Lietuvoje bus kuriama molekulinės biologijos laboratorija

Pirmą kartą tarp Europos molekulinės biologijos organizacijos (EMBO) ekspertų pripažintų jaunųjų mokslininkų projektų yra ir lietuvio mokslininko pavardė. LMT logoTarptautinėje šios organizacijos atrankoje itin aukštai įvertintas biochemiko Algirdo Toleikio projektas – Lietuvoje įsteigti EMBO standartus atitinkančią molekulinės biologijos laboratoriją. „Dotacija, kuri skatina aukštos kompetencijos jaunuosius mokslininkus grįžti į Lietuvą, yra galimybė atsirasti naujiems Lietuvos mokslo talentams. Tai valstybės investicija tiek į naujus vardus, tiek į tarptautinės akademinės bendruomenės vertinamą bendradarbiavimo kultūrą, kuria pasižymi EMBO, ir jos perėmimą“, – sako Lietuvos mokslo tarybos pirmininkas prof. Romas Baronas.

 

Pasak Didžiosios Britanijos Vorviko universitete dirbančio dr. A. Toleikio, šis laimėjimas jam atveria kelius grįžti į Lietuvą ir gimtojoje šalyje įkurti naują mokslinę laboratoriją. Dotacija, kuri kasmet siekia po 50 tūkst. eurų, per 3–5 metus suteiks galimybę kurti aukšto lygio šiuolaikinį mokslą, savo idėjas įgyvendinant Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre.

Pagal susitarimą su EMBO, projektą finansuos Lietuvos mokslo taryba. Atsižvelgdama į valstybių siūlymus, EMBO svarsto galimybę skirti dalinį finansavimą ir taip prisidėti prie naujos laboratorijos kūrimo. Ši programa padeda mokslininkams ankstyvame jų karjeros etape suburti tyrėjų grupę, dalintis patirtimi ir taip stiprinti mokslinę kompetenciją.

 

EMBO laboratorijų kūrimo programa yra paskatinimas jauniesiems mokslininkams kurti mokslo padalinius ir siekti aukštų rezultatų. Mokslininkai, gavę dotaciją, tampa EMBO jaunųjų tyrėjų tinklo nariais. Jiems teikiama profesinė parama, prieiga prie aukščiausio lygio mokslinių tyrimų infrastruktūros. Jie taip pat turi galimybę gauti iki 10 tūkst. eurų dotaciją įrangai įsigyti, pretenduoti į EMBO podoktorantūros stipendiją, trumpalaikę stipendiją, naudotis kita EMBO finansine ir informacine parama, plėtoti ryšius ir ugdyti įgūdžius. Šia galimybe nuo 2006-ųjų jau pasinaudojo 112 Europos jaunųjų mokslininkų.

 

Lietuvos mokslo taryba EMBO laboratorijų kūrimo dotacijų programoje dalyvauja pagal narystės Europos molekulinės biologijos konferencijoje (EMBC) sutartį. EMBO yra per 1800 mokslininkų vienijanti organizacija, skatinanti aukšto lygio molekulinės biologijos mokslinius tyrimus ir mokslininkams teikianti finansinę bei informacinę paramą.

Parengė LMT visuomenės informavimo specialistė Giedrė Kojelytė

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.