Projektas „Virtualus LMA Vrublevskių bibliotekos kultūros vertybių portalas: skaitmeninių istorijų pasakojimai“

Naujoji svetainė suteiks patogią prieigą pažinti kultūros paveldą virtualiose parodose. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Vrublevskių biblioteka saugo ir nuolat gausina sukauptą unikalų mokslinę, kultūrinę, istorinę ir ugdomąją vertę turintį skaitmeninio kultūros paveldo turinį, kurio apimtis – daugiau nei 48 tūkst. skaitmeninių objektų.

22 Grabauskienė Vrublevskių portretinė 5
Ramutė Grabauskienė

Visuomenei pateikiant kultūros paveldą, Vrublevskių biblioteka, kaip atminties institucija, išskirtinį dėmesį teikia virtualioms parodoms, kaip vienai iš bibliotekoje saugomo kultūros paveldo sklaidos priemonių. Virtualios parodos sudaro galimybes kokybiškai ir patraukliai atskleisti kultūros paveldo turinį, sukuria vartotojui patogesnę prieigą susipažinti su skaitmenizuotais kultūros paveldo objektais.

Iki šiol Vrublevskių bibliotekos svetainėje pristatomų virtualių parodų skirtingas informacinis ir vizualinis pateikimas buvo nepatogus vartotojams, todėl Vrublevskių biblioteka 2020 m. vasarą inicijavo projektą, skirtą naujai, vartotojui patraukliai, bendro vaizdinio dizaino svetainei sukurti. Jame virtualiais pasakojimais bus pristatomi bibliotekoje saugomi kultūros paveldo objektai.

 

Lietuvos kultūros taryba 2020 m. liepos 28 d. sprendimu Nr. 1LKT-74 (1.2) iš Kultūros rėmimo fondo lėšų skyrė dalinį finansavimą programos „Kultūros ir meno organizacijų naujų produktų ir paslaugų kūrimas“ (Kultūros paveldo sritis, kodas 02-007-01-01-02) LMA Vrublevskių bibliotekos projektui „Virtualus Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos kultūros vertybių portalas: skaitmeninių istorijų pasakojimai“ įgyvendinti 2020 rugpjūčio 3 d. – gruodžio 31 d. laikotarpiu. Projekto tikslas – patogiai ir patraukliai pateikti kultūros paveldo atmintį ir pristatyti Vrublevskių bibliotekos archyve sukauptą bei aprašytą vertingą kultūros paveldą visuomenei svetainės virtualiomis parodomis.

22 Grabauskienė Vrublevskių bibliotekos nuotrauka 1
LMA Vrublevskių biblioteka Vilniuje

Svetainėje bus sutelktos šioje bibliotekoje dabar rengiamos ir anksčiau parengtos teminės, asmenų, kultūros ir meno istorijos įvykių bei reiškinių virtualios parodos. Svetainėje įdiegtas prisitaikančio dizaino sprendimas leis patogiai žiūrėti virtualias parodas kompiuteriuose ir kituose mobiliuose įrenginiuose. Virtualiose parodose vaizdu, garso ar vaizdo įrašu ar dar kitaip pristatant skaitmeninį kultūros paveldo objektą, bus pateikiama ir jo aprašomoji informacija (metaduomenys), išplečianti dokumento esmę ir padedanti atpažinti turinį, sukūrimo aplinkybes, kultūrinė reikšmė. Svetainėje taip pat bus pateikiamas aiškus publikuojamo turinio ir skaitmenizuotų kultūros paveldo objektų naudojimo teisinis ženklinimas. Virtualaus LMA Vrublevskių bibliotekos kultūros vertybių portalo (skaitmeninių istorijų pasakojimai) lankytojai virtualiomis parodomis galės dalintis socialiniuose tinkluose. Šis portalas turės ir versiją anglų kalba.

 

Kuriamoje virtualioje Vrublevskių bibliotekos kultūros vertybių svetainėje lankytojai galės susipažinti su projekto metu sukurta nauja virtualia paroda „Apie šventąjį Jeronimą ir jo pasekėjus“, skirta šventojo 1600-osioms mirties metinėms paminėti. Parodos autorės – A. Zemkajutė ir dr. Skirmantė Smilingytė-Žeimienė. Parodoje bus pristatyti unikalūs šv. Jeronimo gyvenimą ir veiklą atspindintys kultūros paveldo dokumentai, saugomi ne tik LMA Vrublevskių bibliotekoje, bet ir kitose atminties institucijose. Parodą reikšmingai papildo menotyrininkės dr. Skirmantės Smilingytės-Žeimienės atrinkti ir pristatomi šv. Jeronimo atvaizdai iš Lietuvos bažnyčių.

 

Svetainės lankytojams taip pat bus pristatytos dvi svarbios virtualios parodos. Pirmoji – „Mnemosinės sodai: UNESCO Pasaulio atmintis LMA Vrublevskių bib­liotekoje“, skirta Vrublevskių bibliotekoje saugomiems 12 dokumentų ir daliai vienos kolekcijos, nuo 2006 iki 2019 m. įrašytų į UNESCO Lietuvos nacionalinį registrą „Pasaulio atmintis“. Parodos autorė – dr. Daiva Narbutienė. Virtualioje parodoje publikuojamų rankraštinių dokumentų aprašus pateikė dr. Rima Cicėnienė ir Erika Kuliešienė. Kita paroda „Atkurtai Lietuvos kariuomenei – 100“ svetainės lankytojui leis susipažinti su atkurtos Lietuvos kariuomenės istorijos dalimi iš bibliotekoje saugomų Lietuvos kariuomenės dokumentų bei ikonografijos. Parodos autorė – R. Sperskienė.

22 Grabauskienė Vrublevskių biblioteka siluetas 4
LMA Vrublevskių bibliotekos siluetas

Ateityje svetainė bus gausinama, todėl jos lankytojai galės susipažinti ir su kitomis LMA Vrublevskių bibliotekos darbuotojų parengtomis parodomis, pristatančiomis šioje bibliotekoje saugomą kultūros paveldą.

 

Projekto pridėtinę vertę kuriantys dalyviai:

– Lietuvos kultūros tyrimų instituto Sakralinio paveldo skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja, menotyrininkė, humanitarinių mokslų dr. Skirmantė Smilingytė-Žeimienė, dalyvaujanti projekte kaip projekto naujos virtualios parodos kūrėja ir konsultantė;

– Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga, kaip projekto partnerė, teikianti konsultacijas dėl LMA Vrublevskių bibliotekos kultūros vertybių portalo taisyklingos kalbos vartosenos.

Svetainės kūrėjas – UAB „DIZI“. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Jį vykdo LMA Vrublevskių biblioteka. Projekto vadovė – Ramutė Grabauskienė.

 

Ramutė Grabauskienė

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.