K. Donelaičio draugijos sukaktį pasitinkant

Kristijono Donelaičio draugija Klaipėdoje buvo įkurta 1921 m. rugsėjo 13 d., siekiant sustiprinti krašto lietuviškos tapatybės, kultūros ir švietimo aplinką, ruošti dirvą susijungimui su Lietuva. Jis sėkmingai įvyko 1923-aisiais. 1992 m. kovo 14-ąją draugija atkurta Vilniuje.

Kviečiu Mažosios Lietuvos reikalų tarybos, Vydūno draugijos ir kitų Mažąją Lietuvą suprantančių organizacijų vadovus ir narius, taip pat aktyvius visuomenininkus bendradarbiauti, minint Kristijono Donelaičio draugijos įkūrimo Klaipėdoje 100-metį. Kartu įprasminti mūsų draugiją ir kitą lietuvišką veiklą, Klaipėdos krašte kūrusius ir puoselėjusius žmones, įvykius, kūrinius. Šia proga planuojame įvairias priemones ir renginius ir kitose Lietuvos bei užsienio vietovėse. Bendradarbiauti sutiko ir Klaipėdos miesto savivaldybės vadovai. Su jais sutarėme patį bendradarbiavimo principą – abiem pusėms išsakyti savo pasiūlymus, sudaryti komandą po keletą žmonių iš K. Donelaičio draugijos (bei mūsų partnerių) ir savivaldybės, parengti suderintą veiksmų planą ir jį įgyvendinti draugijos / partnerių, savivaldybės ir abiejų pajėgomis ir (ar) lėšomis.

 

Jau esame pateikę vieną iš nedidelės apimties projektą – „100 metų su Donelaičio vardu – jungtinei Lietuvai“. Projekte numatome:

1. 2021 m. rugsėjo mėnesį Klaipėdoje surengti konferenciją „Donelaičio draugija – jungtinei Lietuvai“. Pranešėjai ir dalyviai – iš Lietuvos, Karaliaučiaus krašto, Suvalkų krašto, JAV, Kanados, Australijos ir kitų šalių. Ypač kviečiame lietuvius išeivius, kilusius iš Klaipėdos krašto. Kitą dieną dalyviams ir kitiems besidomintiems planuojame surengti ekskursiją nauju turistiniu maršrutu „Šimtmečių Klaipėdos lietuviškais keliais“, parodysime svarbiausius lietuvišką veiklą kūrusius bei puoselėjusius Klaipėdos miesto ir viso krašto žmones, įvykius, kūrinius.

2. Parengti ir paskelbti konferencijos vaizdo įrašą.

3. Parengti dokumentinį filmą „Donelaičio draugija – jungtinei Lietuvai“, jame pristatant XX a. aktyviausius Klaipėdos krašto (Mažosios Lietuvos šiaurinės dalies) lietuvius, tarp jų ir Donelaičio draugijos iniciatorių Gustavą Juozupaitį, skatinusius lietuviškos kultūros ir tapatybės išsaugojimą germanizavimo aplinkoje, Tilžės Akto 1918 m. pasirašymą ir jo nuostatų – jungimosi su Lietuva – įgyvendinimą.

4. Parengti ir viešoje erdvėje paskelbti elektroninį leidinį „Donelaičio draugija – jungtinei Lietuvai“ lietuvių kalba ir jo santraukas anglų bei rusų kalbomis.

5. Parengti ir pristatyti naują turistinį maršrutą „Šimtmečių Klaipėdos lietuviškais keliais“.

 

Gintaras Skamaročius

 

Kristijono Donelaičio draugija

 

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.