Naujausios istorijos įamžinimas visoje Lietuvoje

Neseniai paminėjome lemtingos Sausio 13-osios trisdešimtmetį. Prisiminimų kalbomis, laužais, apdovanojimais, vaizdo įrašais pagerbėme žuvusius, sužeistus ir kitus laisvės gynėjus.

2021 4 Viktoras Jokubaitis sąjūdžio kambaryje
Sąjūdžio kambaryje prie „Gaublio“ iš kairės: inž. Viktoras Jokubaitis, muziejininkė Aušra
Norvilienė ir laikinai einantis Tauragės krašto direktoriaus pareigas Dalius Kiniulis

Panašiai ir kitų įvykių datos pažymimos tiek pas mus, tiek kitur. Tačiau, sukakčiai praėjus, viskas atsiduria tik retkarčiais praveriamuose archyvuose. Ar galima padaryti kitaip, kad išliekamoji įvykių vertė būtų labiau įamžinta ir įprasminta?

Geras pavyzdys galėtų būti dar 2016 m. Lietuvos kultūros tarybos, Kultūros ministerijos ir Lietuvos muziejų kvietimas gyventojams, kolekcininkams, institucijoms ir organizacijoms atverti savo archyvuose esančius dokumentus, juos suskaitmeninti ir supažindinti visuomenę su labiausiai nusipelniusiais žmonėmis, pavyzdžiui, artėjant valstybės atkūrimo 2018 m. šimtmečio šventei. Kaip sekėsi įgyvendinti šią iniciatyvą ne tik visoje valstybėje, bet ir savivaldybėse, turėtų vertinti jos sumanytojai ir neabejingi piliečiai.

Kai ką pavyko nuveikti Tauragėje. Lankydamasis Rietavo Oginskio kultūros istorijos muziejuje, pastebėjau skelbimą su minėtu kvietimu. Šią medžiagą parvežiau Tauragės savivaldybės vadovams. Pasirodo, kad nei Tauragės krašto muziejaus, nei rajono vadovai apie tai nežinojo. Netrukus savivaldybėje užregistravau raštą su keletu pasiūlymų. Kai kurie jų jau įgyvendinti. Tauragės krašto muziejuje įkurtas Sąjūdžio kambarys su išsamia ekspozicija. Ko gero, pirmasis savivaldybės lygmeniu. Manome, kad ir kitose institucijose, pradedant savivaldybėmis ir baigiant Prezidento rūmais, ryškiausiose jų vietose turėtų atsirasti Sąjūdžio atminimo kambariai su informaciniais stendais ir juose nuolat atnaujinama medžiaga.

Šiam muziejui su talkininkais pagaminome informacinį stovą ,,Gaublys“. Jame sudėjome ,,Lietuvos aido“ laikraščius, kuriuos surinko šviesios atminties kruopštus ir patriotiškas Sąjūdžio eilinis. Prie Tauragės odontologijos centro sienos, jo savininko pasiūlymu, Lietuvos valstybės šimtmečio proga buvo pritvirtinta 100 nerūdijančio plieno lentelių su išgraviruotomis labiausiai Tauragės kraštui ir Lietuvai nusipelniusių žmonių pavardėmis. Ar gali būti kas paveikiau, kai ten kasdien praeina ir pravažiuoja, apsilanko ir pasidomi šimtai ar net tūkstančiai?

Artėja kita mūsų tautai svarbi data – Kovo 11-oji. Kokias atminimo dovanas galėtume pateikti, siekdami išvengti monotoniškumo ir jau visiems įgrisusio „valdiško“ oficialumo, paskatinti pilietiškumo formavimąsi mūsų visuomenėje?

2021 4 Viktoras Jokubaitis odontologijos centras 1
Šimtmečio Lietuvos kūrėjų įamžinimas prie Odontologijos centro. Juozo Petkevičiaus nuotr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inž. Viktoras Jokubaitis

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.