Islandijos sprendimo pripažinti atkurtą Lietuvos valstybę 30-metis

1991 m. vasario 11 d. tolimoji Islandija pirmoji pripažino atkurtą Lietuvos valstybę, tapdama ypač artima kiekvienam lietuviui, kiekvienam laisvę mylinčiam žmogui. Šios nedidelės Šiaurės Europos valstybės valia pripažinti Lietuvą – nepamirštama laisvos ir laisvę mylinčios tautos parama kitai tautai, kuri, išsiveržusi iš penkis dešimtmečius trukusios okupacijos gniaužtų, negrįžtamai apsisprendė eiti atkurto valstybingumo ir demokratijos keliu.

2021 4 Laima Andrikienė Islandija Lietuva vėliavosŠiemet minime trisdešimtąsias Lietuvos pripažinimo metines, tačiau šiandien net sunku įsivaizduoti, kokį įspūdį iš Islandijos atskriejusi žinia padarė tuomet, 1991-aisiais. Džiaugsmas, pasididžiavimas, palengvėjimas – tai jutome visi, sulaukę šios žinios. Ir po 30 metų Islandijos sprendimas pripažinti atkurtą Lietuvos valstybę tebėra kovos už laisvę ir solidarumo pavyzdys.

Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo paskelbimo nebuvo praėję nė metai. Per tuos metus didelis pasaulis, jo lyderiai garbino sovietų kompartijos lyderį M. Gorbačiovą ir jo „pertvarką“ (perestroiką). O mes Lietuvoje išgyvenome tragiškus 1991-ųjų sausio įvykius, kurie daugeliui pasaulyje atvėrė akis. Tų pačių metų vasario 9-ąją Lietuvoje įvyko plebiscitas, kurio metu Lietuvos gyventojai turėjo atsakyti į klausimą: „Ar Jūs už tai, kad Lietuvos valstybė būtų nepriklausoma demokratinė respublika?“ Žmonių aktyvumas buvo stebėtinas – 2,25 mln. iš 2,6 mln. balso teisę turinčių piliečių dalyvavo balsavime, 90 proc. balsavusiųjų pasisakė už nepriklausomą ir demokratinę Lietuvą. Kelias tarptautiniam Lietuvos pripažinimui buvo atvertas, o Islandija tapo pirmąja, šią žinią išgirdusia ir mus parėmusia.

„Takk, Ísland! – Ačiū, Islandija!“ – jau tris dešimtis metų siunčiame padėką islandų tautai. Už šio istorinio, Lietuvai ir visam pasauliui svarbaus sprendimo – konkretūs žmonės ir vardai, pirmiausia – Jonas Baldvinas Hanibalsonas (Jón Baldvin Hannibalsson), Islandijos politikas ir diplomatas, tuometinis Islandijos užsienio reikalų ministras. Ačiū, Jonai Baldvinai: nuo 1991 m. vasario 11 d. Tu visam laikui likai Lietuvos istorijoje.

 

Dr. Laima Andrikienė

 

Parengta pagal Seimo vasario 11-osios pranešimą

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.