Doc. dr. Regimantas Migonis

1941 11 16 – 2021 07 06

14 In memoriam Regimantas Migonis
Regimantas Migonis

Regimantas Migonis gimė 1941 m. lapkričio 16 d. Prienų r. Antakalnio kaime ūkininkų šeimoje. Dar neturėdamas šešerių, pradėjo mokytis Prienų mokykloje ir netrukus buvo perkeltas į antrąją klasę. Prasidėjus trėmimams, tėvai gavo žinią, kad yra įtraukti į tremiamųjų sąrašą. Šeima pradėjo slapstytis, vaikus skubiai išvežė į Kauną. Regimantas toliau mokėsi Kauno Adomo Mickevičiaus vidurinėje mokykloje (dabar – Jėzuitų gimnazija), kuriai vadovavo direktorius Pakalnis, atstojantis vaikams tėvus.

 

Dar besimokant bendrojo lavinimo mokykloje, išryškėjo neeiliniai Regimanto gabumai tiksliesiems mokslams. 1963 m. jis įstojo į Kauno politechnikos instituto Elektrotechnikos fakultetą studijuoti radiotechnikos specialybę. Institutą baigė su pagyrimu ir buvo pakviestas likti moksliniam darbui Radiotechnikos katedros dėstytoju. Įstojęs į aspirantūrą, institute dirbo ir pedagoginį darbą.

 

1972 m. birželio 30 d. tuometiniame Kauno politechnikos institute Regimantas Migonis apgynė inžinerijos mokslų daktaro disertaciją „Vienos šalutinės juostos galios stiprintuvų netiesinių iškraipymų tyrimas“. Įdomu tai, kad šioje disertacijoje nagrinėti klausimai ir tyrimo išvadų pritaikymas tebėra aktualus jau daugelį metų. Kaip pavyzdį galima pateikti kartu su bendraautoriais paskelbtą mokslo straipsnį žurnale „Elektronika ir elektrotechnika“ (2003, Nr. 5(47), skyriuje „Telekomunikacijų inžinerija“). Straipsnio „Lietuvos audiovizualinių paslaugų rinkos analizė“ autoriai – A. Čitavičius, V. Knyva ir R. Migonis. Straipsnis priskirtas Kauno technologijos universiteto Elektroninių ir matavimo sistemų katedrai. Tai – anaiptol ne vienintelis kartas, kai sukurtus prietaisus R. Migonis perduodavo bendraautoriams, rengusiems straipsnius mokslo leidiniams.

 

Visas R. Migonio gyvenimas buvo paskirtas teikti žinias studentams, išmokyti juos logiškai mąstyti ir kurti matavimo prietaisus. Institutas (dabar – universitetas) buvo jo, kaip mokslininko, pirmieji namai. Jis dalyvavo tarptautinėse mokslinėse konferencijose, su bendraautoriais rašė straipsnius, vadovavo magistrantams, tačiau didžiausią laiko dalį skyrė prietaisų kūrimui, kuriuos užsakydavo tuometinė Leningrado (dabar – Sankt Peterburgo) gamykla „Svetlana“ ir su ja susijusios kitos institucijos. Gamyklos vadovybė ne kartą atvirai stebėjosi, kodėl R. Migonio darbai Lietuvoje nėra deramai įvertinti.

 

Doc. dr. Regimantas Migonis stažavosi Maskvoje, Čekoslovakijoje, Kinijoje. Ten ne tik įgijo mokslinių žinių, bet ir susipažino su tų šalių gyventojų prioritetais, jų buitimi ir kultūros paveldu.

 

Tame pačiame universitete dirbusi Regimanto Migonio žmona doc. dr. Zita Migonienė 2002 m. viešumon iškėlė plagiato atvejį, kuris kai kuriems kolegoms buvo itin nepatogus. Jos disertacija bandė pasinaudoti įtakingo asmens sūnus, kuriam neteisėtai įgytas mokslo laipsnis po ilgo teismų maratono nebuvo pripažintas. Skandalingam plagiato faktui paaiškėjus, 2006 m. lapkričio 16 d. (viduryje terminuotos sutarties, viduryje semestro, kai paskaitų krūvis semestre viršijo 300 val.) doc. Regimantas Migonis buvo atleistas iš darbo, apie tai jam pranešus elektroniniu laišku, nors tą dieną vyko katedros posėdis. Apie tai jis sužinojo vakare, jau pasiruošęs kitos dienos paskaitoms. Taip ir baigėsi Regimanto Migonio mokslinė ir pedagoginė veikla tuometinio KPI Telekomunikacijos ir elektrotechnikos fakulteto elektroninių ir matavimų sistemų katedroje.

2021 m. liepos 6 d. Regimantas Migonis išėjo į Amžinybę, išsinešdamas ir didelį skausmą širdyje…

Palikti atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.