Gabių vaikų ugdymui

Pernai Lietuvoje prasidėjusi tarptautinė programa „Gifted“, skirta gabių vaikų ugdymui, sulaukė didžiulio populiarumo.

2021 3 Gifted projekto koordinatorė Lietuvoje Dileta Tindžiulienė
„Gifted“ projekto koordinatorė Lietuvoje
Dileta Tindžiulienė

Vien Kaune registravosi šimtai dalyvių. Įvertinus sėkmingą pradžią, šiemet nuspręsta programą išplėsti ir ją pasiūlyti ne tik kauniečiams, bet ir sostinės gyventojams. „Gifted“ – tai speciali programa intelektualiam bei emociniam gabių vaikų ugdymui ir profesionali IQ testavimo metodika, pagal kurią nustatomas vaiko intelekto koeficientas, siekiant parengti individualų ugdymo planą kiekvienam, atsižvelgiant į jo gebėjimus.

 

Programa „Gifted“ šių metų rugsėjį specialų centrą atidarys ir Vilniuje. Tiek sostinėje, tiek Kaune jau dabar registruotis kviečiami trečiokai, ketvirtokai, penktokai, dešimtokai ir vienuoliktokai. Balandžio mėnesį planuojama pradėti dalyvių testavimą ir atranką. Kaune inicijuota dar viena naujovė – registruotis kviečiami penkerių ir šešerių metų vaikai, rugsėjį eisiantys į priešmokyklinę grupę. Jiems Kaune bus organizuojama šeštadieninė „Gifted“ mokyklėlė.

Tarptautinė programa vykdoma pagal pripažintą Izraelio gabių vaikų švietimo modelį, kurį sudaro specialios ugdymo programos 3–18 metų vaikams ir intelekto koeficiento testavimo metodika. Programoje atranką vykdo Lietuvos ir Izraelio ugdymo ekspertai ir psichologai. „Gifted“ yra atvira mokymosi aplinka, kurioje mokytojai ir dėstytojai padeda vaikams augti intelektualiai ir emociškai. Čia vykdomos specialios gabių vaikų ugdymo programos, teikiamos psichologų konsultacijos, organizuojamos žiemos ir vasaros stovyklos, konsultacijos ir seminarai tėvams.

 

2021 3 Gabūs Įmonės „IP Capital Group“ generalinis partneris Eli Fux
Įmonės „IP Capital Group“ atstovas Eli Fux

Pasak „Gifted“ projekto koordinatorės Lietuvoje Diletos Tindžiulienės, programa siekia atrasti ir ugdyti talentingų vaikų gebėjimus. Daugelyje šalių jau daug metų tam skiriamos didelės investicijos. Lietuvoje tokia programa organizuojama dar tik antrus metus. Vytauto Didžiojo universitetas šiame projekte bendradarbiauja su Izraelio įmone „IP Capital“ ir tarptautiniu mastu pripažintu Rišono Leziono Ron Vardi mokymo centru, kuris ugdo pažintines bei kūrybines talentingų vaikų kompetencijas. „Gabūs vaikai yra geriausia investicija į Lietuvos ateitį. Jie neatsiranda šeštoje klasėje – jie ateina kitokie, apdovanoti išskirtiniais gebėjimais, todėl svarbu jau nuo ankstyvos vaikystės sudaryti visas sąlygas jiems augti, tobulinti savo išskirtinius gebėjimus ir padėti realizuoti save. Tam reikalingi profesionalai, gebantys dirbti su gabiais vaikais“, – sako projekto koordinatorė D. Tindžiulienė.

 

Iniciatorių teigimu, gabūs vaikai išsiskiria iš kitų itin aukštais gebėjimais, brandesniu mąstymu, kūrybiškumu, greitesniu žinių įsisavinimu, dažnai ir aukštesniais pasiekimais. Bet jie dažnai būna ir jautresni juos supančiai aplinkai, todėl mokydamiesi gali patirti motyvacijos praradimą dėl jiems neįdomių pamokų, jausti nerimą dėl aukštų aplinkinių lūkesčių, didesnį vienišumą dėl savo išskirtinių gebėjimų. Tokio vaiko gebėjimams atsiskleisti reikia palaikančios aplinkos, kurią ir siekiama sukurti programoje.

„Gifted“ programa vykdoma pagal Izraelio Ron Vardi centro modelį jau 35 metus, ieškant gabių vaikų, skiriant jų mokymui nemažai lėšų ir ruošiant specialius mokytojus darbui su jais. Šioje šalyje gabių vaikų ugdymas yra prioritetinė švietimo sritis, į kurią kryptingai investuojama. Izraelyje mokymo procesas remiasi principu, kad vaikas turi būti matomas ir girdimas. Šalies pagarbų požiūrį į vaiką, kaip asmenybę, taikliai atskleidžia posakis: „Tu negali būti viskuo, bet tu gali būti bet kuo.“

2021 3 Gabių Lietuvos Izraelio vaiku programos atidarymas
Lietuvos gabių vaikų programos atidarymo šventėje. VDU nuotr.

„Pasitelkiant Izraelio patirtį, buvo sukurta unikali koncepcija, kaip atpažinti ir lavinti gabius vaikus nuo darželio iki universiteto. Sukūrėme tokią programą ir Lietuvoje, kur kvalifikuotų mokytojų komanda ugdo gabius vaikus“, – aiškina vienas iš programos vykdytojų, įmonės „IP Capital Group“ generalinis partneris Eli Fux. Moksleiviai šioje programoje gali ugdyti savo STEAM (biologijos, fizikos, chemijos, matematikos, informatikos), meno, literatūros, teisės, verslo, filosofijos, verslumo ir kitus gebėjimus. Jie taip pat lavina atkaklumo, kūrybingumo, kritinio mąstymo, analitinius ir komunikacinius įgūdžius. Vytauto Didžiojo universitetas, kaip laisvųjų menų universitetas, skatina moksleivių gebėjimą gyvenime taikyti visapusiško išsilavinimo nuostatas. Ši programa palaiko tarpdalykiškumo, pilietiškumo, socialinio jautrumo ir atsakingumo vertybes.

 

Vaikus, norinčius dalyvauti „Gifted“ programoje, organizatoriai kviečia registruotis ir dalyvauti testavime. Į „Gifted“ centrus Vilniuje ir Kaune registruotis kviečiami 3, 4, 5, 10 ir 11 klasių moksleiviai. Testavimas numatomas balandžio–birželio mėnesiais. Kaune į šeštadieninę mokyklėlę registruotis kviečiami ir būsimieji priešmokyklinukai (5–6 m.). Jų testavimas numatomas kovo mėnesį. Dalyvavimas „Gifted“ programoje yra mokamas.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.