Prof. Pranas Baltrėnas

1940 08 02 – 2021 01 14

baltrenas
Pranas Baltrėnas

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) pranešė, kad sausio 14 d. po sunkios ligos, eidamas 81-uosius metus, mirė profesorius habilituotas technologijos mokslų daktaras Pranas Baltrėnas.

 

Pranas Baltrėnas – VGTU Aplinkos apsaugos katedros ir Aplinkos apsaugos mokslo instituto įkūrėjas ir ilgametis šių mokslo padalinių vadovas, įkūręs tarptautinį pripažinimą pelniusį mokslo žurnalą „Journal of Environmental Engineering and Landscape Management“ (Aplinkosaugos inžinerijos ir kraštovaizdžio vadybos žurnalas). Profesorius labai daug dėmesio skyrė mokslinei veiklai, parengė daug mokslo daktarų, buvo labai gerbiamas kolegų ir studentų, šiltai prisimenamas tarp universiteto absolventų. Mokslininkas yra 20 monografijų, išleistų lietuvių, rusų, vokiečių, anglų kalbomis, 4 mokslo studijų, daugiau kaip 430 mokslinių publikacijų, daugybės išradimų, 25 mokomųjų priemonių, 3 vadovėlių, daugiau nei 100 straipsnių užsienio žurnaluose autorius ir bendraautoris. Pagrindinės profesoriaus mokslinės veiklos sritys: atmosferos užterštumo teoriniai ir eksperimentiniai tyrimai, aplinkos apsaugos technologijos. Jis kūrė dulkėtumo kontrolės prietaisus, oro valymo įrenginius ir priemones šiems įrenginiams regeneruoti.

Prof. Pranas Baltrėnas buvo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino kavalierius, Lietuvos Respublikos mokslo premijos laureatas, Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO) aukso medalio ir sertifikato laimėtojas, išrinktas kelių užsienio akademijų nariu. Sankt Peterburgo miškų akademijos garbės daktaras.

 

Plačią, kryptingą ir labai produktyvią profesoriaus P. Baltrėno veiklą lėmė jo įžvalgumas, gebėjimas identifikuoti aktualijas, pasirinkti tinkamą strategiją, suburti darnią mokslininkų ir tyrėjų grupę. Viena svarbiausių profesoriaus būdo savybių – tvirtas tikslo siekimas, geranoriškas požiūris į jaunuosius kolegas ir nuoširdus siekis jiems padėti. Vien per 2020 metus „Clarivate Analytics“ duomenų bazėje referuota 12 publikacijų, kurių bendraautoris yra profesorius Pranas Baltrėnas.

 

Labai plati buvo P. Baltrėno visuomeninė veikla. Jis buvo daugelio užsienio žurnalų redakcinių kolegijų narys, Lietuvos standartizacijos departamento 36-ojo technikos komiteto LST TK 36 „Aplinkos apsauga“ pirmininkas, ilgametis Lietuvos mokslininkų sąjungos tarybos narys ir draugijos „Lietuvai pagražinti“ valdybos narys. Daugiau kaip 25 metus vadovavo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos visuomeninei Aplinkos apsaugos komisijai ir dėjo daug pastangų, kad Vilnius taptų gražesnis, kad jame būtų jaukiau ir patogiau gyventi ir dirbti. P. Baltrėnas apdovanotas Šv. Kristoforo statulėle ir medaliu „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“, įvairių ministerijų ir žinybų garbės ženklais ir raštais.

 

VGTU pranešime akcentuojama, kad P. Baltrėnas visada buvo aktyvus aplinkos apsaugos specialistas, iniciatyvus ir labai produktyvus visų universiteto pažangos procesų dalyvis. Užgrūdintas Sibiro tremtyje (1948 m. su šeima ištremtas į Sibirą, 1962 m. grįžo į Lietuvą), jis buvo pavyzdys jaunesniems kolegoms, demonstravęs didelę aistrą mokslui ir meilę gyvenimui, paneigęs daugelį visuomenėje paplitusių stereotipų apie amžiaus ribas.

Lietuvos mokslininkų sąjungos taryba reiškia gilią užuojautą velionio artimiesiems bei kolegoms ir tiki, kad profesoriaus P. Baltrėno šviesus atminimas bus kelrodžiu daugelio Lietuvos mokslininkų veikloje.

——————————————————

Mirus VGTU profesoriui habilituotam technologijos mokslų daktarui, ilgamečiam Lietuvos mokslininkų sąjungos tarybos nariui Pranui Baltrėnui, Lietuvos mokslininkų sąjungos taryba reiškia gilią užuojautą velionio artimiesiems ir kolegoms.

LMS pirmininkas prof. dr. Dalius Serafinas

—————————————————–

Mes negalime užpildyti Jūsų netekties,

Bet norime pasidalinti Jūsų skausmu.

Mes negalime pakeisti lemties,

Bet norime palengvinti jos kelią.

Mes negalime įveikti būties,

Bet norėtume padėti savo buvimu.

Nuoširdžią užuojautą prof. Prano Baltrėno artimiesiems šią sunkią netekties valandą siunčia Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas.

LAMPSS tarybos vardu pirmininkas prof. Sigitas Vaitkevičius

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.