Asmens tapatybės ir kelionės dokumentai

Asmens tapatybės ir kelionės dokumentai Lietuvoje. Pasai, asmens liudijimai, pažymėjimai (2020). Sudarytojas – Vytautas Šaikus. Vilnius, 455 p.

2021 1 Kaminskas Asmens ir kelionės dokumentaiKnygoje glaustai pateikiama asmens tapatybės dokumentų atsiradimo istorija, skelbiami asmens tapatybės, kelionės dokumentų ir kitų socialinių artefaktų aprašymai bei jų nuotraukos. Apžvelgiama asmens dokumentų raida Lietuvoje nuo LDK iki antrosios SSRS okupacijos laikotarpio (1944–1990). Aprašoma skirtingais laikotarpiais – carinės Rusijos imperijos valdymo (1795–1915) ir Pirmojo pasaulinio karo metais (1915–1918) – vykdyta visuotinė gyventojų pasportizacija iki tol, kol Lietuvą okupavo Vokietijos kaizerio Vilhelmo II kariuomenė.

Leidinyje pristatomi pirmosios Lietuvos Respublikos (1918–1940) naudoti vidaus ir užsienio pasai, asmens liudijimai ir pažymėjimai, svetimšaliams ir karo pabėgėliams išduodami dokumentai, leidžiantys gyventi Lietuvoje, palengvinto pasienio susisiekimo kortelės ir leidimai. Skaitytojas galės susipažinti su Pirmosios Lietuvos Respublikos užsienio atstovybėse išduotais užsienio pasais bei vėlesniu laikotarpiu naudotais diplomatiniais ir kitais asmens dokumentais.

 

Skaitytojas ras ir Vilniaus bei Klaipėdos kraštuose išduotų asmens tapatybės ir kelionės dokumentų aprašymus bei mažai kam žinomą informaciją apie dokumentus, išduotus po Antrojo pasaulinio karo 1944–1951 m. Vokietijoje (Viurtemberge, Detmolde) sąjungininkių (JAV, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos) įkurtose perkeltųjų asmenų (DP – Displaced Persons) stovyklose, kai buvo užfiksuotas nepertraukiamas Lietuvos valstybingumo saugojimo procesas. Dokumentai primins ir tą laikotarpį, kai Lietuva buvo okupuota ir 1941 m. vasario 8 d. įvesta bendra SSRS pasų sistema, trinanti Lietuvos valstybingumo atributus.

Leidinys tikrai patrauks dėmesį tų skaitytojų, kuriems yra svarbi Lietuvos valstybės istorija. Tyrinėtojai jame ras ne tik įdomių šaltinių dokumentų analizei atlikti, bet ir tam tikrų socialinių duomenų apie socialinių santykių raidą, politinės geografijos ypatumus, asmenų individualizavimo pradžią Lietuvoje ir kitus socialinius procesus.

 

Dr. Raimundas Kaminskas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.