Startavo Europos universitetų aljansas: tarp ambicingų tikslų – naujos kartos europiečių rengimas

Europos Komisijos patvirtintas Europos universitetų aljansas „Transform4Europe“ (T4E), kuriame dalyvauja Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) ir dar šešios žemyno institucijos, antradienį surengė virtualų susitikimą, kurio metu buvo aptarti ambicingi aljanso tikslai – jungtinės studijų programos, verslumą, daugiakalbystę ir kitas kompetencijas plečiančios iniciatyvos ir mainai, siekiant parengti naujos kartos europiečius, turinčius šiandien aktualius skaitmeninio raštingumo, tarpkultūrinių žinių, daugiakalbystės, verslumo ir kitus įgūdžius.

T4ENaujajame aljanse bendradarbiauja Vytauto Didžiojo (Lietuva), Saro krašto (Vokietija), Alikantės (Ispanija), Triesto (Italija), Sofijos šv. Klimento Ohridskio (Bulgarija) universitetai, Silezijos universitetas Katovicuose (Lenkija) ir Estijos menų akademija.

 

„T4E suteiks mūsų studentams galimybę tapti XXI amžiaus Europos piliečiais. Esame pasiruošę perimti geriausias praktikas iš mūsų partnerių, kurie dalinsis savo kompetencijomis darnioje švietimo ekosistemoje. Manau, projektas leis mums įgyti daugiau žinių, tapti atviresniais ir užtikrintai tęsti bendradarbiavimą“, – pažymėjo susitikime dalyvavusi VDU Komunikacijos prorektorė doc. Vilma Bijeikienė.

 

Aljanso ambicijas glaustai įvardijo T4E aljanse dalyvaujančio Saro krašto universiteto prezidentas prof. dr. Manfredas Schmittas. „Džiaugiamės, kad šiandieniniame susitikime – tiek daug dalyvių, skiriančių ypatingą dėmesį šiam ambicingam projektui. Vienas svarbiausių projekto iššūkių ir galimybių – kaip jam įleisti šaknis, įsitvirtinti universitetuose ir skatinti bendradarbiavimą visose švietimo, mokslo, administracijos ir akademinio gyvenimo srityse“, – paaiškino prof. M. Schmittas.

 

Vienas esminių T4E tikslų yra siekis ugdyti antreprenerystę – šiam tikslui bus skirti vizituojančių verslo atstovų savaitės trukmės paskaitų kursai, kurių metu verslininkai, verslo praktikai ir profesionalai, atvykę iš aljanso partnerinių valstybių, dalinsis įžvalgomis apie savo šalims būdingas verslo kultūras. Numatoma, kad dalis šių paskaitų bus viešos ir siūlomos visai visuomenei.

Projekto institucinė koordinatorė, VDU profesorė Ineta Dabašinskienė tikina, kad Europos universitetų glaudi partnerystė skatina peržengti nusistovėjusias normas ir reguliavimus studijų, mokslo ir kitose universitetų gyvavimo erdvėse. „Tai – unikali universitetų bendruomenių galimybė drauge fantazuoti apie Universiteto ateitį, sukurti išskirtinių programų mokslo ir meno lauke, keistis išmintimi ir patirtimi. Antreprenerystės ugdymas, tikėtina, palaipsniui skatins jaunus žmones galvoti ne apie tai, kaip susirasti darbą, bet kaip jį sukurti sau ir kitam, kaip įprasminti savo gyvenimą, labiau rūpinantis kitais, nei savimi. Universitetas, pirmiausiai, turėtų būti apie vertybes, moralę ir etiką, net ir šiais laikais“, – teigia profesorė.

 

T4E 2 copy

Pagrindinis T4E veiklas vienijantis akcentas – mobilumas, suteikiantis daugiau galimybių visiems universitetų bendruomenių nariams. Pavyzdžiui, tarp numatomų projektų – kasmetinė mobilumo savaitė, kurios metu nei viename iš aljanso partnerių nevyks egzaminai ar kita privaloma dėstymo veikla. Vietoje to, universitetuose vyks renginiai, skirti mobilumui: studentai bus skatinami praleisti penkias dienas viename iš partnerinių universitetų arba dalyvauti virtualių mainų kursuose, taip pat bus organizuojami įvairūs renginiai ir veiklos, tokios kaip intensyvūs kalbų kursai, kūrybinės dirbtuvės, darbuotojų stažuotės.

Kadangi T4E iniciatyva akcentuoja ir skaitmeninės erdvės svarbą švietime, susitikimo metu nuotolinio ugdymo ir kitus svarbius iššūkius aptarė VDU Inovatyvių studijų instituto vadovė, buvusi Europos nuotolinio ir e. mokymosi tinklo (EDEN) prezidentė, profesorė Airina Volungevičienė.

„Svarbu toliau plėsti atvirą profesionalų bendradarbiavimą, plėtoti dialogą; manau, jau pradėjome diskusijas dėl naujų kokybės užtikrinimo kriterijų nuotoliniam ir atviram mokymui, kaip atpažinti sąryšius tarp aukštojo mokslo programų, Europos universitetų skaitmeninę infrastruktūrą. Kviečiu siūlyti inovacijas, integruoti sprendimus, paremtus turimais ir ekspertų vertinimais, eksperimentuoti: metas būti drąsiais ir atvirais, kritiškais, europietiškais“, – pažymėjo prof. A. Volungevičienė.

 

Aljansas ypatingą dėmesį skirs ir daugiakalbystės skatinimui. Kai kuriuose partneriniuose universitetuose siūlomi intensyvūs kalbų kursai taps prieinami visiems aljanso universitetams. Taip pat bus siūlomi ir intensyvūs kiekvienos kalbos, naudojamos šiuose universitetuose, kursai. Planuojama inicijuoti ir „Kalbų laboratorijas“ – jose mažos studentų grupelės iš skirtingų universitetų galės bendrauti tarpusavyje ir bendradarbiauti.

Aljanso tinklalapis: https://transform4europe.artun.ee/

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.