Kaip tvarkytis su pandemija?

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius ir „Globalios iniciatyvos psichiatrijoje“ vadovas Robertas van Vorenas dalinasi savo požiūriu į tai, kaip valstybės turėtų reaguoti į pandemiją, gerbdamos žmonių psichinę sveikatą.

2021 1 Pandemijos poveikis Rugsėjo Pirmoji su kaukėmis Tomas Jasaitis
Mokslo metų pradžia – su kaukėmis. T. Jasaičio nuotr.

Anot jo, valdžia turėtų atidžiai peržiūrėti šalyje vykdomas psichinės sveikatos paslaugas. Reikia įvertinti, ką šiose paslaugose reikėtų keisti, ir sukurti tvarką, kaip pandemijos metu reikėtų reaguoti nekenkiant gyventojų psichinei sveikatai.

 

Psichinės sveikatos ir žmogaus teisių srityje jau keletą dešimtmečių dirbantis R. van Vorenas sako, kad Lietuvos tvarkymasis su pandemija, ypač per pirmąją bangą, išryškino skirtumus su Vakarų Europa. Profesorius kartu su VDU praėjusį pavasarį pradėjo tarptautinę iniciatyvą „Kartu per atstumą“, kuri kviečia visuomenę vietoje žalingo termino „socialinis atstumas“ rinktis tikslesnį – „fizinis atstumas“. Šiandien ši iniciatyva jungia jau daugiau nei 40 šalių, prie jos prisijungė 50 organizacijų iš viso pasaulio, tarp jų – Pasaulio psichiatrijos asociacija, Pasaulinė psichinės sveikatos federacija ir kitos, o šūkis išverstas ir vartojamas daugiau nei 50 valstybių.

RobertvanVorenbyJonasPetronis
Robert van Voren.
Jono Petronio nuotr.

 

 

 

 

Toliau renkamos lėšos socialinėms iniciatyvoms, rengiamos rekomendacijos, kaip išvengti problemų, susijusių su psichine sveikata. Šiuo metu startuoja nauja iniciatyva „Build Back Better“, kurią R. van Vorenas pradėjo kartu su įvairiomis tarptautinėmis organizacijomis: rengiamos rekomendacijos, kaip ateityje, ištikus kitoms pandemijoms, išvengti problemų, susijusių su psichine sveikata. Rengiamas ir tinklalapis keliomis kalbomis, skirtas psichinei sveikatai, patarimams, kaip savarankiškai išvengti nerimo, depresijos ir kitų sutrikimų, kur gauti profesionalią pagalbą.

 

Ina Žurkuvienė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.