Seimo ir akademinės bendruomenės bendradarbiavimas

Gruodžio 16 d. įvyko nuotoliniu būdu organizuotas pirmasis Laikinosios Seimo ir akademinės bendruomenės bendradarbiavimo grupės posėdis. Jame dalyvavo šiai grupei priklausantys Seimo nariai: prof. Aurelijus Veryga, Lietuvos sveikuolių sąjungos garbės prezidentas Dainius Kepenis, politologas prof. Raimundas Lopata, doc. dr. Stasys Tumėnas ir kt. Prisijungė ir gana nemažas būrys mokslininkų, atstovaujančių įvairioms mokslo ir studijų institucijoms.

21 Dalius Serafinas portretinė
LMS pirmininkas prof. dr. Dalius Serafinas

Posėdyje buvo išsakytas platus spektras problemų, aktualių švietimo, studijų ir mokslo bendruomenėms. Kaip ir įprasta pirmajame susitikime, tiek parlamentarai, tiek mokslininkai prisistatė, apibūdindami savo atstovaujamas mokslo sritis ir institucijas, apžvelgė problemas, su kuriomis teko susidurti, bei galimus jų sprendimo kelius.

Susitikimo metu Lietuvos mokslininkų sąjungos (LMS) atstovai akcentavo, kaip svarbu išsaugoti ir kryptingai panaudoti Lietuvos mokslininkų potencialą, kuriant ir įgyvendinant mokslo pasiekimais bei išsamia vykstančių procesų analize pagrįstą valstybės raidos strategiją. Tai leis išvengti neapgalvotų populistinių sprendimų, panaudoti mokslininkų sukauptą patirtį ir naujausių tyrimų išvadas, sprendžiant regionų socialinės, ekonominės ir kultūrinės atskirties iššūkius. „Mokslininko smegenys į pensiją neišeina“, – akcentavo prof. dr. J. Jasaitis, todėl yra svarbus pagarbus ir pragmatiškas požiūris į vyresnės kartos mokslininkus, jų įtraukimas į sudėtingiausių strateginių problemų sprendimą, vietinių gamtos, žmonių ir infrastruktūros išteklių analizę bei kūrybišką jų panaudojimą.

 

LMS pirmininkas prof. dr. D. Serafinas įvardijo vieną iš LMS numatytų artimiausių penkerių metų tikslų – įgyvendinti mokslu grįstas inovacijas Lietuvos regionuose, atokesnėse kaimo vietovėse, užtikrinant jų socialinį, kultūrinį, demografinį, ekologinį ir ekonominį gyvybingumą. Profesorius ypač akcentavo žiniomis ir moksliniais įrodymais grįstos politikos formavimo bei įgyvendinimo svarbą ir sisteminio horizontalaus tarpsritinio valstybės valdymo būtinybę.

Prof. Aurelijus Veryga antrino šiai minčiai, teigdamas, kad, darant sprendimus, susijusius su koronaviruso plitimu, sustiprėjo sprendimų koordinavimas tarp ministerijų. Labai svarbu jį tęsti ir suvaldžius pandemiją. Posėdyje ypač aktyviai dalyvavo Lietuvos energetikos instituto direktorius dr. Sigitas Rimkevičius, pabrėžęs švarios žaliosios energetikos vaidmenį ekonomikos pažangai ir visuomenės gerovei. Apie gana pavojingus kai kurių pastarojo meto neapgalvotų reformų padarinius Lietuvos universitetų raidai labai taikliai pasisakė ilgametę darbo patirtį regioniniame universitete turintis Seimo narys doc. dr. Stasys Tumėnas. Netrukus po posėdžio išleistame šių metų gruodžio mėnesio naujienlaiškyje jis konstatavo, kad „pamokas, tik nebeaišku iš kokio – tariamo ar tikro – Lietuvos universitetų optimizavimo / reorganizavimo privalo išmokti visi – ir LR Seimas, ir ŠMSM, ir LR Vyriausybė, nes realybėje vyko ne taip, kaip buvo numatyta“.

Stasys Tumenas
LRS Seimo narys doc. dr. Stasys Tumėnas

Posėdžiui vadovavusi Laikinosios grupės pirmininkė prof. habil. dr. Vilija Targamadzė apibendrino dalyvių išsakytas mintis ir pasiūlė kitą grupės posėdį sušaukti 2021 m. sausio pabaigoje, pakviečiant jame dalyvauti Švietimo, mokslo ir sporto ministrę, prašant, kad ji pristatytų Lietuvos mokslo politikos prioritetus, jų įgyvendinimo kryptis ir priemones.

Laikotarpiu tarp posėdžių Laikinosios Seimo grupės nariai ir akademinės bendruomenės atstovai bendradarbiaus, teikdami pasiūlymus perspektyviniam šios grupės darbo planui. Jau antrą kadenciją Seime veikianti grupė atvėrė puikią galimybę operatyviam pasikeitimui informacija tarp Seimo narių ir mokslininkų. „Mokslo Lietuvos“ informacija

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.