VDU Žemės ūkio akademijos laboratorijose – atvira prieiga

Mokslo laboratorijose dažniausiai įsivaizduojame tyrimus atliekančius mokslininkus, kartais – studentus. Tačiau Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Agrobiotechnologijos laboratorijoje jau beveik pusmetį galima sutikti ir gimnazijų auklėtinius, ir verslininkų atstovus.

10 VDU Atviros prieigos laboratorija. Prof. Natalija Burbulis
VDU Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto Agrobiotechnologijos
laboratorijos vadovė prof. Natalija Burbulis

„Agronomijos fakulteto Agrobiotechnologijos laboratorija – viena iš kelių VDU Žemės ūkio akademijos Jungtinių tyrimų centro laboratorijų, kurios veikia atviros prieigos principu. Nors jos labiau orientuotos į kryptį „mokslas – verslui“, bet šios laboratorijos yra atviros praktiškai visiems“, – pasakojo laboratorijos vadovė prof. dr. Natalija Burbulis.

 

Tikisi papildomo stojamojo balo

Tuo įsitikinti galėjo ir Kauno jėzuitų gimnazijos auklėtinė Gintė Baranauskaitė. VDU Agrobiotechnologijos laboratorijoje abiturientė parengė biologijos brandos darbą „Vaistinės melisos tiesioginė regeneracijos priklausomybė nuo augimo reguliatorių in vitro aplinkoje“. Paklausta, kodėl ėmėsi tokio tyrimo, mergina atskleidė ir pragmatišką tikslą: parengęs pasirinktos srities brandos darbą ir jį apgynęs, abiturientas, stodamas į Lietuvos aukštąsias mokyklas, gauna papildomą stojamąjį balą.

Apie galimybę atlikti brandos darbą G. Baranauskaitė išgirdo iš biologijos mokytojos, kuri ir tapo jos darbo vadove. Mergina papasakojo norėjusi patekti į tikrą laboratoriją: „Norėjau atlikti ne teorinį, bet labiau praktinį darbą, todėl susisiekiau su Agrobiotechnologijos laboratorijos vadove prof. dr. N. Burbulis, kuri mano konsultante paskyrė jaunesniąją mokslo darbuotoją dr. Ramunę Masienę.“ Iš visų merginos bendraklasių vos pora turėjo drąsos ir pasiryžimo išbandyti save ir savarankiškai parengti brandos darbą.

 

Laboratorijoje buvo lydima specialisto

Abiturientė teigė esanti labai dėkinga VDU Žemės ūkio akademijos Agrobiotechnologijos laboratorijos kolektyvui ir jaunesniajai mokslo darbuotojai dr. R. Masienei, kuri tapo jos darbo konsultante. „Konsultantas brandos darbui nėra privalomas, tačiau aš norėjau atlikti tokį darbą, kuriam man trūko specifinių žinių, pavyzdžiui, apie in vitro aplinką, tad labai džiaugiuosi, kad dr. R. Masienė tapo mano konsultante, – sakė gimnazistė. – VDU Agrobiotechnologijos laboratorija neseniai įrengta, viskas atrodo tikrai įspūdingai. Labai tikiuosi, kad ateityje dar turėsiu galimybių pasidarbuoti tokio tipo laboratorijose.“

 

Laboratorijos veikia atviros prieigos principu

10 VDU Atviros prieigos laboratorijoje 1g
Atviros prieigos laboratorijoje

VDU Agrobiotechnologijos laboratorija yra viena iš Atviros prieigos žemės ir miškų jungtinio tyrimų centro laboratorijų. Šį centrą sudaro 8 laboratorijos, jų ištekliai prieinami ne tik tų institucijų darbuotojams, studentams ar stažuotojams, bet ir suinteresuotiems asmenims iš kitų institucijų ar verslo subjektų. „VDU Žemės ūkio akademija šiuo atžvilgiu yra viena išskirtinių mokymo įstaigų, kuri turi tiek ir tokio lygio mokslinių laboratorijų, skirtų mokslo tyrimams, studijoms ir baigiamiesiems abiturientų, bakalaurų, magistrų darbams bei daktaro disertacijoms rengti. Šiose laboratorijose sukaupta šiuolaikiška materialine baze bei įranga savo tyrimams gali naudotis ne tik mūsų mokslininkai ir studentai“, – pasakojo prof. dr. N. Burbulis.

 

Pasak VDU Agrobiotechnologijos laboratorijos vadovės, VDU Žemės ūkio akademija turi puikią mokslinę bazę, tad norinčių darbuotis šiose laboratorijose netrūksta. „Norint atlikti tyrimus Agrobiotechnologijos laboratorijoje, moksleiviams reikia tiesiog domėtis augalų biotechnologija, būti smalsiems ir pasirengusiems dirbti. Motyvacija yra tai, kas padeda atsirinkti iš norinčiųjų bendradarbiauti“, – pagrindinius atrankos kriterijus įvardijo mokslininkė. Kiekviena iš atviros prieigos principu veikiančių laboratorijų turi savo vadovą, į jį ir reikėtų kreiptis, norint vykdyti eksperimentus. Be to, skirtingai nei bendradarbiavimo su verslo atvejais, motyvuoti būsimieji abiturientai naudotis 4 VDU Žemės ūkio akademijos laboratorijų ištekliais kviečiami nemokamai, nes jų tyrimų sąnaudas kompensuoja fakultetai.

 

Klausimų turi ir verslininkai

Prof. dr. N. Burbulis papasakojo, kad į atviros prieigos laboratorijose dirbančius mokslininkus neretai kreipiasi ir verslo atstovai: „Nemažai verslininkų kreipiasi, norėdami išsiaiškinti problemas, o mes, mokslininkai, jiems padedame. Jei reikia, į tyrimus įtraukiame įvairių pakopų studentus. Siekiant sumažinti cheminių preparatų panaudojimą žemės ūkio augalų auginimo technologijose, agroverslo įmonėms vis aktualesni tampa biologiškai aktyvių junginių poveikio augalams tyrimai. Agrobiotechnologijos laboratorijos mokslininkai pagal verslo įmonių užsakymus įvertino įvairius biologinius preparatus ir pateikė verslo atstovams moksliškai pagrįstas rekomendacijas įvairioms žemės ūkio augalų agrotechnologijoms tobulinti. Tai – vienas sėkmingų mokslo ir verslo bendradarbiavimo pavyzdžių.“ Tiesa, šiuolaikiški inovatyvūs tyrimų metodai yra gana brangūs, tačiau, ieškodami atsakymų į kilusius klausimus, verslininkai finansuoja jiems aktualius mokslinius
tyrimus.

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.