Bendradarbiavimas, kuriant ateities turizmo strategiją

Ne paslaptis, kad šiandieninė šalies švietimo politika nėra palanki visiems, norintiems studijuoti. Kol vyksta aštrios politinės diskusijos dėl studijų krepšelių skaičiaus, studijų kainų ir specialistų poreikio, regionų savivaldos institucijos, verslas ir akademinė bendruomenė imasi bendrų veiksmų, rengiant specialistus, kurių regionams labiausiai trūksta ir kurie gebės juose sukurti didžiausią pridėtinę vertę.

2021 5 Anykščiai Šventosios upės vingis 2
Šventosios upės vingis

Sektoriaus pertvarkai – solidi parama

Turizmas – vienas sparčiausiai besikeičiančių verslų ir bene labiausiai nukentėjęs nuo pasaulinės pandemijos padarinių. Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos duomenimis, ištikus pandemijai, bendrasis turistų skaičius 2020 m. sumažėjo 70 proc. Prognozuojama, kad kelionių paklausa išaugs šių metų trečiąjį ketvirtį arba tik 2022 m. Todėl dar pernai kovo 16 d. vykusiame Vyriausybės pasitarime priimtas Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso plitimo sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planas, kuriam įgyvendinti numatyta 49 mln. eurų. Šiame plane ypatingas dėmesys skiriamas turizmo sektoriaus inovacijų skatinimui (6 mln. eurų, MITA), paskoloms kelionių organizatoriams, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų teikėjams (30 mln. eurų, INVEGA), atostogoms medikams, vietinės turizmo rinkos atsigavimui (10 mln. eurų, „Keliauk Lietuvoje“), kompensavimui už turistų grąžinimą (1 mln. eurų, „Keliauk Lietuvoje“). Akivaizdu, kad turizmo sektorius yra priverstas ieškoti naujų ir į vartotojo poreikius orientuotų sprendimų.

 

Specialistai su universitetiniu išsilavinimu yra būtini

2021 5 Anykščiai Medžių lajų tako apžvalgos bokštas 1
Medžių lajų tako apžvalgos bokštas Anykščiuose

Turizmui išgyvenant pokyčių laikotarpį, reikia strategiškai mąstančių, aukštų skaitmeninių, komunikacinių ir vadybinių kompetencijų įgijusių turizmo profesionalų, gebančių sukurti ir pasiūlyti vartotojams naujų turizmo produktų bei formuoti integruotą turizmo politiką regionuose. Profesinio rengimo mokyklų ir kolegijų absolventai gali užpildyti tik dalį turizmo sektoriaus darbo rinkos, nes tiek verslo praktikai, tiek politinių sprendimų priėmėjai sutinka, kad šiam sektoriui reikia itin aukštos kompetencijos, universitetinį išsilavinimą įgijusių specialistų, gebančių mąstyti holistiškai. Būtent tokie specialistai rengiami Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Bioekonomikos plėtros fakultete vykdomoje pirmosios pakopos studijų programoje „Turizmo industrijos“.

 

Organizacinį studijų programos komitetą sudaro ne tik universiteto dėstytojai, mokslininkai, bet ir socialiniai partneriai, kuriems atstovauja Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Turizmo politikos skyrius, Anykščių rajono savivaldybė ir šio krašto turizmo verslo subjektai.

 

Universiteto ir vietos savivaldos partnerystė

VDU ŽŪA bendradarbiavimas su Anykščių krašto turizmo sektoriumi prasidėjo dar 2018 m., pasirašius bendradarbiavimo sutartį tarp šios aukštosios mokyklos Bioekonomikos plėtros fakulteto ir Anykščių rajono savivaldybės administracijos. Sutartyje numatyta bendra veikla apima ne tik turizmo verslo praktikų įtraukimą į studijų organizavimą, bet ir turizmo srities mokslo plėtotę. Tai ypač aktualu mūsų valstybės regionams, kurių strateginė kryptis – turizmas.

„Turizmo plėtra – svarbiausia Anykščių rajono strateginio plano dalis. Jau dabar jame kartu su paslaugų sektoriumi dirba per 50 proc. gyventojų. Palyginkime, nedideliame Anykščiuose įsikūrusiame SPA centre dirba 120 darbuotojų, o didžiulėje vyno gamybos įmonėje – 70. Netrukus turi prasidėti naujo sveikatingumo centro statyba. Vien šiame centre bus sukurta apie porą šimtų naujų darbo vietų. Todėl iš vietinių vaikų išsiugdyti specialistus turizmo sektoriui mums labai aktualu. Darniai sektoriaus plėtrai jau šiandien reikalingi įvairūs mokslu grįsti tyrimai bei rekomendacijos“, – teigia vienintelio Lietuvoje ir visame Baltijos regione medžių lajų tako idėjos autorius, Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius.

