima rasti https://www.smm.lt/web/lt/smm-studijos/priemimas/priemimas-2021. Parengta pagal ministerijos Komunikacijos skyriaus pranešimus

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.