Išradėjo gimtadienis

Neseniai man teko garbė kartu su visuomenininku Sigitu Šamborskiu pasveikinti Lietuvos mokslininkų sąjungos (LMS) narį, visuomenininką, išradėją, inžinierių Viktorą Jokubaitį jo 69-ojo gimtadienio proga, palinkėti jam sveikatos, neišsenkančios kūrybinės energijos ir sėkmės visuomeninėje veikloje.

Viktoras Jokubaitis portretas
Inž. Viktoras Jokubaitis. Asmeninio archyvo
nuotr.

Viktoras Jokubaitis gimė 1952 m. balandžio 28 d. Rietavo apylinkėse, ant Jūros upės kranto, Lietuvos laisvės kovų dalyvio Vaclovo Jokubaičio ir Marytės Lingytės-Jokubaitienės šeimoje. Visą laiką, su nedidelėmis pertraukomis V. Jokubaitis gyveno skirtingose vietose, bet šalia Jūros upės. Tai – Pajūralis, Kvėdarna, Tauragė. 1970 m. Baigęs Kvėdarnos vidurinę mokyklą, buvo paimtas į sovietinę kariuomenę ir tarnavo aviacijos daliniuose Kaukaze. 1973–1978 m. studijavo Kauno politechnikos institute (dabar – Kauno technologijos universitetas), kurį baigęs įgijo inžinieriaus diplomą.

 

Baigęs studijas, V. Jokubaitis pagal paskyrimą atvyko dirbti į Tauragės keramikos gamyklą. Nuo 1985 m. dirbo inžinieriumi technologu Tauragės skaičiavimo mašinų elementų gamykloje. Ten dirbdamas, įsiliejo į Lietuvos sąjūdžio veiklą, dalyvavo „Baltijos kelio“ ir kitose pilietinėse akcijose, buvo Lietuvos nepriklausomybės gynėjas 1991 m. Yra Lietuvos sąjūdžio kambario Tauragės muziejuje įkūrimo iniciatorius. 1992–1993 m. dirbo Lietuvos Respublikos Vyriausybėje. 1997–2009 m. buvo Tauragės apskrities centrinio pašto direktorius.

V. Jokubaitis yra Tauragės pėsčiųjų tilto per Jūros upę pastatymo idėjos autorius. Jis dalyvavo konkurse ,,Idėja Lietuvai’“, o pagal jo Lietuvos Respublikos Seimo nariams pateiktą ir daugelyje leidinių išspausdintą straipsnį ,,Energetinių sprendimų keliai Lietuvai“ (2000) buvo priimtas įstatymo Nr. I-2455 pakeitimas, žinomas kaip supaprastintas būsto renovavimas.

V. Jokubaičio pastangomis buvo sukurti ir užpatentuoti 4 išradimai, kurių pagrindu atsirado naujos galimybės sukurti daugiau kaip šimtą kitų išradimų. Minėti išradimai gali daryti reikšmingą įtaką Lietuvos ūkio raidai. LMS pateikė inžinieriaus V. Jokubaičio patento Nr. 6173 ,,Hibridinis saulės, vėjo ir vandens energetinis segmentas“ pagrindu vystomą tyrimą, Prezidento Valdo Adamkaus premijai gamtosaugos srityje gauti. Šis išradimas skirtas įrenginiams, susijusiems su saulės, vėjo ir vandens energijos kompleksiniu pritaikymu, akumuliuojant į elektros grandinę specialios konstrukcijos energetiniame įrenginyje, kuris būtų naudojamas itin saugiam žmonių pervežimui, medžiagų ir prekių transportavimui.

 

Hibridinis energetinis segmentas, įrengtas ant daugiafunkcinės komunikacinės linijos, turinčios tunelio pavidalo konstrukciją su viduje atskirais komunikaciniais kanalais, ir bokštų pavidalo atramas, sujungtas skersinėmis atramomis, ant kurių sumontuotas tunelis. Jo viršutinė sienelė – stogas yra nuožulni plokštuma vandeniui surinkti ir saulės elementams montuoti. Šie elementai yra orientuoti į saulę, o bokštų atramų viršuje įrengti vėjo jėgainių, žemutinėje – hidroturbinų elementai.

Augmenijos ir gyvūnijos kapiliaruose vykstantys skysčių transportavimo ir biosrovių susidarymo procesai buvo panaudoti perkeliant juos į techninius konstrukcinius hibridinio energetinio segmento sprendimus, todėl iš to atsirado nauja sąvoka ,,kapiliarinė energetika“. Šios energetikos sukūrimas išspręstų daugelį ne tik Lietuvą kamuojančių problemų, tokių kaip: ekologinės būklės gerinimas, klimato kaitos stabdymas, ekologiškos ir pigios elektros energijos gamyba, naujo komunikacinio transportavimo principo diegimas, geopolitikos veiksnių švelnėjimas.

 

Remiantis V. Jokubaičio idėjomis buvo pagaminti arba aprašyti žiniasklaidoje šie objektai:

specialus apsauginis tinklas Gedimino kalno Vilniuje nuošliaužoms sulaikyti;

veido apsauginiai skydeliai akinių principu nešioti užkabinant už ausų;

kapiliarinės energetikos demonstraciniai modeliai-maketai;

naujo principo spaudos demonstracinis stendas ,,Gaublys“ ir kt. Išradėjo svajonė, kad šios idėjos būtų kuo greičiau panaudotos Lietuvos gerovei kurti.

Laisvalaikiu V. Jokubaitis dalyvauja vyrų chore „Mintauja“, Žemaičių kultūros draugijos veikloje. Kartu su žmona Violeta užaugino ir į gyvenimą išleido keturis vaikus.

 

Dr. Raimundas Kaminskas

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.