Andriaus Sniadeckio portretai

Praėjusiais metais LMA Vrublevskių biblioteka išleido knygą „Andriaus Sniadeckio portretai“.

2021 7 Andrius Sniadeckis
Andrius Sniadeckis (1768–1838)

Leidinys buvo sumanytas, Vilniaus universitete minint žymaus šios aukštosios mokyklos profesoriaus, mokslininko chemiko, puikaus gydytojo, visuomenės veikėjo 250-ąsias gimimo metines. Per „Andriaus Sniadeckio skaitymus“ (Lectiones Andreae Sniadecki), surengtus 2018 m., buvo pristatyta ir A. Sniadeckio portretų paroda, kurią parengė LMA Vrublevskių bibliotekos darbuotoja, menotyrininkė dr. Neringa Markauskaitė. Neilgai trukus, kilo sumanymas išleisti mokslininko portretų katalogą.

 

2021 7 Andriaus Sniadeckio portretai viršelis
Knygos viršelis

Kataloge skelbiami 45 tapybos, skulptūros, grafikos kūriniai, fotografijos ir spaudiniai, kurie primena su A. Sniadeckio veikla ir jo darbais siejamas XIX–XX a. kultūros įstaigas ir draugijas. Į katalogą nesiekta surinkti visų spaudoje skelbtų portretų, bet norėta atspindėti svarbesnius leidinius ir iliustracijas, kurios tarsi šmėkštelėję romantiškojo laiko atšvaitai atskleidžia portretų pirmuosius įvaizdžius ir jų improvizacijas.

Leidinyje skelbiami du straipsniai: dr. Birutės Railienės – apie A. Sniadeckio gyvenimą ir akademinę veiklą ir dr. Neringos Markauskaitės – apie A. Sniadeckio portretų ikonografiją, kurią ji aptaria kaip tapybos, skulptūros ir grafikos kūrinius bei knygų iliustracijas.

 

Eglė Stasiukaitytė

Autorė yra LMA Vrublevskių bibliotekos Komunikacijos skyriaus darbuotoja

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.