Klaipėdos sukilimo ir Jurgio Zauerveino sukakčių minėjimas Kaune

Sausio 15 d. Kaune prisimintos 98-osios Klaipėdos sukilimo ir lietuvybės mokytojo Jurgio Zauerveino (1831–1904) 190-osios gimimo metinės.

2021 2 Kaminskas Jurgis Zauerveinas
Jurgis Zauerveinas (1831–1904). Autoriaus
archyvo nuotr.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje prie Laisvės paminklo Kauno evangelikų liuteronų Švč. Trejybės bažnyčios klebonas Saulius Juozaitis sukalbėjo maldą ir sugiedojo Jurgio Zauerveino „Jaunųjų lietuvninkų giesmelės“, plačiau žinomos kaip „Lietuviais esame mes gimę“, posmą. XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė Dalia Poškienė pasidalino mintimis apie Klaipėdos sukilimo paminklus Lietuvoje.

Kauno evangelikų liuteronų Švč. Trejybės bažnyčioje buvo galima susipažinti su kilnojamąja istorinių nuotraukų apie Klaipėdos sukilimą paroda. Čia Karaliaučiaus lietuvių bendruomenės vadovas Sigitas Šamborskis priminė Birutės Baltrušaitytės-Masionienės eilėraščius apie Mažvydą ir Ragainę. Aš pristačiau pagrindinius Jurgio Zauerveino gyvenimo istorijos ir veiklos bruožus.

Prieš 98 metus Lietuvos Vyriausybei parėmus Klaipėdos krašto gyventojų sukilimą, šis kraštas 1923 m. sausio 15 d. buvo prijungtas prie Lietuvos Respublikos. Klaipėdos kraštą Lietuvai pripažino ir Tautų Lygos ambasadorių konferencija. Šis sukilimas buvo svarbus savarankiškas politinis ir karinis žingsnis tarpukario Lietuvos istorijoje.

 

2021 2 Kaminskas minėjimas bažnyčioje
Kauno evangelikų liuteronų Švč. Trejybės bažnyčioje

 

2021 2 Kaminskas Minėjimas prie Laisvės paminklo
Minėjimas Karo muziejaus sodelyje

Dr. Raimundas Kaminskas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.