Kurti vieningą akademinę zoną

Kauno universitetų istorijoje – neeilinis įvykis: pirmą kartą beveik keturios dešimtys Kauno universitetų dekanų ir studijų prorektorių susitiko ieškoti sąlyčio taškų, kuriant vieningą Kauno miesto akademinę zoną.

10 VDU Kaunas universitetinė erdvė miesto vaizdas
Kauno vaizdas. VDU nuotr.

Atsiradusios galimybės atvertų dar daugiau perspektyvų studijas Kaune besirenkantiems studentams.

„Kaunas turi net keturis universitetus, tačiau studijų srityje ne visos galimybės yra išnaudojamos, O kuriamoje Kauno akademinėje zonoje galėtų atsirasti daugiau bendrysčių ir galimybių“, – teigė susitikimą inicijavusio Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studijų prorektorė dr. Simona Pilkienė. Anot jos, Kauno miesto universitetų dekanų susitikime buvo džiugu girdėti tiek idėjų, kurias geranoriškai išsakė visų universitetų atstovai. „Labai prasminga, kad „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, ir Lietuvos universiteto 100-mečio išvakarėse kuriame Kauno, kaip akademinio miesto, bendrų veiksmų programą. Esame įsikūrę viename mieste, tad matome prasmę bendradarbiauti: susivieniję Kauno universitetai kartu galėtų dirbti daug plačiau ir veiksmingiau. Labai svarbu, kad, dalindamiesi savo ištekliais, praplėstume studentų galimybes“, – sakė dr. S. Pilkienė.

 

Nauda ir studentams, ir dėstytojams

Nuotolinio susitikimo metu dekanai ir prorektoriai ieškojo bendrų sąlyčio taškų, aptarė bendradarbiavimo galimybes, išsakė konkrečių pasiūlymų. Numatoma, kad bendradarbiauti būtų galima skirtingose kryptyse: tiek kalbant apie studijas, tiek apie dėstytojų kvalifikacijų kėlimą ar dalijimąsi infrastruktūra. Susitikime buvo svarstoma Kauno universitetų studentams suteikti galimybę rinktis bendrauniversitetinius ir pasirenkamuosius dalykus, vykdyti gretutines studijas, inicijuoti bendrus studentų projektus ir baigiamuosius darbus. Buvo analizuojami bendrų projektų, kvalifikacijos tobulinimo, bendrų metodinių priemonių kūrimo, turimų išteklių naudojimo praktiniams užsiėmimams ir praktikos vietoms klausimai.

Kaip pažymėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto atstovai, Kaune yra daug studentų, atvykusių iš užsienio valstybių, tad ir čia prasminga jungti jėgas mentorystės bei ambasadorystės programose. Nuotoliniame susitikime skambėjo pritarimo sulaukę siūlymai stiprinti bendruomenę, kuriant bendrą renginių platformą, kurioje atsispindėtų keturiuose universitetuose vykstantys mokslo, kultūros ar sporto renginiai.

Susitikime dalyvavo beveik 40 Kauno technologijos universiteto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Lietuvos sporto universiteto ir Vytauto Didžiojo universiteto dekanų bei prorektorių. „Įsidėmėjau mintis, kurias tikrai verta plėtoti. Išgirdome, kuo gyvename, kuo esame panašūs ir skirtingi. Pamatę vienas kitą, įsiklausę, galime geriau suderinti veiklą“, – po susitikimo sakė Kauno technologijos universiteto studijų prorektorius doc. dr. Jonas Čeponis.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.