 

Darnią turizmo sektoriaus raidą gali lemti tik aktyvus savivaldos, verslo ir mokslo institucijų bendradarbiavimas. Pasak S. Obelevičiaus, ypač svarbu, kad mokslininkai prisidėtų, rengiant vietos plėtros strategijas, įvairius tarptautinius projektus ir juose dalyvautų. Jau kuris laikas puoselėjama idėja Anykščiuose įkurti įvairių lygių turizmo srities mokslo bazes, pradedant profesiniu mokymu ir baigiant magistrantūros studijomis. Todėl Anykščių rajono savivaldybės administracija bei turizmo specialistus rengiantis VDU ŽŪA Bioekonomikos plėtros fakultetas jau pradėjo planuoti bendras veiklas keliomis kryptimis.

Anykščiai yra vienintelis šalies rajonas, turizmo sektoriuje įsteigęs stambų, net 22 įmones vienijantį klasterį. Jo valdybos pirmininkė, VšĮ ,,Sveikatos oazė“ direktorė Sonata Veršelienė siūlo šiuo metu online studijuojantiems „Turizmo industrijų“ studijų programos studentams ir besiruošiantiems studijuoti mokytis ne namuose, o turizmo paslaugas teikiančiose įmonėse, kuriose būtų sudarytos sąlygos iš arti stebėti turizmo versle vykstančius procesus, analizuoti ir vertinti situaciją vietos turizmo rinkoje, nustatant galimybes ir grėsmes, kurti inovatyvių bioproduktų idėjas, naujus turistinius maršrutus, plėtoti integruotas rinkodaros komunikacijas ir mokytis iš turizmo verslo praktikų profesionalų.

 

„Mūsų sektoriui reikalingi naujai mąstantys turizmo profesionalai. Augantys klientų poreikiai reikalauja inovatyvių strategijų, naujų įrankių, leidžiančių išmatuoti įdėtas investicijas, analizuoti tikslinius klientus ir prognozuoti jo tendencijas. Turizmo įmonėms svarbu stiprinti mobiliojo ryšio, dirbtinio intelekto, interneto, virtualiosios tikrovės ir kitų informacinių technologijų galimybes“, – universiteto ir turizmo verslo sąveikos svarbą apibūdina Sonata Veršelienė.

VDU ŽŪA kanclerė prof. Astrida Miceikienė teigia, kad specialisto profesionalo vaidmuo turizmo sektoriuje ateityje augs, nes turizmas vis labiau orientuojasi į skaitmeninį rinkodaros turinį, vaizdo sprendimus, socialinę komunikaciją, nuotolinį turizmo paslaugų pristatymą ir vartotojų įtraukimą į komunikaciją.

Studijų programos „Turizmo industrijos“ komiteto pirmininkė, VDU ŽŪA Bioekonomikos plėtros fakulteto docentė dr. Rasa Pakeltienė papasakojo, kad su anykštėnais planuojama atlikti bendrus arba užsakomuosius tyrimus, teikti ekspertines konsultacijas, organizuoti specializuotus mokymus Anykščių krašto turizmo verslo ir vietos savivaldos subjektams, rengiant ir įgyvendinant bendrus projektus. Daug tikimasi ir iš bendradarbiavimo studijų srityje.

 

Anykščių rajono savivaldybės administracija ir turizmo sektoriaus atstovai planuoja aktyviai dalyvauti studijų organizavimo procese, siūlyti aktualias temas studentų baigiamiesiems darbams, priimti studentus atlikti profesinę praktiką Anykščių turizmo įmonėse. Anykščių rajono gimnazijose turėtų atsirasti klasės, kuriose bus gilinamos turizmo vadybos ir verslo žinios, taip skatinant jaunimą įgyti reikiamų kompetencijų, susikurti darbo vietas ir prisidėti prie rajono pažangos.

Studijų programos komitetas siekia plėtoti bendradarbiavimą visoje Utenos apskrityje, kurioje, be Anykščių, yra Ignalinos, Zarasų ir kitos turizmui palankios teritorijos. „Tikime jaunimu, kuris nori ir gali studijuoti, daug vilčių dedame į universitetą, palaikantį turizmo verslą, vietų savivaldą, suprantančius būtinybę investuoti į regionų jaunimą. Mes galime suteikti naujos kartos žinias, rengti aukštos kvalifikacijos specialistus, kurių reikės turizmo ateičiai“, – teigia R. Pakeltienė. Šiuo metu VDU ŽŪA Bioekonomikos plėtros fakultetas inicijuoja ir daugiau regioninių partnerysčių, siekdamas formuoti tikslines studentų grupes regionuose, ruošti specialistus skirtingiems
sektoriams.

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.