Dalyvaujantiems astronautų atrankoje – universiteto pagalba

Seimui ratifikavus narystę Europos kosmoso agentūroje, Lietuvai atsivėrė daug reikšmingų galimybių. Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto Antano Gustaičio aviacijos instituto dekano dr. Justo Nugaro, nors mūsų valstybė mokės narystės mokestį, didžioji jo dalis sugrįš per projektų finansavimą kosmoso ekosistemos kūrimui ir stiprinimui. „Narystė agentūroje leis lygiaverčiai dalyvauti mokslininkų ir pažangiausių įmonių bendruomenėje, aktyviau įsitraukti į mokslinius tyrimus, mokytis iš partnerių patirties. Itin aktualus yra planuojamas agentūros Verslo inkubatorius, kuris leistų su kosmoso ir aviacijos technologijomis susijusius sukurtus prototipus paversti verslais. Ir žinoma, šiuo metu vienas labiausiai aptariamų narystės ratifikavimo aspektų – galimybė Lietuvos atstovams dalyvauti EKA paskelbtoje astronautų atrankoje“, – sako jis.

Pasak J. Nugaro, atsivėrus šiai neeilinei galimybei, Antano Gustaičio aviacijos institutas (AGAI) yra pasirengęs padėti norintiems dalyvauti atrankoje. AGAI specialistai siūlo pagalbą, rengiant motyvacinį laišką, supažindinant su EKA specifika ir veiklos pobūdžiu, konsultuojant sveikatos patikros klausimais. Norime, kad Lietuva pasinaudotų unikalia galimybe. Anot dekano, kandidatų, atitinkančių reikalavimus, Lietuvoje yra nemažai. Galimybė dalyvauti atrankoje yra labai svarbi, nes panašaus tipo atranka vyksta tik kas 10–12 metų. Paskutinė vykdyta 2008 m., joje dalyvavo apie 8 tūkst. norinčiųjų, iš jų tik 11 proc. buvo pakviesti į pirmąjį iš šešių etapų. Galiausiai, iš visų atrinkti tik 4–6 žmonės.

 

„Norime pakviesti visus magistro laipsnį turinčius inžinierius išbandyti savo galimybes, nes atranka neapsiriboja tik pilotavimo ar aeronautikos inžinerijos absolventais. Agentūra ieško įvairių krypčių specialistų, o Lietuva turi, ką pasiūlyti“, – sako J. Nugaras. Ypač kviečiami Vilniaus Gedimino technikos universiteto Antano Gustaičio aviacijos instituto absolventai, kadangi dėl studijų specifikos jie turi daugiau šioje srityje reikalingos patirties. Išnagrinėję kandidatavimo kriterijus, žino, kad motyvacinis laiškas pirmame etape yra itin svarbus, nes norinčiųjų visoje Europoje yra tūkstančiai ir tai yra aukščiausio lygio profesionalai. Pasak J. Nugaro, motyvaciniame laiške turi atsispindėti dalykinis pasiruošimas, asmeninė patirtis, inžinerinis mąstymas ir bendras kandidato pasirengimas.

„Lietuva yra aukštųjų technologijų šalis ir į kosmoso technologijų pasaulį žengia vis tvirtesniu žingsniu. Mes turime puikių pavyzdžių, įmonių ir startuolių, kurie atlieka tyrimus, turime puikių mokslininkų, kurie gina daktaro disertacijas kosmoso tematika. Susidomėjimas ir galimybės didėja kiekvieną dieną ir tokias tendencijas matysime dar keletą ateinančių metų. Tikimės, kad Lietuvos narystė Europos kosmoso agentūroje tai dar labiau sustiprins“, – sako dr. Justas Nugaras.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.